13,5K

Prima prajitura cu prune din anul asta este una culeasa din caietul meu cu retete, antic si ponosit 😛 E o prajitura cu prune si blat din smantana, un pic mai deosebita, si e si rapida si gustoasa, asa ca va invit s-o incercati!!!
Iar aici: Prajitura simpla cu prune, aveti o alta varianta delicioasa cu prune :))
Ingrediente:
- 1 kg prune (acrisoare, de tuica)
Pentru blat:
- 400 g smantana (acra, fermentata)
- 320 g faina
- 200 g zahar (pudra)
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 4 oua
- un praf de sare
De pudrat:
- 80 g zahar pudra (vanilat)
- 1 lingurita praf de scortisoara
Sfat: puteti folosi 200 g smantana+200 g iaurt in locul celor 400 de grame de smantana. Iar daca prunele sunt bine coapte, puteti pune mai putin zahar in compozitia aluatului.
Prajitura refacuta in 23 august 2024, cu prune proaspete din gradina:

La fel de gustoasa!!!

Mod de preparare:
Spalati prunele mai intai! Scoateti apoi samburii si taiati prunele in jumatate.
Amestecati smantana cu 200 g zahar (nu neaparat pudra) si adaugati treptat ouale si faina amestecata cu praful de copt (ambele cernute).
Turnati compozitia intr-o tava (de aragaz) unsa cu unt si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.
Asezati jumatatile de prune peste aluatul din tava si dati prajitura cu fructe la cuptor preincalzit cca. 30 de minute, la foc potrivit (180 grade C).
Cand e gata, se pudreaza cu restul de zahar pudra (80 g) si se taie bucati. Pentru ornat, ar fi de preferat zaharul pudra. Ba chiar vanilat 😀
Pozele vechi:


Prajitura se poate servi simpla sau cu frisca batuta ori inghetata.
…si de ce nu, presarata fara mila cu praf de scortisoara :))
13 comentarii
Am pregatit ieri prajitura aceasta ,cu aprecieri unanime.
buna seara vreau sa va intreb se poate sa facem si cu prune uscate_
super super buna
ca de obicei minunate retete si foarte bine explicate si pozele ajuta iarasi foarte mult. Mult succes in continuare , sa ne uimesti cu bunatatile pe care le pregatesti.
Rizada, reteta pe care o folosea matusa ta s-ar putea sa fie aceasta:la blat folosea 4-5 galbenusuri+sare+6 linguri zahar+100g unt sau margarina(topita si racita)+4-5 linguri lapte+1praf de copt+6 linguri faina,blat care se intinde cu mana in tava tapetata, deasupra se pun prunele(sau rabarbar, visine,afine,capsuni,cirese,caise, piersici etc.),in cazul prunelor se presara pe ele zahar si scortisoara,apoi se toarna deasupra o crema facuta din:albusurile ramase batute cu 8 linguri zahar,o vanilie,100g smantana amestecata in prealabil cu 3 linguri de faina.Se coace, se taie rece.Cu drag,Nela.
Toate specialitatile pregatite aici m-au impresionat E super tare ca pui si foto.Am inceput sa gatesc multe bunatati de aici si familia mea se mira ,ce-i cu mine….Continua tot asa .Mersi ,imi esti de ajutor.
Rizada, iti multumesc in numele vizitatorilor mei pentru sugestie 🙂
Sint sigura ca ii va tenta si varianta expusa de tine.
Nu stiu insa de unde ai dedus tu cum ca eu as fi voit-o pufoasa si nu mi-a iesit asa?! :)))
Nereusite culinare nu am avut, Doamne ajuta, nici macar la inceputurile mele in bucatarie 😛
…ceea ce iti doresc si tie!!!
Aceasta reteta este cunoscuta si sub denumirea de „Prajitura cu fructe” si o puteti regasi in „Cartea de Bucate – Silvia Jurcovan” (acolo sunt prezentate mai multe variante ale acestei retete).
Una dintre ele este aceasta, numai ca in cazul de fata a fost dublata cantitatea de ingrediente, nu s-a folosit spuma de albusuri batute si spre deosebire de reteta originala, prajitura nu este deloc pufoasa (vezi foto). In orice caz,va felicit pentru minunatele Dumneavoastra preparate si nu imi ramane decat sa spun ca aceasta mica nereusita culinara va trece neobservata.
E foarte buna reteta, am facut si euprajitura asta si mi-a iesit delicios…..
Am făcut-o week-end-ul trecut.
În copilărie mătuşa mea făcea o prăjitură cu smântână care era cremoasă deasupra, dar conţinea doar smântână peste blat, cu zahăr probabil, nu ştiu, n-am reuşit nicicum să aflu reţeta şi mi-e dor s-o încerc. Văzând prăjitura aceasta, blatul semăna şi mi-am spus că în sfârşit am descoperit-o, dar din păcate nu e aşa.
Mie mi-a crescut foarte mult, deşi am folosit tavă corespunzătoare cantităţii; la tine pare mai cremoasă, dar s-a mâncat repede fără comentarii. 🙂
asa de bine arata !! yamyy si cred ca e si tare delicioasa 🙂
vai dar cum arata, vai dar mor dupa praji cu prune..delicioasa cu siguranta
E sezonul fructelor si orice reteta e binevenita!Am sa incerc si eu reteta ta, Laura!