Tiropitakia, placintele grecesti cu branza (din foitaj)

0 comentarii

V-am spus ca dupa ce termin cu vacanta noastra de vara, cam prelungita, e adevarat 😛 , va aduc retete grecesti, una si una :)) Tiropitakia e una dintre ele si e absolut grozava!!!

Aceste placintele grecesti cu branza, din foitaj, ne-au cucerit definitiv, cum sper sa va cucereasca si pe voi, asa ca: parakalo!!!!! 😀  Sa aveti pofta!!!

…adevarul este ca nu stiu prea bine ce-nseamna, ori „cu placere”, ori „va rog”, dar noi asta am tot auzit de cand am pasit in Grecia, si asta va spun si eu voua! :)))  La mare, ne spuneam intruna „parakalo” unul altuia, inainte de masa si dupa masa, si nu oricum, ci teatral, vadit afectati si foarte atenti la pronuntie, hahaaa!!!!

In alta ordine de idei, aceste mini placinte, triunghiuri, trigoane cu branza..sau cum vreti sa le numiti…sunt prea, prea bune si se fac si usor, asa ca nici nu ma gandesc sa nu le incercati! :))

Iar aici: Placinta cu pui-Kotopita, aveti o alta reteta greceasca, absolut delicioasa, cu Feta si piept de pui!!

 

Ingrediente pentru 32 de bucati (2 tavi):

Pentru placintele:
  • 800 g aluat foitaj
  • 250 g branza Feta
  • 100 g branza dulce de vaci
  • 1 ou mare, batut cu un praf de sare
Pentru uns deasupra:
  • 2 galbenusuri
  • seminte de susan

 

Am copt intr-o zi 4 tavi de tiropite din astea mici si de-abia am ajuns sa surprind o sectiune 😀

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se decongeleaza aluatul de foitaj, dar nu complet, apoi se incinge cuptorul la 200 grade C (foc mare); se tapeteaza cu hartie de copt o tava mare de la aragaz si se infaineaza suprafata de lucru.

Eu, pentru ca doar pe coridor am avut soare, am luat cu asalt masuta de cafea si am intins aluatul direct pe folia in care a fost ambalat 😀 (am pudrat foaia de aluat cu faina pe ambele fete).

Aluatul se intinde usor cu sucitorul, pentru a-l subtia putin, si se taie in patrate egale:

Se pregateste umplutura, amestecand branza Feta, faramitata cu furculita, cu branza de vaci si oul batut, si se aseaza gramajoare in mijlocul fiecarui patrat:

„Plicurile” de aluat se inchid:

Si se „sigileaza” cu dintii unei furculite (se poate intampla ca umplutura sa iasa putin cand faceti asta, dar nu-i nicio problema!):

Se transfera placintelele in tava de copt:

Se ung cu galbenus (cate un galbenus la o foaie de aluat, la o tava) si se presara cu seminte de susan:

Tiropitakia se coc, in cuptorul bine incalzit, cca. 20 de minute sau pana cand cresc si se rumenesc frumos:

Sunt extraordinar de gustoase fierbinti dar si cand se racesc sunt bune, bune!!!

Pentru voi, dragilor!!!!

…si-o mica sectiune! 😛

Abia astept sa-mi spuneti cat de tare v-au placut!!! <3

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.