Briam-legume la cuptor

1 comentarii

Astazi vom servi Briam sau legume la cuptor, o mancare greceasca cu straturi delicioase de vinete, dovlecei, ardei, ceapa, usturoi, rosii, si uneori cartofi…cu arome delicate de oregano si busuioc…si „scaldata” in atata ulei de masline cat sa simtim toata Grecia in farfurie 😀

Se face incredibil de usor: legumele se arunca direct in tava, nu se prajesc (am scapat de pasul asta istovitor 😛 , desi e foarte delicioasa si in varianta aia: Musaca de vinete de post ), se amesteca cu restul ingredientelor si-apoi tot ce trebuie sa facem e…sa avem rabdare :))

Daca nu tineti post, puteti adauga, la sfarsit, putina Feta sfaramata iar in sos putin vin alb!

 

Ingrediente:

  • 3 vinete mari
  • 3 dovlecei potriviti
  • 2 cepe
  • doi, trei catei de usturoi
  • 2 ardei grasi (unul verde, unul rosu)
  • 500 g rosii, bine coapte
  • 1 morcov
  • 2 cartofi mari (optional)
  • 1 lingurita oregano (uscat)
  • 1 lingurita busuioc (uscat)
  • 180 ml ulei de masline extravirgin

 

Mod de preparare:

Incalzim mai intai cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si ungem cu ulei de masline o forma mare, incapatoare, unde sa putem cladi ca lumea mancarea 🙂

Spalam vinetele si dovleceii; le indepartam capetele si le taiem in felii subtiri, rondele. Nu se decojesc decat daca exista parti lovite sau uscate. Curatam morcovul si il taiem si pe el in rondele fine. Cartofii, daca alegeti sa ii folositi, se vor taia in cuburi. La fel si ardeii.

Rosiile, impreuna cu ceapa si usturoiul, se toaca marunt (daca rosiile sunt tari, decojiti-le cu un cutit bine ascutit). Eu am pus totul la robot 😀

In continuare, turnam uleiul de masline extravirgin (puteti folosi si ulei de floarea soarelui) si amestecam totul foarte bine. Condimentam sosul de rosii puternic cu sare, piper si condimente.  Vara, cand avem la indemana rosii proaspete, coapte si zemoase, nu mai e nevoie sa facem sosul, ci doar le feliem subtire si le asezam deasupra legumelor.

Amestecam foarte bine legumele cu sosul de rosii si rasturnam totul in tava. Daca vreti ca mancarea sa aiba un aer mai festiv, claditi straturi de legume in tava unsa cu ulei (eu n-am avut stare acum..).

Mancarea de legume se lasa la copt, cu capac, cca. 30 de minute, dupa care se scoate capacul, se amesteca din nou, si se lasa la copt inca o ora.

Nu va pot reda in cuvinte cat de bine mirosea atunci cand am facut poza asta 😀

Delicios!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

1 comentarii

Ana 2 mai 2020 - 23:19

Oau! Mi-ai făcut poftă! Mai repede aș mânca legume decât carne.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.