Prajitura turnata cu dovleac

1 comentarii

Imi place atat de mult dovleacul, incat nu pierd nicio ocazie de a-l savura!!! Crud, copt, fiert la aburi, in combinatie cu mere, il adooor, oricum ar fi! 😀 Din cauza asta, am facut astazi o prajitura cu dovleac minunata, prajitura turnata cu dovleac, mai exact, urmand tiparul celei cu mere (aici e cea de post) si a celei cu branza. Prajitura turnata este cea mai rapida si gustoasa prajitura din lume!!! Sper sa testati una din variantele ei prea gustoase 🙂

 

Ingrediente:

Blat:
  • 5 oua mari
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 280 g faina
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
Umplutura de dovleac:
  • 600 g dovleac de placinta
  • 6 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data umplutura: se taie dovleacul in bucati potrivite si se curata de coaja. Imi place la nebunie dovleacul crud, asa ca, la reteta asta, asa va ramane 😀 Se da apoi pe razatoarea mica si se amesteca cu zaharul si pudra de scortisoara. Se lasa sa stea cca. 1 ora, pentru ca dovleacul sa se inmoaie si sa lase putin sirop. Daca insa aveti rabdare, lasati dovleacul peste noapte in “sirop”.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de aprox. 25cm x 18cm cu hartie de copt (forma se poate unge cu ulei si se poate presara cu pesmet, dar nu mult, pentru ca pesmetul e sensibil la copt si tinde sa se arda).

Daca nu vreti ca prajitura sa fie atat de inalta, folositi una un pic mai mare, de cca. 30 cm. lungime/20 cm. latime.

Pentru aluat, se bat ouale cu zaharul intr-un bol incapator, cu ajutorul mixerului, 1-2 minute, la viteza maxima. Se adauga uleiul si laptele, urmate de faina cernuta impreuna cu praful de copt si bicarbonatul alimentar. Se amesteca totul foarte bine.

Se toarna jumatate din cantitatea de aluat (un pic mai mult de jumatate) in tava si se niveleaza. Se pune tava in cuptorul incins si se lasa la copt 12 minute. Se scoate apoi tava si se toarna, cat mai uniform, umplutura de dovleac. Aluatul ramas se toarna peste stratul de dovleac (lasati aluatul sa curga, nu-l nivelati cu lingura) si se pune din nou la copt, pentru cca. 35 de minute.

Lasati prajitura sa se raceasca in tava si serviti-o taiata in bucati potrivite, pudrate cu scortisoara sau zahar pudra. Ori cu ambele 😀

Delicioasa!!!

 

Poza veche, cu pesmet turnat in tava…varianta mai bronzata :))

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.