Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (39 votes cast)
O nebunie de prajitura, aceasta prajitura turnata cu mere!!!!!!!! 😛
Am facut-o mai demult cu branza si a iesit la fel de delicioasa. O sa va indragostiti si voi de ea si, mai important, copiii vostri. Bogdi deja o adora :)
Ingrediente aluat:

– 2 oua intregi
– 9 linguri zahar (rase)
– 9 linguri ulei
– 9 linguri lapte
– 12 linguri faina
– 1 lingura de praf de copt

Ingrediente crema:

– 1 kg de mere (aprox. 6 mere)
– zahar dupa gust (4-5 linguri)
– scortisoara (1 lingurita)

 

Mod de preparare:

Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedant alternand cu laptele. Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.

Se curata merele, se taie in cubulete sau felii ori se dau pe razatoarea mare (eu am folosit robotul) si se calesc cu zahar pana scade sucul pe care-l lasa. Cand sint calite se adauga un pic de scortisoara si se lasa sa se racoreasca.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt. Forma mea a avut 24 cm/24 cm. E o forma patrata care nu e foarte accesibila, asa ca nu va cramponati de amanuntul asta si folositi orice alta tava, dar micuta. Micuta bine, cam de aprox. 20-22 cm. lungime si 14-16 cm. latime.

Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la 180 grade C (foc potrivit), in cuptor preincalzit. Se scoate si se pune amestecul de mere calite.
Se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru cca. 35-40 de minute. Nu va speriati ca nu va va ajunge compozitia pentru a finaliza prajitura, caci va fi exact atat cat trebuie. Mai ales daca turnati ultimul “strat” de aluat in fasii deasupra compozitiei de mere. Nu nivelati, ci lasati darele de aluat sa se aseze singure. In final vor “cuprinde” foarte frumos prajitura.
Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra si se taie cand este racita complet.

E atat de buna, incat a doua oara o veti face cu siguranta intr-o tava mai mare, dubland cantitatile 😀

 

Reteta preluata de la Anat

Tags:
  • Pingback: Prajitura turnata cu dovleac | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Pingback: Prajitura turnata de post cu mere | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Lavinia

    Este delicioasa aceasta prajitura! Eu am făcut-o cu dovleac😉

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      E super buna si cu dovleac, Lavinia, ma bucur mult ca ti-a placut! :)

  • Podoaba Georgeta

    am facut cu apa minerala si a iesit super!

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Nu ai idee cat de mult ma bucur, Georgeta draga!!!
      Multi pupici tie si fetelor :)

  • Podoaba Georgeta

    merge si fara lapte?

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Georgeta, poti folosi lapte de soia sau de cocos, ori chiar apa (n-am incercat, dar nu vad de ce n-ar merge). Sa-mi spui cum ti-a iesit :)

      • Podoaba Georgeta

        am facut reteta cu lapte si am avut mare succes! acum fetele mele vor sa mai fac si nu am lapte de nici un fel in casa! asa ca o sa incerc chiar acum! multumesc pentru raspuns!

  • nicoleta

    Delicioasa…astazi am preparat-o.

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Mai aveti ceva din ea, Nicoleta?! 😀

  • ctalina zeinas

    forte buna am facut o si eu in dimineta accesta,

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Ma bucur tare mult, Catalina, sa va fie de bine! :)

  • Cristina

    Daca folosesc miere in loc de zahar o sa iasa? As vrea sa fac pt a mica.

    • Mitran Ramona

      Din cate stiu,mierea e mai periculoaa in prajituri decat zaharul!

      • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

        S-a tot speculat chestia asta (pe net, mai ales), dar nu prea stie nimeni ce si cum :))
        Eu o folosesc, de obicei de Craciun, la turta dulce…

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      O poti face linistita cu miere, Cristina, doar ca la temperaturi mai mari de 50 de grade C, mierea isi pierde din proprietati si se comporta ca un zahar simplu.

      • Cristina

        Stiam si eu ca nu e indicat sa folosim miere in băuturi fierbinti (cafea, ceai, lapte) dar la prăjituri chiar nu m-am gandit ca ar avea ceva. Întrebam daca iese aluatul daca nu sunt ouăle frecate cu zahar.

        • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

          Nu am facut-o niciodata cu miere, Cristina, dar ma gandesc sa amesteci ouale cu mierea, si tot asa…
          Sper sa-ti iasa bine!!!
          Sa-mi dai de stire, sa stiu cum te-ai descurcat :)

  • adriana

    Super gustoasa si super simpla!! Multumim frumos.

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Cu mare drag, Adriana!!! Sa va fie de bine…si s-o mai faci! 😀

  • Alina Georgiana

    am sa incerc chiar akm :) multumim ptr reteta.O zi frumoasa !

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Alina, cum a iesit?! Cred c-ati papat-o pana acum, asa e?! 😀

  • iuliana

    Buna, o am la cuptor, tare sunt curioasa cm o iesti, nu am avut tava asa de mica si am folosit un vas de iena sper sa iasa bine

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Iuliana, si eu o fac des in iena (una dreptunghiulara). Mai ales cand fac numai o portie 😉
      Sigur va iesi bine!!!

      Te astept cu impresii :)

  • Nutza

    Nu am cuvinte cât de buna este, fiului meu îi place așa de mult ,urmeaza o sa o încercăm cu diferite umpluturi. Nu mi-a venit sa cred ca a crescut așa de frumos…e foarte buna, îți multumim

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Ce mult ma bucur, Nutza draga!!! Si lui Bogdi ii place la nebunie 😀
      Pofta mare, oricand o incercati!!!

5 Pingbacks/Trackbacks