Guguluf cu dovleac si ciocolata alba

0 comentarii

 

Guguluf cu dovleac si ciocolata alba, aceasta este una dintre cele trei retete cu dovleac pe care le-am facut…intr-o singura zi!!! O zi dedicata in totalitate dovleacului, pe care il adooor! 🙂

„Maratonul” ludailor (in Banat dovleac = ludaie 😀 ) a inceput, zic eu, promitator, cu aceasta Prajitura cu dovleac si ciocolata  , pe care unii dintre voi se poate sa o fi incercat deja.

A urmat apoi guguluful de astazi (care este de fapt un chec, doar ca e copt intr-o forma speciala numita guguluf), si o negresa rapida cu dovleac, pe care abia astept sa v-o arat!!

Ultima reteta din dovleacul meu frumos a fost turnata cu dovleac, o reteta veche, pe care sunt sigura ca o stiti cu totii!

 

Am avut parte de-o zi plina si frumoasa, in care dovleacul a fost vedeta!!! Un singur dovleac mi-a servit drept inspiratie pentru atat de multe bunatati!!

La finalul postarii veti gasi dovada :))

 

Ingrediente:

Compozitie guguluf:
  • 150 g unt
  • 100 g zahar brun
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • un praf de sare
  • 4 oua mari
  • 280 g dovleac copt, piure
  • 220 g faina
  • 35 g orez expandat (rondele)
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Decor:
  • 200 g ciocolata alba
  • scortisoara pudra
In plus:
  • 15 g unt, pentru uns forma
  • 10 g faina, pentru tapetat forma

Cum sa nu adori dovleacul?? Priviti ce culoare fantastica are! Iar de gust sa nu mai vorbim!!!

 

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incalzeste la 180 grade C (foc potrivit). Forma de guguluf se unge bine de tot cu unt (untul sa fie moale), mai ales „inelul” interior. Se presara faina si se scutura forma, pentru ca faina sa acopere toata forma.

Pentru compozitia de guguluf, se bate untul moale, scos din timp din frigider, cu zaharul brun si cel vanilat. Se adauga dovleacul copt, facut piure, si ouale impreuna cu praful de sare (cat luati cu trei degete). Compozitia, in stadiul asta, va arata ca taiata dar nu va ingrijorati, pentru ca dupa ce veti adauga faina, isi va reveni!

In continuare, deci, se adauga faina amestecata cu praful de copt si rondelele de orez expandat, rupte in bucatele mici.

Ideea asta cu rondelele de orez „crunchy” mi-a venit dupa ce mi-am amintit de Prajitura cu ciocolata alba crocanta.

Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la copt pentru cca. 25-28 de minute. Faceti testul scobitorii, ca sa fiti siguri!

Cand e gata, se scoate si se lasa la racit:

Urmatorul pas e desprinderea blatului din forma: inainte de a rasturna forma pe un platou, cum vedeti mai jos in poza, va sfatuiesc sa „dezteleniti” putin blatul trecand cu lama unui cutit (pentru unt) pe marginea formei. Insistati si in jurul inelului..cu grija, insa 🙂

Guguluful de dovleac, eliberat din forma :))

Pentru decorarea lui nu trebuie decat sa topiti la microunde sau la bain-marie ciocolata alba, rupta in bucatele, dupa care sa o lasati sa curga pe margine:

Pudrati cu scortisoara:

Si feliati-l dupa plac!

 

V-am pastrat si voua o felie..si cativa ghiocei de la noi din gradina!!

 

Iar aici e masa mea din bucatarie, plina numai cu bunatati din dovleac!!! 🙂

Sper sa va inspire si pe voi si sa le incercati pe toate…pe rand sau intr-o singura zi, cum am facut eu! 😀

Spor si pofta sa aveti!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.