In cinstea Sfintilor 40 de Mucenici, praznuiti in fiecare 9 martie de catre toti crestinii ortodocsi, am preparat si eu cativa Mucenici (Sfintisori), frumos rumeniti si aromati…si foarte apreciati de Bogdi 🙂 Anul acesta insa i-am facut din aluat de cozonac, dat fiind faptul ca suntem inca in saptamana alba, cand avem dezlegare la oua, unt si lapte, si i-am facut nu numai sub forma de sfintisori, „impletiti” in 8, ci si sub forma de cozonac floare, umplut cu ciocolata (poze mai jos). Mucenicii nu se umplu niciodata, ci doar se insiropeaza (desi, culmea, lui Bogdi i-au placut mai mult neinsiropati), se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, dar eu am avut un avant extrem de creativ zilele astea :)) Reteta de post o gasiti aici: Mucenici moldovenesti.
Sper sa incercati ambele retete!!!! 😛
Ingrediente pentru 12 mucenici:
Pentru aluatul de mucenici:
- 500 g faina de grau pentru cozonac
- 220 ml lapte
- 120 g zahar
- 1 lingurita rasa sare
- 3 galbenusuri
- 50 g unt
- 20 ml ulei
Pentru maia:
- 25 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata (7 g)
- 1 lingurita zahar
- 20 ml lapte
- un pumn de faina
Pentru uns:
- 2 galbenusuri
- 20 ml lapte (2 linguri pline)
Pentru sirop:
- 300 ml apa
- 120 g zahar
- un baton de scortisoara
In plus:
- 150 g nuca macinata
- 100 g miere
Mod de preparare:
Se pregateste prima data maiaua (maiaua se face doar in cazul in care se foloseste drojdie proaspata): se pune drojdia intr-un bol mic impreuna cu zaharul si se amesteca bine; se adauga laptele cald (nu fierbinte!) si se presara faina deasupra. Se lasa sa creasca, la caldura, ferita de curenti de aer, cca. 10 minute.
Pentru aluat, se cerne faina de doua ori (faina sa fie tinuta la cald cu o zi inainte) intr-un castron incapator. Se face apoi o adancitura in mijloc si se toarna maiaua dospita. Daca folositi drojdie uscata, ea se amesteca de la inceput cu faina. Se amesteca usor si se adauga laptele cald (daca puteti tine degetul in el, e perfect! Nici mai cald, nici mai rece!) in care ati pus zaharul. Se framanta putin si se adauga galbenusurile amestecate cu sare. La sfarsit, se adauga untul topit (la fel, sa nu fie fierbinte) si uleiul caldut (eu l-am incalzit putin la microunde), dar nu deodata ci in doua transe, framantand bine aluatul.
Acum, daca va plac aluaturile cu drojdie care implica framantat din greu (si mie-mi plac…doar partea cu framantatul nu o prea agreez 😀 ), framantati aluatul pentru cca. 10 minute. Eu am fost foarte incantata de cum mi-au iesit, pentru ca nu am framantat aluatul mai mult de 5 minute :)) Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul, cca. 45 de minute.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt doua forme mari (tavile de la aragaz). Eu asa fac mereu, coc deodata cele doua portii de mucenici, folosind functia de ventilare a cuptorului. Dar, desigur, se pot coace si pe rand, cate o tava…
In timpul acesta, se prepara siropul, pentru ca avem nevoie de el rece: se fierbe din apa, zahar si scortisoara un sirop, nu foarte gros (in cca. 8 minute e gata); se lasa la racit.
Pentru mucenici, se imparte aluatul in 12 bucati egale (formati bile din aluat) care se lasa sa mai creasca pe masa infainata, acoperite cu un prosop de bucatarie, cca. 10 minute. Etapa asta e foarte importanta in reusita retetei, pentru ca lasand aluatul sa mai creasca putin inainte de a forma mucenicii, se va intinde mai bine iar mucenicii vor iesi mai buni!
Se ruleaza apoi in suluri lungi din care se formeaza mucenicii (rasuciti aluatul in forma de 8). Se aseaza cate 6 bucati in fiecare tava si se mai lasa la crescut inca aproximativ 10-15 minute. Inainte de a fi dati la cuptor, mucenicii se ung cu galbenus amestecat cu lapte (cald). Se coc cca. 20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.
Aici e portia lui Bogdi 🙂 …mucenicii neinsiropati:
Iar aici e portia cu sirop. Poze pas cu pas…aproape 😀
Siropul se pune intr-un castron larg iar nuca macinata pe o farfurie, langa. Mucenicii, fierbinti, se inmoaie in sirop, pe ambele parti, se scot pe un platou si se insiropeaza din nou: se toarna peste ei siropul (puteti sa amestecati si mierea in sirop, daca vreti) si se presara cu nuca macinata.
Eu, dupa ce i-am insiropat, i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca:
Cei de aici sunt pentru voi, dragilor!!!!!
Detaliu:
Sub forma de cozonac floare, umplut cu ciocolata:
Deliciosi, in orice forma!!!!!