Tort de somon afumat

7 comentarii
Acest tort de somon afumat este un tort aperitiv de mare efect si nu ar trebui sa lipseasca din meniul niciunei mese festive!!! E si foarte gustos, nu numai aratos 🙂
Il puteti face si sub forma de portii individuale, ca niste Mini Cheesecake-uri sarate cu somon afumat, cum l-am transformat eu acum, recent, folosind niste vase ramekin micute:
E un preparat cu gelatina dar cred ca e bine de stiut ca, daca il asezati in pahare sau boluri mici, transparente, nu mai aveti nevoie de gelatina! Va trebui doar sa faceti mici ajustari la reteta…ajustari pe care le gasiti un pic mai jos, dupa “tabelul” cu ingrediente 😛
Ingrediente pentru cca. 10 portii:
  • 500 g somon afumat
  • 2 castraveti de sera (nu foarte mari)
  • 1/2 legatura marar
  • 1 ceapa rosie
  • 500 g smantana grasa
  • zeama de la o lamaie
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
  • sare, piper

Sfat: pentru varianta fara gelatina, va trebui sa folositi doar 250 g smantana (in loc de 500 g ) si 250 g branza de vaci, trecuta prin sita sau “domolita” un pic cu mixerul vertical, sau crema de branza preferata, sarata!

 

!!! Important: eu, in pozele vechi, am folosit o forma cu diametrul de 26 cm dar pentru o prezentare mai reusita, va sfatuiesc sa folositi una de 20 cm sau maxim 24 cm, cum am facut acum, recent:

Apetisant!!! 😛

Mod de preparare:

Incepem cu gelatina 🙂 Foitele de gelatina se inmoaie intr-un vas incapator, in multa apa rece; daca folositi granule de gelatina, le acoperiti doar cu 120-150 ml apa rece. In ambele cazuri, gelatina se lasa la hidratat 10 minute.

In acest timp, se unge forma (rotunda) cu cateva picaturi de ulei si se tapeteaza cu folie transparenta (baza formei si marginile).
Somonul se taie in cuburi de 1/2 cm:

Un castravete se curata de coaja si se taie cuburi:

Mararul se spala si se toaca (eu l-am scos din congelator 😀 ):
Se curata ceapa si se toaca marunt. Jumatate din somon se intinde pe fundul formei:
Restul se amesteca cu marar, ceapa, castravete, smantana si sucul de lamaie:
Se prepara gelatina si se adauga la crema de peste, astfel: foitele de gelatina se scurg de apa, se pun intr-un bol mic si se topesc la microunde sau pe baie de aburi (la microunde treaba merge foarte rapid, in 5-6 secunde foitele se topesc). Gelatina granule nu se mai scurge, pentru ca va absorbi aproape toata apa; ea se topeste asa cum e, ori la microunde ori la bain-marie. Gelatina topita se amesteca cu 2, 3 linguri din compozitia cu somon, apoi se rastoarna in bol si se amesteca totul foarte bine:

Compozitia se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se rastoarna in forma:

Se lasa la rece peste noapte, dupa care se rastoarna pe o farfurie plata sau pe platoul de servit.

Se spala restul de castraveti si se taie felii. Se orneaza cu castraveti si marar:

Pe masa noastra festiva 🙂

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

7 comentarii

Simo 21 ianuarie 2014 - 12:38

Am facut acest preparat se Craciun si vreau sa va spun ca a fost super laudat de toti invitatii mei,intr-un cuvant a fost delicios.Multumesc din suflet pentru reteta,nu o sa mai lipseasca de pe mesele festive.

Raspunde
andrewww 6 ianuarie 2012 - 02:15

o reteta pe placul meu,mai ales ca are componenta principala somonul,chiar doresc sa o prepar cat de curand,sper sa aiba cel putin acelasi gust cum mi-l imaginez eu ;))

Raspunde
Tania 8 decembrie 2011 - 12:53

E super reteta…abia astept sa o fac de sărbători . Multumesc de idei, ai niște retete bune si ușor de preparat 🙂

Raspunde
Daniela 27 decembrie 2010 - 12:29

A fost fff apreciata reteta de familie si de prieteni. Eu am folosit macrou afumat in loc de somon. multumesc mult pt idee !

Raspunde
Laura 16 decembrie 2010 - 12:04

…din pacate, nu cred ca se poate…smantana e cam multa, si mai e si gelatina aia, care nu e deloc de post…dar si asa ne apropiem de Craciun, de ce nu-l incerci atunci?! 😛
…poate ai vazut ca am mai postat cateva retete cu peste, de post. Sper sa-ti fie de folos 🙂

Raspunde
andrasonia 17 noiembrie 2010 - 19:10

Laura, as putea sa inlocuiesc cu ceva smantana ca sa fac reteta de post? Am nevoie de niste retete de post cu peste si asta chiar ar fi tare interesanta.

Raspunde
Cami Bogdan-Olaru 31 decembrie 2015 - 04:52

cred ca ai putea inlocui crema de smantana cu orez alb fiert ( nu il clati dupa ce il fierbi, ca sa fie lipicios).

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.