

Ingrediente pentru cca. 10 portii:
- 500 g somon afumat
- 2 castraveti de sera (nu foarte mari)
- 1/2 legatura marar
- 1 ceapa rosie
- 500 g smantana grasa
- zeama de la o lamaie
- 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
- sare, piper
Sfat: pentru varianta fara gelatina, va trebui sa folositi doar 250 g smantana (in loc de 500 g ) si 250 g branza de vaci, trecuta prin sita sau „domolita” un pic cu mixerul vertical, sau crema de branza preferata, sarata!
!!! Important: eu, in pozele vechi, am folosit o forma cu diametrul de 26 cm dar pentru o prezentare mai reusita, va sfatuiesc sa folositi una de 20 cm sau maxim 24 cm, cum am facut acum, recent:
Apetisant!!! 😛

Mod de preparare:
Incepem cu gelatina 🙂 Foitele de gelatina se inmoaie intr-un vas incapator, in multa apa rece; daca folositi granule de gelatina, le acoperiti doar cu 120-150 ml apa rece. In ambele cazuri, gelatina se lasa la hidratat 10 minute.

Un castravete se curata de coaja si se taie cuburi:




Compozitia se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se rastoarna in forma:
Cel mai bine ar fi sa lasati tortul la rece peste noapte, dupa care il rasturnati pe o farfurie plata sau pe platoul de servit.

Tortul de peste, pe masa noastra festiva 🙂
Langa platourile cu Pogacele cu jumari, Rosii umplute cu branza Ricotta, Gogoselele de branza pe bat si Chiftelutele…la cuptor
7 comentarii
Am facut acest preparat se Craciun si vreau sa va spun ca a fost super laudat de toti invitatii mei,intr-un cuvant a fost delicios.Multumesc din suflet pentru reteta,nu o sa mai lipseasca de pe mesele festive.
o reteta pe placul meu,mai ales ca are componenta principala somonul,chiar doresc sa o prepar cat de curand,sper sa aiba cel putin acelasi gust cum mi-l imaginez eu ;))
E super reteta…abia astept sa o fac de sărbători . Multumesc de idei, ai niște retete bune si ușor de preparat 🙂
A fost fff apreciata reteta de familie si de prieteni. Eu am folosit macrou afumat in loc de somon. multumesc mult pt idee !
…din pacate, nu cred ca se poate…smantana e cam multa, si mai e si gelatina aia, care nu e deloc de post…dar si asa ne apropiem de Craciun, de ce nu-l incerci atunci?! 😛
…poate ai vazut ca am mai postat cateva retete cu peste, de post. Sper sa-ti fie de folos 🙂
Laura, as putea sa inlocuiesc cu ceva smantana ca sa fac reteta de post? Am nevoie de niste retete de post cu peste si asta chiar ar fi tare interesanta.
cred ca ai putea inlocui crema de smantana cu orez alb fiert ( nu il clati dupa ce il fierbi, ca sa fie lipicios).