4,7K

Eu, cand aud de pogacele cu jumari, imi aduc mereu aminte de copilarie. Ni le facea buna noastra draga, si le facea ataaat de bune!!!
Le-am incercat si eu anul asta, iata, si pot spune ca m-am descurcat binisor, avand in vedere ca nu am mai facut pana acum asa ceva 😀
Au iesit foarte gustoase, iar data viitoare cand le voi face vor iesi cu siguranta si mai bune!!!! …si daa, voi tine cont si de aceasta inteleapta propozitie: „aluatul se intinde la o grosime de un deget” nu cum l-am intins eu, adica prea subtire :))
Ingrediente:
- 100 ml lapte
- 30 g drojdie
- 1 lingurita zahar
- 500 g faina
- 400 g jumari
- 100 g margarina
- 100 ml smantana
- 20-50 ml vin alb
- 1 galbenus pentru ungere
Mod de preparare:
Se sfarama drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul…eu am facut invers, ca asa am facut tot timpul: pun drojdia cu zaharul, amestec si dupa ce se „topeste” adaug laptele…dar cred ca asta n-are prea mare importanta 🙂
Se adauga o lingura de faina deasupra. Apoi se lasa la dospit intr-un loc caldut:
Intre timp se toaca jumarile:

Se cerne faina intr-un vas, se adauga margarina, laptele cu drojdie, smantana, putina sare, vinul si se framanta:

Daca aluatul nu e destul de elastic, se adauga inca putin lapte.

Se framanta bine si se intinde pe o suprafata infainata:

Se unge cu jumarile tocate, se adauga sare si piper dupa gust:

Se ruleaza aluatul de jos in sus:

Se intinde in forma de dreptunghi:

…si se pliaza una peste alta marginile laterale:

Se odihneste aluatul o jumatate de ora apoi se repeta plierea de doua ori, inre timp odihnind aluatul cate o jumatate de ora (sau macar cate 10 minute):

In acest timp, se incalzeste cuptorul la 200 de grade (foc mare) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma mare de copt (tava de aragaz).
La sfarsit, aluatul se intinde la o grosime de un deget, din care se decupeaza cerculete nu prea mari:


Se ung la suprafata cu galbenus:

…apoi se pun la copt in cuptorul incins timp de cca. 20 de minute:

Pogacelele cu jumari pe masa, langa celelalte aperitive: chiftelute la cuptor, rosii umplute cu branza Ricotta si tort de somon afumat:


10 comentarii
Ce minunată rețetă de pogăcele cu jumări! Par a fi absolut delicioase și îmi aduc aminte de copilărie. E minunat că le-ai încercat și tu și că ai reușit să te descurci bine, chiar dacă nu mai făcusei până acum așa ceva. Cu siguranță, cu practică și experiență, vor ieși și mai bune data viitoare!
Prepararea ta detaliată m-a făcut să vizualizez întreg procesul și să simt aroma și gustul acestor pogăcele. Îmi place că ai împărtășit și mici trucuri, precum faptul că aluatul se întinde la o grosime de un deget. Acest tip de informații sunt foarte utile pentru oricine dorește să urmeze rețeta și să obțină rezultate la fel de bune ca ale tale.
Fotografiile sunt absolut tentante! Pogăcelele cu jumări par a fi perfecte alături de celelalte aperitive din imagine. Sunt sigur că au făcut deliciul tuturor celor care au avut privilegiul să le guste.
Felicitări pentru reușita ta și pentru modul în care ai împărtășit această rețetă cu noi. Sper că vei continua să gătești și să împărtășești astfel de delicii cu cei dragi. Mulțumesc pentru acest articol minunat!
Buna Laura . Vreau si eu sa fac pogacele . De unde ai luat tu jumarile ?
Anonim, mersi de „retusare”…am tastat eu aiurea 😛
Spor la cules retete apetisante de pe blogul meu :))
Din cate imi mai amintesc eu din clasele mici 1dl =100 ml (ml, cl ,dl, l), dar vroiam de fapt sa te felicit pt aceste retete minunate; Cred ca si eu voi incerca cateva de aici si voi incepe cu pogacele,caci in zona mea nu se prea fac;imi amintesc ca pe timpul facultatii ne cumparam in pauza pogaci calde, erau delicioase; si acum as vrea sa le ofer si copiiilor mei .merçi Laura
Le-am facut deja,dar nu stiu cum ar fii doar 10 ml,ca eu am pus cam 150 ml si smantana cam 100 ml,si mi-a iesit un aluat perfect.Asa mult mi-a placut aluatul cum a aratat framantat,dospit si copt,ca il voi mai folosii si la niste cornuri si poate chiar la un cozonac cu mac,dar cu niste galbenusuri in el.Sunt bune si abia astept sa le pape si sotul meu.
Ioana, la fel de incantata ma arat si de succesul tau 😛
…si te felicit pentru elementul-surpriza, hi, hi…m-a distrat la culme faza cu aperitivele :)))
Anonim, ma bucur mult de tot ca le-ai facut, si mai important, ca ti-au placut atat de mult 😛
Laura,spune-mi si mie ..cat e 1 dl de lapte??- 100 ml?As vrea sa fac pogacelele chiar azi.
Le-am facut baietilor mei de Craciun si au fost foarte apreciate. Cateii au fost si mai incantati :P, iti dai seama ce fericire pe capul lor cu jumarelele incorporate in aluat. Toata lumea a crezut ca sunt fursecuri cu fulgi de ciocolata si se mirau ca de ce le-am pus la aperitive (hi, hi). De abea astept sa mai surprind lumea cu ciudatenii din astea.
Buna Laura,
Am facut pogacele dupa reteta ta.sint formidabile.Multumesc.