
Ingrediente aluat:
- 2 oua mari, intregi
- 9 linguri zahar (rase)
- 9 linguri ulei
- 9 linguri lapte
- 12 linguri faina
- 1 lingura praf de copt
Ingrediente crema:
- 1 kg de mere (aprox. 6 mere)
- zahar dupa gust (4-5 linguri)
- scortisoara (1 lingurita)
Pentru voi, cu drag!!!
Mod de preparare:
In primul rand, incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Apoi ungeti tava cu unt si presarati cu faina (sau tapetati cu hartie de copt). Forma mea a avut 24 cm/24 cm. E o forma patrata care nu e foarte accesibila, asa ca nu va cramponati de amanuntul asta si folositi orice alta tava, dar micuta. Micuta bine, cam de aprox. 20-22 cm. lungime si 14-16 cm. latime.
Pregatire blat
In continuare, pentru blat, bateti ouale cu zaharul si un praf de sare pana se spumeaza usor. Adaugati apoi uleiul si amestecati pana se incorporeaza. Amestecati faina cu praful de copt si rasturnati peste amestecul precedent alternand cu laptele. Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.
Umplutura
Pentru umplutura, curatati merele si taiati-le in cubulete sau felii, ori dati-le pe razatoarea mare (eu am folosit robotul). Caliti merele cu zaharul pana scade sucul pe care-l lasa, dar sa nu fie prea uscate. Cand sunt gata, se adauga un pic de scortisoara si se lasa sa se racoreasca.
Se toarna jumatate din aluat in tava pregatita si se pune pentru 10-12 minute la cuptor. Se scoate apoi si se intinde amestecul de mere calite.
Finalizare
La final, se toarna restul de aluat, cat mai uniform, deasupra merelor. Nu va speriati ca nu va va ajunge compozitia pentru a finaliza prajitura, caci va fi exact atat cat trebuie. Mai ales daca turnati ultimul „strat” de aluat in fasii deasupra compozitiei de mere. Nu nivelati, ci lasati darele de aluat sa se aseze singure. In final vor „cuprinde” foarte frumos prajitura.
Prajitura se coace cca. 35-40 de minute:
Cand este gata, se pudreaza din belsug cu zahar praf si se taie cand este racita complet.
E atat de buna, incat a doua oara o veti face cu siguranta intr-o tava mai mare, dubland cantitatile 😀
226 comentarii
Laura, tocmai am scos prajitura din cuptor. in toata casa miroase demential. nu am avut destule mere in casa, asa ca am facut prajitura cu compot de ananas. o sa o las cateva minute la racit si ma infig in ea 🙂
Se prepara foarte repede, asta ma si atrage de multe ori la unele retete pt ca de obicei sunt foarte ocupata si nu am timp de foi sau alte chestii de acest gen. mersi fain de reteta, o sa te urmaresc de acum inainte cu inversunare 🙂
acum sunt nerabdatoare sa gust minunatia de prajitura, ca sunt si insarcinata (trebuie sa nasc peste vreo 10 zile) si mor de curiozitate!
Ma bucur atat de mult ca am descoperit blogul tau Laura.Prajitura aceasta e nemaipomenita.As fi fost in stare sa mananc toata tava .E usoara ,aromata si pufoasa si pe deasupra se face asa usor.Am mai gasit si multe alte retete pe intentionez sa le fac.Felicitari din toata inima si Dumnezeu sa te binecuvanteze!
Am descoperit blogul tău întâmplător, plecând de la reţeta de prăjitură cu mere postată” La. Lena”. Foarte bună prăjitura, în special merele tăiate bucăţele, presărate cu scorţişoară, au avut o aroma deosebită. Am încercat-o de Crăciun, alături de alte prăjituri. Prietenele deja mi-au cerut reteta şi le-am recomandat blogul…
Numai bine, îţi doresc un an minunat!
A fost perfecta!Multumesc!
Servus Laura,abia am scos prajitura din cuptor, arata super…abia astept sa gust din ea! Eu am facut-o intr-o tava cu inel detasabil cu dm de 26 si aluatul mi-a ajuns (oricum am mai pus un pic de lapte fiindca mi-i s-a parut prea gros aluatul). Sa stii ca e prima mea prajitura, mersi fain ca existi si ca impartasesti cu noi toate bunatatiile pe care le faci!
buna ……si eu am facut prajitura cu mere …este foarte buna si fac in fiecare saptamana cate o portie .Laura iti multumesc pentru reteta si saitul este super
Bunaaaa prajitura am facut-o ieri a iesit tare buna!!!
am incercat si eu prajitura cu mere este extraordinara, deja am inceput sa o fac saptamanal nu ne mai saturam
Super prajitura Laura, am facut-o in doua saptamani de 3 ori.
