Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.4/5 (10 votes cast)

Daca v-as spune ca m-am caznit zile intregi si n-am dormit nopti ca sa creez prajitura turnata de post ideala, as minti! Ideea m-a strafulgerat rapid, cand am bifat (pe carnetelul meu de teste 😛 ) posibilele ingrediente ce-aveau sa o compuna. Sosul de mere a fost primul care mi-a atras, in mod deosebit, atentia, stiind ca poate inlocui cu succes atat oul, cat si uleiul dintr-o reteta. Astfel, am “construit”, imaginar, aceasta reteta, si-am reprodus-o apoi cu succes, in varianta “cu mere”. O voi testa, desigur, si cu dovleac sau cu alte fructe, ceea ce va recomand sa faceti si voi 😛

Stiu ca v-ati dorit de mult timp o varianta de post care sa concureze cu celebra prajitura turnata cu mere, asa ca sunt foarte bucuroasa ca am reusit sa va indeplinesc dorinta.

V-o dedic din toata inima!!!

 

Ingrediente:

Pentru umplutura de mere:

– 5 mere potrivite (aprox. 800 g)

– 1, 2 linguri zeama de lamaie

– 2 linguri zahar (brun)

– 1 lingurita scortisoara pudra

 

Pentru sosul de mere (piure de mere):

– 2 mere mici, bine coapte (250-280 g)

– 80 ml apa

 

Pentru blat:

– 1 portie sos de mere (reteta mai sus)

– 100 g zahar

– 100 ml ulei

– 120 ml suc de portocale, lapte vegetal sau apa

– 230 g faina

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu (alimentar)

– 100 ml apa minerala

– ulei, pentru unsul tavii

– 1 lingura nuca macinata sau pesmet

 

Mod de preparare:

Se pregatesc prima data merele pentru umplutura, ca sa aiba timp sa se raceasca. Astfel, se curata merele de coaja si se taie in cubulete (va dura ceva chestia asta, asa ca pregatiti-va playlist-ul preferat 😀 ). Se pun apoi cubuletele de mere intr-o oala, la foc mic, impreuna cu zaharul. Se lasa la calit 10-12 minute; se amesteca din cand in cand, mai mult spre final. Cand sunt gata, se iau de pe foc si se adauga scortisoara. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca complet.

Se prepara sosul de mere acum. Se spala bine merele, se taie in patru, se scot samburii si casuta de samburi. Daca merele sunt frumoase, nu sunt lovite, nu se decojesc. Se taie apoi feliile de mere in bucati potrivite si se pun la fiert impreuna cu apa. Se lasa sa fiarba la foc mic, acoperite cu un capac, cca. 10-12 minute; se amesteca din cand in cand. Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin (5 minute), apoi se fac pasta cu mixerul vertical. Daca nu aveti mixer de mana, treceti totul printr-o sita cu gauri mari.

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o tava micuta de copt (eu am o iena dreptunghiulara, de aproximativ 25cm x 18cm). Se presara nuca sau pesmetul in tava, cat mai uniform.

Pentru blat, se amesteca sosul de mere cu zaharul cateva secunde. Folositi mixerul sau telul. Se toarna apa si uleiul si se amesteca din nou. Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul si se cern deasupra amestecului umed. Se amesteca scurt, nu se insista cu amestecatul (doar pana cand se omogenizeaza). Se adauga 60 ml apa minerala din totalul de 100 ml apa minerala si se amesteca bine. Jumatate din aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Se da la cuptor pentru cca. 12 minute, dupa care se scoate din cuptor (cuptorul nu se stinge) si se acopera cu umplutura de mere racita. Incercati sa asezati cat mai uniform bucatelele de mere deasupra blatului. Se adauga restul de apa minerala (40 ml) in cealalta jumatate de aluat si se amesteca bine. Se toarna apoi, in fasii, peste stratul de fructe, lasand aluatul sa cada in asa fel incat sa le acopere in intregime. Nu nivelati, lasati aluatul sa “cada” si sa se aseze cum vrea 😛 Prajitura se repune in cuptor pentru cca. 30 de minute.

Se lasa sa se raceasca in tava…daca aveti rabdare…noi n-am mai avut!!! 😀

Frageda si delicioasa!!!

Neasteptat de buna!!!

Tags:
  • Daniela Caramida

    Mama face mereu cand ma duc in vizita pe la ea. Este delicioasa.
    Mama o numeste “placinta lenesa cu mere”

    • Salutari si multi pupici mamei tale, Daniela!!!
      E prajitura ideala, caci la un moment dat toti ne simtim putin cam lenesi :)))

  • Raluca

    Mi-a iesi o minune! Aromata, usor cremoasa, excelenta! i-am facut si o glazura de cacao, tot de post. Este si mai buna a doua zi. Multumesc pt reteta.

    • Cu mare drag, Raluca!!! Sunt foarte bucuroasa ca a avut succes 😛
      Cu glazura de cacao cred ca a fost super delicioasa!

  • Daniela

    A iesit grozava! Aveam.o gramada de mere si era mult prea… simplu sa le bag intr.o placinta banala. Vroiam altceva si datorita tie a iesit ceva care azi a fost repetat. Totusi, cantitatea trebuie dublata inca de prima data. Neaparat! :))
    Si cat era inca calda am pus pe fiecare bucata care o cupa de inghetata de vanilie. Perfect!
    Maine intentionez sa fac o alta reteta, adaptare personala dupa reteta clasica, o rulada cu pudra de roscove si crema de mascarpone.
    Weekend placut!

    • Doamne, Daniela, cat de mult ma bucur!!!! Si ce pofta uriasa mi-ai facut de inghetata 😀
      Te pup dulce, multumesc mult pentru marturia delicioasa!!!

  • Daniela

    Acum o pandesc din cuptor. Dam tarcoale caci mirosul “delicios” e prin toata casa.
    Multumim.

    • Daniela, stiu foooarte bine ce spui!!! 😀
      Cum a iesit?! A fost pe gustul vostru?

  • Pingback: Prajitura turnata cu dovleac | Retete culinare cu Laura Sava()

One Pingback/Trackback