Aceste placintele de post cu spanac, inspirate de placintelele preferate ale lui Bogdi de aici: Placintele cu pui si spanac, din aluat dospit cu malai, putin crocant dupa coacere, si cu umplutura sarata, au fost pe deplin savurate de noi in acest sfarsit de saptamana, zbuciumat, alaturi de rosii cherry, salata de conopida si limonada. Combinatia perfecta! 🙂
Ingrediente pentru 12 placintele:
Aluat dospit cu malai:
- 500 g faina (de grau, alba, superioara 000)
- 60 g malai (faina de porumb)
- 3 lingurite sare
- 10 g drojdie uscata sau 40 g drojdie proaspata
- 2 linguri ulei (de masline sau floarea soarelui)
- 400 ml apa calda
Umplutura placintele:
- 200 g spanac fiert (poate fi si congelat)
- 120 g tofu (branza de soia)
- o ceapa potrivita
- 3 catei de usturoi
- 60 g seminte de susan
- 50 ml ulei
- 30 ml apa
- sare si piper dupa gust
- fulgi chili (optional)
In plus:
- ulei pentru prajit si pentru uns
Sfat: puteti folosi caju in locul susanului sau ciuperci marinate (la borcan).
Mod de preparare:
Inainte de toate, se pregateste aluatul dospit din malai, care e extraordinar de usor de manevrat…si extraordinar de bun!!! 😀 Aici puteti vedea o alta varianta a lui, sub forma de pizza, „clasica” si de post: Pizza cu blat crocant
Intr-un bol inalt, se amesteca faina cu malaiul si drojdia uscata (daca folositi drojdie proaspata, faceti o maia din drojdie sfaramata, 1 lingurita de zahar si 2, 3 linguri apa calda. Lasati la dospit 8-10 minute, dupa care o adaugati in compozitie). Sarea se dizolva in apa calda si se inglobeaza impreuna cu uleiul in aluat. Aluatul obtinut va fi destul de moale si lipicios, dar se va framanta bine daca va ungeti mainile cu putin ulei. Se framanta viguros 2, 3 minute, dupa care se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer si, neaparat, acoperit cu un prosop de bucatarie, pentru aproximativ o ora…cand va arata asa:
Aluatul se imparte apoi in 12 bile de aceeasi marime si se mai lasa la dospit pe un fund de lemn (unul mare), uns cu ulei:
In acest timp, se incalzeste cuptorul la 180 grade C, foc potrivit, si se tatepeaza o tava mare (cea de la aragaz) cu hartie de copt.
Se pregateste umplutura: se pregateste prima data „pasta” de susan, pe care o puteti gasi si aici: Tahini , numai ca acum am vrut ca semintele de susan sa nu fie in intregime macinate, pentru a da textura umpluturii. Astfel, se pun in blender semintele de susan, uleiul si apa rece si se mixeaza pana cand obtinem o pasta grunjoasa (puteti folosi si mixerul vertical). Se lasa deoparte. Cum spuneam si mai sus, puteti folosi caju, inmuiate cu cateva ore inainte, sau ciuperci.
In continuare, se toaca ceapa si usturoiul si se pun la calit in cateva linguri de ulei (5, 6 linguri); se sareaza si pipereaza dupa gust. Tofu se taie in bucatele si se pune si el la prajit impreuna cu spanacul:
Se adauga susanul si se amesteca totul foarte bine:
Umplutura se face pasta cu ajutorul mixerului vertical (puteti adauga si fulgi chili, daca vreti):
Priviti cat de frumos arata aluatul cu malai!!!! 🙂 Puteti face niste painici grozave din el!
Pentru placintele, se unge cu putin ulei fundul de lemn si se intinde cate o bila de aluat (nu foarte subtire):
Se umple cu o lingura de umplutura (aveti grija ca umplutura sa nu ajunga pana la margine):
Se „inchide” aluatul si se apasa cu dintii unei furculite, pentru a-l „sigila”:
Placintelele se inteapa cu o scobitoare (eu am facut trei intepaturi in mijloc) si se lasa la copt 30 de minute, dupa care se scot si se ung cu ulei, cu pensula de bucatarie:
Se mai lasa la copt cca. 10 minute (sa nu va ganditi ca nu sunt coapte indeajuns, din cauza ca raman cam palide 😀 , pentru ca asa ies, fiind de post…) :
Au iesit neasteptat de bune!!!! :))