Pogacele cu jumari

9 comentarii
Eu, cand aud de pogacele cu jumari, imi aduc mereu aminte de copilarie. Ni le facea buna noastra draga, si le facea ataaat de bune!!!
Le-am incercat si eu anul asta, iata, si pot spune ca m-am descurcat binisor, avand in vedere ca nu am mai facut pana acum asa ceva 😀
Au iesit foarte gustoase, iar data viitoare cand le voi face vor iesi cu siguranta si mai bune!!!! …si daa, voi tine cont si de aceasta inteleapta propozitie: “aluatul se intinde la o grosime de un deget” nu cum l-am intins eu, adica prea subtire :))

Ingrediente:

  • 100 ml lapte
  • 30 g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 500 g faina
  • 400 g jumari
  • 100 g margarina
  • 100 ml smantana
  • 20-50 ml vin alb
  • 1 galbenus pentru ungere

Mod de preparare:

Se sfarama drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul…eu am facut invers, ca asa am facut tot timpul: pun drojdia cu zaharul, amestec si dupa ce se “topeste” adaug laptele…dar cred ca asta n-are prea mare importanta 🙂

Se adauga o lingura de faina deasupra. Apoi se lasa la dospit intr-un loc caldut:

Intre timp se toaca jumarile:

Se cerne faina intr-un vas, se adauga margarina, laptele cu drojdie, smantana, putina sare, vinul si se framanta:
Daca aluatul nu e destul de elastic, se adauga inca putin lapte.
Se framanta bine si se intinde pe o suprafata infainata:
Se unge cu jumarile tocate, se adauga sare si piper dupa gust:
Se ruleaza aluatul de jos in sus:
Se intinde in forma de dreptunghi:
…si se pliaza una peste alta marginile laterale:
Se odihneste aluatul o jumatate de ora apoi se repeta plierea de doua ori, inre timp odihnind aluatul cate o jumatate de ora (sau macar cate 10 minute):
In acest timp, se incalzeste cuptorul la 200 de grade (foc mare) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de copt (tava de aragaz).
La sfarsit, aluatul se intinde la o grosime de un deget, din care se decupeaza cerculete nu prea mari:
Se ung la suprafata cu galbenus:
…apoi se pun la copt in cuptorul incins timp de cca. 20 de minute:
Pogacelele cu jumari pe masa, langa celelalte aperitive: chiftelute la cuptor, rosii umplute cu branza Ricotta si tort de somon afumat:
image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

9 comentarii

Dana 8 decembrie 2011 - 22:51

Buna Laura . Vreau si eu sa fac pogacele . De unde ai luat tu jumarile ?

Raspunde
Laura 15 aprilie 2011 - 16:02

Anonim, mersi de “retusare”…am tastat eu aiurea 😛
Spor la cules retete apetisante de pe blogul meu :))

Raspunde
Anonymous 15 aprilie 2011 - 08:38

Din cate imi mai amintesc eu din clasele mici 1dl =100 ml (ml, cl ,dl, l), dar vroiam de fapt sa te felicit pt aceste retete minunate; Cred ca si eu voi incerca cateva de aici si voi incepe cu pogacele,caci in zona mea nu se prea fac;imi amintesc ca pe timpul facultatii ne cumparam in pauza pogaci calde, erau delicioase; si acum as vrea sa le ofer si copiiilor mei .merçi Laura

Raspunde
Simona Nitu 4 februarie 2011 - 01:59

Le-am facut deja,dar nu stiu cum ar fii doar 10 ml,ca eu am pus cam 150 ml si smantana cam 100 ml,si mi-a iesit un aluat perfect.Asa mult mi-a placut aluatul cum a aratat framantat,dospit si copt,ca il voi mai folosii si la niste cornuri si poate chiar la un cozonac cu mac,dar cu niste galbenusuri in el.Sunt bune si abia astept sa le pape si sotul meu.

Raspunde
Laura 3 februarie 2011 - 23:01

Ioana, la fel de incantata ma arat si de succesul tau 😛
…si te felicit pentru elementul-surpriza, hi, hi…m-a distrat la culme faza cu aperitivele :)))

Raspunde
Laura 3 februarie 2011 - 22:53

Anonim, ma bucur mult de tot ca le-ai facut, si mai important, ca ti-au placut atat de mult 😛

Raspunde
Simona Nitu 3 februarie 2011 - 21:20

Laura,spune-mi si mie ..cat e 1 dl de lapte??- 100 ml?As vrea sa fac pogacelele chiar azi.

Raspunde
Ioana Ionescu 29 decembrie 2010 - 19:20

Le-am facut baietilor mei de Craciun si au fost foarte apreciate. Cateii au fost si mai incantati :P, iti dai seama ce fericire pe capul lor cu jumarelele incorporate in aluat. Toata lumea a crezut ca sunt fursecuri cu fulgi de ciocolata si se mirau ca de ce le-am pus la aperitive (hi, hi). De abea astept sa mai surprind lumea cu ciudatenii din astea.

Raspunde
Anonymous 5 martie 2010 - 23:31

Buna Laura,

Am facut pogacele dupa reteta ta.sint formidabile.Multumesc.

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.