Ultima paine pe care am facut-o a fost una fara drojdie, si cu iaurt, buna tare, dar a trecut atat de mult de-atunci. Astazi va aduc o paine cu nuci minunata, pe care o puteti savura asa cum e, sau o puteti transforma in tartine (va arat maine cum 😀 ). Va vor inveseli Craciunul!!!
Ingrediente:
Pentru maia:
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 2 linguri lapte cald
Pentru aluat:
- 200 g faina de secara
- 200 g faina de grau
- 20 g tarate de grau
- 1 lingura rasa de sare
- 80 g nuci tocate
- 220 ml lapte cald
- 120 ml apa calda
- 2 linguri ulei de masline
De bucurie ca mi-a iesit atat de bine, n-am mai asteptat sa se raceasca complet :))
Mod de preparare:
Preparati mai intai maiaua: maruntiti drojdia intr-un bol si amestecati-o cu zaharul si lapte cald. Presarati putina faina si lasati la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, timp de cca. 10 minute.
In continuare, cerneti faina de grau si cea de secara si amestecati-le impreuna cu sarea, taratele si nucile tocate cu cutitul (nu foarte mare). Turnati laptele amestecat cu maiaua, apa si uleiul si framantati un aluat elastic, ce nu se lipeste de mana. Eu am lasat robotul sa asude 😀
Faceti apoi o bila din aluat si puneti-o intr-un bol incapator. Acoperiti cu un prosop de bucatarie si lasati la crescut intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul, cca. 40 de minute.
Framantati din nou si faceti sul; puneti aluatul intr-o forma de chec sau cozonac si mai lasati 20 de minute la crescut (tava sa nu fie rece). Foarte important: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!!!
Incingeti acum cuptorul la 200 grade C (foc mare) si puneti painea la copt pentru cca. 10 minute.
Coborati apoi temperatura la 180 grade (foc potrivit) si lasati la copt 20 de minute.
Scoateti painea din cuptor si lasati-o sa se racoreasca bine in forma pana se feliaza.
E foarte buna si calda si rece!!!
Si mai am destule retete de paine pe care abia astept sa le incerc!!!
2 comentarii
De ce in afara de tortul egiptean? sau de Pinguin? exista ceva mai bun?
Care este tortul tău preferat? Dar prăjitura? (în afară de: Prăjitură cu foaie de bezea, Tort egiptean și Prăjitură Kinder Pingui)
P.S. Preferabil ceva cu ciocolată (nu albă)…