Dragilooor, veniti la o portie de sarmale de post cu ciuperci?! 😛
Noua ne plac foarte mult sarmalele: cu carne, de post, cu varza acra sau cu varza dulce, cu smantana sau fara, cu mamaliga sau paine, cu ardei iute proaspat sau murat! :))
De aceea, va invit si pe voi acum la o farfurie de sarmale, cu ciuperci fierte si ardei, absolut delicioase!
Pe blog veti mai gasi doua retete de post, asemanatoare: una care are in plus nuci iar alta granule de soia, asa ca va urez: Spor la treaba si pofta!!
Desigur, daca nu tineti post, va puteti bucura de cele mai bune sarmale in vas de lut, cu carne de porc si costita afumata!
Dana draga, iti multumim pentru ca ne-ai impartasit reteta acestor sarmalute pe care le savuram de fiecare data cu placere, cand ne intalneam cu totii, in familie, la masa.
Dana este sora Alinei, cumnatica mea, si este cunoscuta pentru mancarurile gustoase pe care le prepara!
Sper sa mai obtin si alte bunatati de la ea, pentru voi!!!
Ingrediente:
- 2 verze mari, murate (sa aiba in total minim 70-80 de frunze)
- 4 cepe uscate, mari
- 2 morcovi mari
- 2 kg ciuperci proaspete, de diferite feluri: Champignon, albe si brune etc
- 450 g orez cu bobul rotund
- 1 ardei gras rosu + 1 ardei gras verde
- 350 ml ulei de floarea soarelui
- 250 g sos de rosii (la borcan) sau ketchup de casa
- sare si piper, dupa gust
- 2 legaturi de marar proaspat
- bete de marar si cateva crengute de cimbru (uscate)
Sfat: puteti adauga in compozitia de sarmale praz sau putina loboda, pentru gust, iar daca le fierbeti seara si le acoperiti cu o patura, vor iesi ca la cuptor (sfat oferit de Daniela).
Mod de preparare:
In primul rand, ocupati-va de varza: daca e prea acra sau sarata, tineti-o in apa o ora.
Spalati apoi orezul si lasati-l la inmuiat pana cand fierbeti ciupercile.
Curatati ciupercile de coaja iar cand apa clocoteste (adaugati sare la fiert), puneti ciupercile, intregi, pentru cca. 15 minute. Daca sunt prea mari, taiati-le pe jumatate.
Scoateti-le cand sunt gata si stoarceti-le bine de zeama. Sunt atat de gustoase asa simple, fierte, de nu va puteti imagina! Ni se parea ca au gust de ficat sau drob 😀
In continuare, radeti morcovii pe razatoarea mare si tocati ardeii. Puteti folosi robotul, daca va e mai usor.
Dati ciupercile stoarse prin masina de carne sau tocati-le la robot.
Tocati apoi ceapa marunt si dinstuiti-o in uleiul fierbinte. Adaugati morcovii rasi, ardeii tocati si pasta de tomate si lasati la calit 10-15 minute.
Puneti ciupercile tocate, sarati si piperati dupa gust (eu am condimentat puternic) si mai lasati la dinstuit inca vreo 10 minute.
La final, adaugati orezul, scurs, si mararul tocat. Amestecati de cateva ori si stingeti focul. Lasati compozitia la racit.
Se invelesc sarmalele in foile de varza pregatite (Dana le face micute, are rabdare 😛 , mami a mea scumpa le face mai maricele dar tot frumoase au iesit…si buneeee!!!!).
Le-am pus in oala sub presiune, sa se faca repede!!! Am pus, bineinteles, bete de cimbru pe fundul oalei si atata apa cat sa le cuprinda bine.
Dupa vreo ora, le-am oprit din fiert si le-am lasat peste noapte, sa se raceasca (nu am deschis capacul).
Le-am scos repede la pozat, intr-un vas de Jena, in curte, in bratele mamei 🙂
Simplu si bun!
Sper sa le incercati si voi, si-acum, in postul Pastelui, si oricand va e pofta de niste sarmalute gustoase!!
1 comentarii
Laura, trebuie sa recunosc ca reteta ta de sarmale de post cu ciuperci e o adevarata revelatie! Initial eram sceptic, pentru ca, hai sa fim seriosi, cine renunta la sarmalele clasice cu carne?! Dar combinatia asta mi-a demonstrat ca si sarmalele de post pot fi la fel de gustoase. Ba mai mult, cred ca s-au mancat mai repede decat cele ‘normale’ la masa noastra! Multumesc ca ne arati ca si mancarea de post poate fi plina de savoare (si bucurie)!