Prajitura Raffaello fara coacere pe care v-o prezint acum va este dedicata voua, prieteni dragi!!! E o prajitura fina si eleganta cu care vreau sa va rasfat la inceput de nou an! Alte promisiuni nu pot, inca, sa va fac 😛 , dar sper ca vom „colabora” foarte bine impreuna si anul acesta. Adica, sper ca eu sa va aduc retetele la care ati visat dintotdeauna…iar voi sa ma inspirati in continuare si sa-mi transmiteti energie si bucurie, singurele „lucruri” de care am nevoie pentru a lucra mai cu spor la blogul asta pe care il iubiti 😀
Buun, si-acum inapoi la reteta…daca o sa va spun ca aveti nevoie de un chec din albusuri, o sa ziceti ca nu mai e vorba despre o prajitura fara coacere 😀 , dar eu, cand am creat reteta, am folosit unul deja copt. Pentru ca asa il aveam, copt de mami a mea draga, care a folosit albusurile puse in congelator (cele ramase de la prajiturile de Craciun). Checul asta alb e incredibil de bun si se face foarte usor!!! Daaar, dupa cum veti descoperi ceva mai jos, puteti folosi piscoturi in locul blatului de bezea (desi ar fi pacat!) sau fursecuri ori chiar panettone! La multi ani, dragilor!
Ingrediente:
- 1 chec alb (cu mici modificari) sau piscoturi
Pentru crema:
- 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
- 1 conserva lapte de cocos (400 ml)
- 200 g unt cu 80% grasime
- 50 g fulgi de nuca de cocos
- 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
- 200 ml smantana pentru gatit, lichida, cu 32% grasime
Pentru glazura si ornat:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 35 g zahar pudra vanilat
- 20 bomboane Raffaello, din comert sau facute in casa
- 15-20 g fulgi de nuca de cocos, pentru decor
Pentru voi, cu mare drag!!!
…impreuna cu melodia mea preferata „Balalaika”, de la DJ-ul meu preferat: DJ Blyatman 🙂
Mod de preparare:
Pentru checul alb, urmati indicatiile de la reteta de mai sus (aveti link catre reteta la ingrediente), cu mentiunea ca in loc de 1 pahar de faina sa folositi doar 3/4 de pahar cu faina iar restul sa-l completati cu fulgi de nuca de cocos (uscati). Si, daca vreti, si va plac visinele :P, puneti si o mana de visine bine scurse (si fara samburi) din compot sau de la congelator. Le dati prin faina si le amestecati in blat inainte de a-l coace. Daca, insa, vreti sa simplificati toata treaba, folositi piscoturi sau fursecuri (poate v-au ramas de la Craciun…).
In continuare, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi granule, doar le acoperiti cu apa rece (cca. 200 ml). Gelatina se lasa sa se hidrateze 10 minute, timp in care se prepara crema.
Pentru crema, se amesteca laptele de cocos din conserva (sa fie cat mai gras) cu laptele condensat indulcit (v-am aratat aici conserva: Banoffee Pie la pahar) si se pun pe foc. Se lasa la foc mic cca. 2 minute, apoi se adauga untul rece, taiat in cuburi. Se pun si fulgii de nuca de cocos si se amesteca bine cateva secunde. Se ia crema de pe foc si se adauga ori foitele de gelatina, bine scurse, ori gelatina granule, care a „inghitit” toata apa. Se amesteca energic si se lasa sa se racoreasca. La final, se toarna smantana lichida, ori pentru gatit (eu am ramas fara smantana pentru frisca si de-aia am folosit-o pe cea pentru gatit 😀 ) si se lasa sa stea cca. o jumatate de ora la frigider.
Asamblare: se acopera cu un strat de crema baza unei forme de aprox. 25cmx16cm. Checul alb se taie in felii potrivite si se aseaza (jumatate din felii) peste stratul de crema. Se toarna restul de crema (se lasa 4, 5 linguri deoparte) peste feliile de chec si se niveleaza. Prajitura se pune la frigider cca. 20 de minute. Se aseaza apoi restul feliilor de chec si se acopera cu crema pusa deoparte.
Intr-un bol inalt, se bate smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand prinde consistenta; se toarna „glazura” pe prajitura si se niveleaza. Se orneaza cu bomboane Raffaello si nuca de cocos (bomboanele se apasa usor in stratul de frisca). Prajitura se poate servi imediat dar eu va sfatuiesc sa o lasati peste noapte la frigider. Va fi extraordinaraaa!!!! :))
De-abia astept sa o refac! 😀
6 comentarii
Bună. Daca facem cu pișcoturi trebuie însiropate???
Le poti insiropa, Maria, sigur ca da, usor, sa nu fie imbibate 🙂
Poti folosi lichior de cocos sau lapte de cocos.
Ma frustreaza ca nu ai descris Si cum se asambleaza daca folosesti piscoturi in loc de chec. Ai specificat doar de chec…🤷🏻♀️
Miss, e foarte simplu! Procedezi exact ca si in cazul checului. Asezi piscoturile in forma, le insiropezi putin, daca vrei, si „cladesti” prajitura: piscoturi, crema, piscoturi, crema.. 🙂
Ai incercat-o asa, pana la urma?!
Buna Laura,
Chiar arata deosebit aceasta prajitura. N-am auzit la nimeni sa faca rafaello de casa. Genial ! Cred ca este un desert deosebit !
Denis, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase!!!
Este, cu adevarat, un desert deosebit 🙂