Dragiloor, Bogdi meu iubit, copilul meu frumos, a implinit, acum cateva zile, in 25 septembrie, 18 ani!!!!
Ii multumesc bunului Dumnezeu pentru „darul” minunat pe care mi l-a facut, pentru cum m-a lasat sa simt adierea raiului inca de-aici, de pe Pamant..fiindca de cand l-am nascut pe Bogdi sunt cu un picior in rai!!! 🙂
Tuturor ne-a umplut inimile de bucurie, inca din prima clipa! Eu cu Cipi de-abia de-atunci, de cand a venit el in vietile noastre, am inceput sa traim cu adevarat!
Sunt muuult mai emotionata si aeriana decat „preconizam” ca o sa fiu, atunci cand a implinit 14 ani: Tort Adidas :))
Ce minune ne-a trimis Dumnezeu!!! Cata fericire!!!
Vreau, asadar, sa impartasesc cu voi marea bucurie care imi inunda inima si sa va invit la o felie din tortul lui aniversar, un tort cu fistic si mure, ataaat de fin si gustos, cum n-am mai facut niciodata! Am ales, bineinteles, ingredientele dorite de Bogdi: fistic (in Grecia numai inghetata de fistic si-a luat 😀 ) si mure, pentru ca, desi le-a descoperit gustul nu demult, ii plac enorm!!!
Nu a mai putut sa vada ciocolata in fata ochilor, hahaa!!! Si la petrecerea lui de majorat, de acum o saptamana, cea mai faina petrecere din lume, unde s-a distrat de minune cu prietenii lui, a avut un alt tort fresh, cu zmeura: Prajitura cu zmeura, fara coacere.
Si pentru ca aceasta stare de bucurie sa tina si mai mult, am fugit din nou pana in Serbia, la Varset, unde am petrecut de minune la restaurantul Dinar (revin cu poze de acolo in curand). Voiam s-ajungem pana-n Belgrad dar zilele astea ploioase ne-au dat peste cap planurile..
Bogdi iubit, sa te binecuvanteze bunul Dumnezeu si Maica Domnului iar sfintii sa iti fie cei mai buni prieteni! …si ingerii lui Dumnezeu, in frunte cu ingerul tau pazitor!
Noi te iubim cel mai mult din lume si tot ce iti dorim e sa fii fericit! La muuulti ani!!!!
Abia astept sa ne duci in Grecia…cu masina ta! 😛
Ingrediente:
Blat de fistic:
- 125 g fistic crud, macinat fin
- 4 oua
- 180 g zahar
- 150 g faina
- 1 lingurita praf de copt
Sirop:
- 200 ml lapte cald
- 2 pliculete zahar vanilat (16 g)
Crema de fistic cu mascarpone:
- 220 g crema de fistic (pasta de fistic)
- 300 g Mascarpone
Crema de mure:
- 200 g mure congelate
- 150 g iaurt grecesc
- 250 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
- 80 g zahar pudra, vanilat
- 4 foite de gelatina sau 5 g gelatina granule (la plic)
- 120 g lapte condensat indulcit
Pentru ornat:
- 100 g fistic crud, tocat
Mod de preparare:
Incepem cu blatul de fistic, care a iesit atat de bun!!! Il puteti folosi si pe post de prajitura+crema preferata!
Incingem mai intai cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si tapetam cu hartie de copt (doar baza) o forma de tort cu diametrul de 26 cm.
Pentru blatul de fistic, separam ouale; batem albusurile cu un praf de sare si jumatate din cantitatea de zahar si-apoi, separat, batem galbenusurile cu restul de zahar. Amestecam faina (cernuta) cu praful de copt; adaugam amestecul uscat peste compozitia cu oua si mixam la viteza mica, scurt, pana se incorporeaza ingredientele.
La final, adaugam fisticul macinat si, la fel, mixam doar pana se inglobeaza in compozitie. Rasturnam cu grija in forma pregatita, nivelam usor suprafata si dam la cuptor pentru cca. 25 de minute.
Cand e gata (puteti folosi o scobitoare pentru a vedea daca blatul e copt), scoateti forma din cuptor si lasati blatul sa se raceasca in forma.
Preparam acum si siropul, pentru a-l avea la indemana. Totul decurge extrem de rapid: amestecam intr-un pahar laptele cu zaharul vanilat!
In continuare, ne ocupam de creme 🙂 Prima, cea de fistic, se face cel mai usor: se amesteca crema de fistic (ce se gaseste si in supermarketuri) cu branza mascarpone, scoasa din timp din frigider. Folositi mixerul!
Pentru crema de mure, amestecam iaurtul grecesc cu murele congelate si le lasam cateva minute sa se „dezmorteasca”; mixam de cateva ori cu mixerul vertical, pana obtinem o pasta. Daca vreti, puteti lasa murele sa se decongeleze, le pasati si treceti totul printr-o sita, pentru a scapa de samburi. Abia dupa aceea adaugati iaurtul.
Batem, intr-un bol inalt, smantana pentru frisca, foarte rece, impreuna cu zaharul pudra, vanilat, si o inglobam in crema cu iaurt si mure. Tot acum turnam si laptele condensat indulcit.
Ultimul pas in prepararea cremei e adaugarea gelatinei: punem foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece si le lasam cca. 5 minute. Scurgem apoi apa si topim gelatina la microunde (in cateva secunde e gata). Daca folosim gelatina sub forma de granule, la plic, punem doar 50 ml apa, iar cand o topim, nu mai scurgem apa. Oricum ar fi, gelatina topita nu se pune direct in crema ci se amesteca mai intai cu cateva linguri de crema, ca si la ciorba cu smantana 😀
Finalul: taiem pe jumatate blatul de fistic; un blat se aseaza inapoi in forma. Turnam jumatate din crema de fistic si nivelam. Turnam cu grija jumatate din crema de mure si punem la frigider pentru cca. 20 de minute. Continuam apoi cu asezarea celuilalt blat de fistic+crema de fistic ramasa+crema de mure. Punem din nou la frigider pentru 20-30 de minute:
Cu putin timp inainte de a fi servit, tortul se orneaza pe margini cu fistic maruntit:
Eu in mijloc am lasat loc pentru lumanarile cu numarul 18 dar mi s-a transmis, chiar de sarbatorit, ca nu mai e copil 😀 …asa ca am umplut „golul” ala cu un pumn de fistic maruntit:
Un tort demn de o aniversare atat de frumoasa!!!
Va imbratisam pe toti cu mare drag si va multumim pentru urarile minunate si gandurile bune!!
Eu, una, plutesc de fericire!!!
5 comentarii
Buna. Arata minunat acest tort, fisticul imi place mult si graviduta fiind trebuie sa il fac cat de repede😀Pt o tava cu diametrul de 15 cm e ok daca injumatatesc cantitatea?
Buna. Laptele condensat indulcit e cel direct din cutie? Fara sa mai fie fiert sau alte proceduri? Multumesc!
Da, Bianca, laptele condensat e cel direct din conserva (atentie! sa nu fie lapte condensat pentru cafea!). Se inglobeaza in compozitie asa cum e 🙂
Buna ziua. Nu precizati ce faceti cu laptele amestecat cu cele 2 plicuri de zahar vaniliat. Pot doar sa presupun ca insiropati blatul….? Multumesc.:)
Asa este, Anca draga!! Am uitat sa spun ca blaturile se insiropeaza cu laptele dulce. Multumesc mult pentru „interventie” 🙂