Prieteni dragi, acest salam de biscuiti cu ciocolata si napolitane a prins forma intr-o seara…cand pofta de dulce a lui Bogdi a fost mai presus decat „pofta” mea de a gati ceva 😀 Marea mea bucurie, insa, a fost ca aveam un „capac” de la un tort, deja copt, si impreuna cu ce-am mai gasit prin dulapuri si prin frigider am reusit sa il surprind din nou pe puiul meu. Daca citeste ca i-am zis „pui”, o incurc! 😀
Initial, am modelat intreaga compozitie sub forma de bomboane, asa ca puteti sa transformati deliciosul „salam” in niste trufe de ciocolata crocante sau in niste cake-pops festive.
Va pup dulce pe toti! Sper sa incercati creatia mea dulce…poate chiar in seara asta, de ce nu?! :))
Ingrediente:
Pentru blatul de cacao:
- 2 oua
- 100 g zahar
- 50 ml ulei
- 100 ml lapte (gras)
- 100 g faina
- 20 g amidon (sau tot faina)
- 20 g cacao
- 1 lingurita praf de copt
Pentru compozitia de biscuiti:
- 100 g biscuiti cu unt
- 180 g napolitane cu crema de cacao
- 100 g ciocolata cu lapte
- 120 ml lapte
Cei care ma urmaresc de cel putin un an stiu foarte bine ca inainte de retetele pe care vi le impartasesc cu mare drag trebuie sa va arat cate ceva de prin gradina sau casa noastra. Iar acum a fost randul calinului, acelui frumos pomisor, preferatul tatalui meu, numit si „Bulgare de zapada”. Am rupt cateva floricele din el cand tati nu se uita, ca sa am cu ce-mi orna desertul. Don’t tell! 😀
Mod de preparare:
Si sa incepem cu inceputul 🙂 …adica cu blatul. Care va trebui copt intr-o forma de 24 cm (merge si una clasica, de 26 cm). Totusi, daca nu aveti de gand sa stati prea mult in bucatarie, va pot spune cantitatea exacta de blat pe care trebuie s-o folositi: cca. 380 g. O puteti inlocui cu un blat deja copt (reteta asta e perfecta de sarbatori!) sau cu un chec sau briosa cumparate. Bun, deci, blatul se face foarte usor: se bat ouale, intregi, cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul tos. Nu mult, ci doar pana cand se spumeaza usor. Separat, se amesteca faina cu amidonul, pudra de cacao si praful de copt si se adaugfa compozitiei. Se amesteca scurt; se toarna laptele rece si uleiul si se mai amesteca putin, cat sa se omogenizeze. Aluatul rezultat se rastoarna in forma tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C (incingeti-l bine cu 10 minute inainte de a va apuca de copt)…pentru cca. 12 minute. Cand e gata, se lasa sa se racoreasca cateva minute in forma, dupa care se scoate si se lasa la racit. Se faramiteaza la robotul de bucatarie (rupeti-l in bucati potrivite inainte de asta).
In continuare, se rupe ciocolata cu lapte in bucatele si se topeste in lapte. Eu fac asta la microunde pentru ca imi e mult mai usor, dar voi o puteti topi la bain-marie.
Pentru a finaliza salamul de ciocolata, se amesteca ciocolata topita cu blatul sfaramat, cu napolitanele pe care le veti zdrobi in maini si cu biscuitii pe care ii veti toca mai marunt sau in bucati mai mari, dupa plac 🙂
Foarte usor de preparat si nemaipomenit de gustos!!!
Va imbratisez pe toti cu mare drag!!! Sa ne „revedem” cu bine la urmatoarea reteta…ce sper ca nu va fi peste inca o luna! 😀