Sarmale de post cu nuci si ciuperci

7 comentarii
Dragilor, a inceput Postul Pastelui, asa ca prima reteta, din cele multe pe care am de gand sa vi le arat pe tot parcursul lui, este aceasta reteta de sarmale de post cu nuci si ciuperci, foarte usor de preparat si cu rezultat cel putin delicios šŸ™‚

Iar daca „invartitul” sarmalelor va da fiori šŸ˜€ , asezati, alternativ, straturi de varza si umplutura, ca un fel de varza a la Cluj!!!

 

Ingrediente:
  • 1 capatana de varza acra (mare)
  • 200 g orez
  • 5, 6 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri pasta de ardei cu rosii (optional)
  • 1 morcov
  • 1 jumatate de telina, mica (optional)
  • 300-400 g ciuperci
  • sare, piper
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 legatura marar
  • 1 lingurita cimbru
  • 4 linguri nuci macinate
  • 500 ml bulion sau 8 linguri pasta de rosii

 

Mod de preparare:

Se spala varza de mai multe ori in apa calduta; se rupe apoi foaie cu foaie. Se scot cotoarele, care se toaca fideluta.
Ceapa se taie marunt. Se pune la calit, in uleiul bine infierbantat, impreuna cu morcovul si telina date pe razatoare…si pasta de ardei, daca aveti šŸ˜›
Se lasa pe foc (potrivit) timp de cca. 5 minute, dupa care se adauga ciupercile taiate lamele. Se amesteca des, sa nu se prinda. Se pune sare, piper si boia si se da deoparte.
Se adauga orezul (spalat in prealabil), verdeata tocata, nucile si se amesteca totul foarte bine.
In foile pregatite pentru sarmale, una cate una, se pune o lingura de compozitie; se ruleaza foaia si se indeasa la capete.
Intr-un vas, se pune putin ulei pe fund apoi se presara din varza tocata. Pe „patul” creat se aseaza, una cate una, sarmalele. Dupa ce s-au asezat toate, se asterne un alt strat de varza tocata. Se toarna apa in vas, cat sa acopere varza, si se lasa la fiert cca. 15-20 de minute, la foc mic.
Se prepara sosul din pasta de rosii sau bulion, adaugand cimbru si sare si piper dupa gust. Se toarna peste sarmale; se fierb la foc mic pentru inca 20-30 de minute.
Daca aveti timp, puneti-le pentru inca 15 minute la cuptor, ca sa devina si mai apetisante šŸ˜›

P.S. Daca vreti ca sarmalele sa fie mai picante, adaugati 2 frunze de dafin si boabe de piper la fiert.
In umplutura se mai pot adauga stafide sau felii de mar uscate ori crude, date pe razatoare, iar orezul se poate pune impreuna cu ceapa si legumele la fiert.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

7 comentarii

Mirelutza 5 martie 2012 - 15:02

Trebuie sa recunosc ca nu sunt o gopodina desavarsita, dar de sarmale cu nuci si ciuperci nu am mai auzit. Cautam o reteta usoara, pentru ca nu mai stiu ce sa fac de mancare, iar sarmalutele astea chiar mi-au atras atentia. Asa ca… o sa’mi pun la incercare abilitatile de gospodina šŸ™‚

Raspunde
Haplea 2 martie 2012 - 00:17

Iti doresc o primavara plina de realizari si succese.

Raspunde
catkitchen 1 martie 2012 - 23:41

Iti doresc o primavara de neuitat !!!

Raspunde
Anonymous 1 martie 2012 - 15:08

Nu am facut niciodata sarmale cu nuca. Dar cred ca mi-ar placea foarte mult. Primele pe care le voi face le voi face asa. Si revin poate cu noutati. Pup mult, Nina

Raspunde
Iulia 1 martie 2012 - 12:25

O primavara frumoasa si plina de iubire!

Raspunde
Simona 29 februarie 2012 - 22:14

N-am incercat niciodata in varianta asta… Sunt tare curioasa ce gust are… Trebuie probat! Pupici

Raspunde
milica 29 februarie 2012 - 18:12

Foarte bine arata!Am sa le execut si eu cat de curand,pana atunci pot sa-mi ostoiesc pofta cu una de la tine?Pup!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.