Am facut ieri un chec cu gutui, dragilor, absolut fantastic!!!!! …si am asteptat cu nerabdare sa se faca ziua (l-am copt seara), ca sa il pozez 😀 Eram cam deprimata, din cauza ca era atat de intuneric in jur…si dupa ce am vazut ca gutuile mele frumoase, pe care mi le-a strans Cipi cu atata dragoste acum cateva zile, au inceput sa se strice (dupa ce ca erau deja pe jumatate stricate in pom), am picat de tot :))
Daaar, asa cum fac mereu cand mi se-ntampla chestii, am aprins cuptorul, mi-am suflecat manecile si-am faurit minunea asta de chec…din care, acum, nu a mai ramas decat o felie 😛
E delicios si simplu, insa daca il veti acoperi cu o glazura de branza dulce si miere, plus cateva bucatele de gutui din dulceata…va fi irezistibil!!!! Plus ca va veti simti mult mai bine, cum ma simt eu acum! 🙂
Ingrediente:
Pentru aluatul de chec:
- 300-320 g gutui rase
- 2 linguri zeama de lamaie
- 150 g zahar
- 3 oua mari
- 100 ml lapte
- 3 g ghimbir zaharisit, tocat marunt
- 60 ml ulei
- 250 g faina
- 1 lingurita plina cu praf de copt
- un varf de cutit bicarbonat
Pentru glazura de branza dulce si miere:
- 125 g branza dulce de vaci (cremoasa)
- 50 g miere
Pentru ornat:
- dulceata de gutui
Sfat: daca nu gasiti ghimbir zaharisit, puteti folosi ghimbir proaspat, un varf de cutit, ras fin. Sau il puteti inlocui cu scortisoara!
N-am insistat cu pozele cand am ajuns la punctul asta, pentru ca nu-mi doream decat sa-l feliez 😀
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza fundul unei tavi de chec cu hartie de copt.
Pentru aluatul de chec, se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu 3 degete) si cu zaharul timp de 1 minut. Se adauga ghimbirul zaharisit, laptele si uleiul, si se amesteca scurt.
Se rastoarna faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (cernute, in prealabil) iar, la final, gutuile rase peste care am turnat zeama de lamaie (eu am ras gutuile cu ajutorul robotului).
Gutuile se cantaresc fara cotor si, desigur, fara partile stricate! Eu le-am spalat bine si le-am lasat asa cum erau, cu coaja, adica :))
Aluatul rezultat se toarna in forma de chec pregatita, se niveleaza usor, si se da la copt timp de 40 de minute. Dupa aceea, se scade temperatura cuptorului la 160 de grade C (foc mic) si se mai lasa la copt inca 15 minute.
Asa arata copt:
Pentru glazura de branza dulce si miere, nu trebuie decat sa le amestecati bine de tot…cu mixerul 🙂 Apoi, se toarna deasupra checului si se orneaza cu feliute de gutui, din dulceata:
Foarte gustos si foarte aratos, chiar si-n sectiune! 😀