
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc tocata sau tocatura mixta (vita+porc)
- 1 varza mare murata
- 200 g costita afumata
- 2 cepe mari
- 250 ml bulion sau rosii tocate
- 130-150 g orez
- sare, piper
- boia dulce
- crengute de cimbru sau marar
- 1 ardei gras sau iute (optional)
- smantana
Cu smantana grasa, de casa, sunt atat de bune!!!!
Mod de preparare:
Puneti carnea tocata intr-un castron incapator.
Tocati cepele si caliti-le in ulei (sau untura, daca aveti, ies mai bune asa! ). Puneti-le apoi peste carnea din castron si amestecati totul foarte bine.
In untura ramasa se pune orezul si se caleste usor pe foc; se rastoarna in castronul cu carne si ceapa, se adauga condimentele, putina apa rece (1, 2 linguri) si se omogenizeaza.
Se desfac foile de varza; sarmalele se invelesc numai in „varful” frunzelor de varza (scoateti cotorul).
In oala mare de lut, pe fundul uns cu untura/ulei, asezati un strat de varza tocata, crengute de cimbru sau marar, cateva bucatele de afumatura, un strat de sarmale, si tot asa pana se termina sarmalele. Ultimul strat trebuie sa fie de varza si costita.
Acoperiti sarmalele cu bulion indoit cu apa (atat cat sa treaca peste sarmale) si ardei gras sau iute, crestat in varf. Se fierb sarmalele la foc mic, o zi intreaga, hihi…
Eu le-am lasat la cuptor vreo 3, 4 ore, seara, si tot pe-atat a doua zi, de dimineata.
Se servesc doar cu smantana sau cu mamaliga, daca vreti , si neaparat acompaniate de-un vin rosu, bun!
Nemaipomenit de gustoaseeeeee!!!!
…n-am poze pas cu pas, da’ cate sunt, sper sa va atate pofta! 😀
Prima tura de copt:
…a doua, catre final :))
Si totusi nu pot sa nu impart si cu voi un pic din festinul nostru :))
P.S. Daca nu aveti vas de lut, claditi-le in orice alt vas; fierbeti sarmalele la foc mic, iar la sfarsit dati-le 30 de minute la cuptor pana la rumenirea verzei.
P.P.S. A doua zi, sarmalele sunt si mai gustoase, deci daca vreti sa va impresionati prietenii, socrii 😛 …faceti-le cu o zi inainte!
8 comentarii
Nimic nu se compara cu sarmalele in vas de lut. Au un gust incomparabil si cine a gustat o data nu le mai face altfel.Dar atentie. Daca nu le mincati imediat, vasul continua sa absoarba lichidul si a treia zii nu mai este deloc si sint cam uscate. Deci mutati-le in altceva. Eu le-am facut numai la cuptor, nu si pe foc si au stat mult dar nu a mirosit asa de tare in casa. Si nu uitati deasemenea sa spalati vasul dupa folosinta cu bicarbonat nu cu lichid de vesela si dupa uscare puneti in el cimbru sau alte ierburi parfunate. Asa se pastreaza bine. Nina
Nu am facut pana acum sarmale in vas de lut dar sigur sunt foarte bune. Ma sperie putin timpul de stat la cuptor.
Ah… de-as avea curaj sa fac singura sarmale… Sunt atat de bune sarmalele in vas de lut, am mai mancat. Daca o sa am vreodata curaj, o sa vin aici sa ma uit pe reteta! :p
Yami!! si totusi… chiar este nevoie de 7-8 ore de fiert?
OOOOO Laura draga ce bine arata sarmalele tale…nu am mancat niciodata in vas de lut dar cu siguranta sunt ffff bune….esti tare harnicuta si te admir f mult pt tot ceea ce faci!
Esti o bucatareasa exceptionala:*
Felicitari pt tot ceea ce faci si spor la cat mai multe retete!
cu drag LoReDaNa(o fana a blogului tau)
DELICIOASA!!!!!!!!!!!!
De cand tot ma gandesc sa-mi cumpar si eu un vas de lut (e super meserias si pentru ciorba de fasole…). Acum chiar ca m-ai convins sa-l trec in capul listei de cumparaturi :-). Eu le fac de obicei in vasul roman…partea proasta este ca „inghit” aproape toata zeama, dar intr-adevar sunt foarte delicioase…au un gust special. Si pe final de mesaj…am inghitit in sec, da :-)))? O zi minunata, va doresc!
imi lasa gura apaaaa,cele cu varza sant mai bune decat cele cu vita ,pt mine,felicitari si un sf de saptamana placut