Tort inghetat de zmeura

5 comentarii

 

Acest tort de inghetata, un tort inghetat de zmeura, ii este dedicat fratelui meu Florin. Si sotiei lui, Alina, fiindca sunt maaari fani ice-cream 🙂

Deci, ca sa va faceti o idee despre ce inseamna pentru mine luna Mai, va zic urmatoarele: in 8 mai e prima sarbatorita a lunii, Alina. Nu, nu e sora lui Cipi, cea cu tortul Pina-Colada…e tot o Alina, dar e a  fratelui meu (ar trebui sa-mi dea un premiu pentru propozitia minunata de mai sus 😀 ). Am si eu 2 cumnatele si pe amandoua le cheama la fel!!!!!!! 😛

Apoi, in 9 mai e scumpica de Amalia, careia i-am facut tortul-fluture iar 10 mai ii apartine in totalitate lui „big brother”-Florin, cel mai bun frate din lume!!! Noroc ca eu si Cipi sintem mai pe la sfarsitul lunii, ca altfel… 😀

 

Ingrediente:

Blat:
  • 50 g unt
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilinat (20 g)
  • 90 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
Crema:
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 150 g zahar
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 350 ml suc de zmeura, pe care eu l-am inlocuit cu zmeura congelata 😛
Decor:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilinat (10 g)
  • 100 g ciocolata rasa
  • 200 g coacaze negre sau fructe de padure (zmeura, mure)

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C. (foc potrivit).
Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diam. de 26 cm.
Se topeste untul. Se bat ouale cu 2 linguri de apa fierbinte, zahar si zahar vanilinat:
Se amesteca faina cu cacao si praf de copt si se inglobeaza:

Se inglobeaza treptat untul topit.

Compozitia se toarna in forma:

Se coace 25-30 de minute, dupa care se scoate din forma si se lasa sa se raceasca.

Se inmoaie gelatina, daca folositi suc de zmeura, altfel nu e nevoie sa o adaugati 😉
Daca o folositi, trebuie sa stiti ca gelatina se dizolva inauntru si se amesteca in compozitie pana se raceste.
Se bat ouale in bain-marie cu sare, zahar si 5 linguri de apa fierbinte:

In crema care incepe sa se intareasca se inglobeaza mai intai sucul de zmeura sau fructele intregi (eu am avut congelate):

…pe care le-am facut zob cu blenderul 😛

Se amesteca apoi zmeura zdrobita cu crema de oua (puteti sa treceti zmeura printr-o sita, daca are samburii prea tari):

Se amesteca totul cu frisca batuta:

 

Se taie blatul pe doua niveluri.
In jurul blatului inferior se aseaza un inel pentru torturi. Se acopera blatul cu crema:

Se aseaza etajul al doilea:

Tortul se lasa la congelator peste noapte.

Finisare: Tortul se scoate din congelator cu cca. 20 de minute inainte de servire  (asa se savureaza toate deserturile pe baza de inghetata).
Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilinat, se unge tortul si se decoreaza. Se presara deasupra ciocolata rasa:

Se spala coacazele, respectiv fructele de padure, si se orneaza cu ele tortul:

Tortul sarbatoritilor, la sarbatoriti acasa 🙂

 

A fost delicios, incantator, racoritor…tot ce poate fi mai bun !!!
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

5 comentarii

Monica 7 mai 2021 - 04:58

Salut! Îmi doresc să fac acest tort pentru copilul meu, arată foarte bine! Doresc sa folosesc fructele și nu sucul, dar ai uitat sa precizezi cantitatea de fructe folosita.. Mulțumesc!

Raspunde
Dina 7 mai 2013 - 10:36

Salut, as vrea sa fac si eu acest tort pentru ziua cumnatei mele si as vrea sa stiu ce dimensiune are forma de tort folosita de tine.

Arata delicios, sper sa-mi iasa.

Multumesc

Raspunde
In bucatarie Laurei 31 iulie 2011 - 23:06

Arata delicios, apetisant…!

Raspunde
tannu 30 decembrie 2009 - 13:39

azi o sa incerc si eu reteta asta 😀
demult voiam ceva d genul asta, acum sa vedem cat de bine imi iese, ca-s cam amatoare, doar stii :))
eu am gasit sucul de zmeura.
nimic mai frumos decat un tort cu inghetata in decembrie :)) (asta daca iese desigur).
al tau oricum arata foarte bine!
te pup

Raspunde
Micul 21 iulie 2009 - 14:14

Am gasit ei eu reteta asta in ” secretele bucatariei” dar aveam un dubiu cu sucul de zmeura.Faptul ca mi-am adus aminte ca l-ai facut si tu, m-a ajutat enorm.Am pasat zmeura, i-am scos samburii si a iesti un tort exceptional.Multumesc.
Pupici tie si lui Bogdi.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.