Andreea
super ‘turnata cu mere’,dar azi am incercat o cu dovleac…….a iesit tare buna!
ieri am facut prajitura turnata cu branza, dar am facut una si cu dovleac, care a fost deliciul tuturor! sotul meu abia asteapta urmatoarea prajitura! multumesc pt toate ideile de tort pe care sigur le voi imprumuta!
ECCELENTEEE!!!!!!!!!!!
E un deliciu,abia am gustat din ea!Am doar o rugaminte,poti sa-mi dai ingredientele si in gramaj,foile nu mi-au crescut ca si la tine,am folosit o tava rotunda de 24cm,dar poate am gresit la densitatea compozitiei,cu gramajul fix ar fi perfect.Imi place mult blogul tau!KAMY din Italia
Super placinta! Am incercat`o si ne`a placut foarte, foarte mult. Mercic de reteta! Pupici
ffffffff buna!!!!!!!
Ieri am facut si eu dar in forma de tort a iesit supe gustoasa.Cu siguranta voi mai face 🙂
Am facut astazi aceasta reteta dar sub forma de tort ca nu am avut alta tava sa incapa compozitia.A iesit deliciosa cu siguranta voi mai face.Baietelul deja ma intreaba cand :)) multumim de reteta
Am facut astazi minunatia asta de prajitura dar cu gutui……..a iesit super buna,blatul foarte fin ce sa zic buna tare………vreau sa incerc si cu branza.PUPICI MULTI!!!!!!!!!!!!!!
Excelenta prajitura! Simpla, usor si repede de facut! Eu care sunt un dezastru in bucatarie m-am mirat ca mi-a iesit asa de buna :)) . Abia astept sa incerc si varianta cu branza dulce 🙂
Ceau…si eu tot Laura …din Timisoara 🙂 …de ceva vreme sunt mare fan al blogului tau ,chiar daca nu ti-amn lasat nici un mesaj pana acum… azi am facut prajitura asta si mi-a placut tare mult , la fel si multe alte rete pe care le-am incercat … multumesc pt idei atunci cand mie imi lipsesc si pt retete de praji ca asta ( 9 linguri, 12 linguri 😀 ) …sunt preferatele mele …nu imi place sa cantaresc si sa masor …lingura si cana sunt sfinte la mine in buatarie :)) … iti urez o toamna minuntata si multa inspiratie gastronomica :*
Am facut aceasta prajitura de 8 ori in 3 saptamini…SUPERBA…dar azi am facut cu kiwi..mmmmmmmmmm
Esti un mare pericol pentru siluete cu retetele tale grozave. Am facut multe retete cu un mare succes la public, am avut bisuri, felicitari si binenteles eu impaunata toate de bucurie. Multumesc Laura. Catrina
Am facut sau de fapt am incercat si eu aseara sa fac prajitura. Pentru ca ma uitasem ieri la corespondenta temperaturilor intre cuptoarele electrice si cele pe gaz, am pus la cuptor la o temperatura mult mai mare decat puneam pana acum, ca asa scria acolo. Evident s-a ars. Dar mijlocul a fost bun :)))
O intrebare, cand pui merele dupa ce a stat un pic primul strat la cuptor, cum trebuie sa fie primul aluat? Ca la mine crescuse, dar tot s-a lasat un pic cand am pus merele.
Dar eu o sa mai incerc!
Prajitura este delicioasa. A fost laudata si devorata imediat de colegi multumesc pentru reteta
Am incercat-o si eu dar sa sti ca nu s-a copt unde erau puse merele, imi poti spune de ce?
Am o intrebare… Laptele se pune dupa faina sau pun faina, lapte, faina, nu inteleg ce inseamna alternand in contextul retetei si nu vreau sa dau gres, arata prea apetisant.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Livia
Buna. am facut prajitura cu mere si varianta cu branza a doua zi. Ce pot sa spun: DEMENTIALA. Pupici si o zi buna.
Fetelor, imi cer mii de scuze ca nu am mentionat pana acum dimensiunea tavii. Aveti nevoie de o tava mai micuta…”patratul” meu a avut 24 cm/24 cm.
…iar daca vreti sa o faceti sub forma de tort, cu diametrul de 26 cm. sau 28 cm. va trebui sa dublati cantitatile, asa cum deja ati intuit 😉
Va pup pe toate!!!
foarte buna prajitura….si atat de simpla…..
E foarte buna prajiturica asta.Ai mei au mancat-o la ras si ce se mai mmmmmmmmm-iau la ea .Faci numai bunatati.felicitari maestrului bucatar !
draga laura, am preparat si eu aceasta reteta de sambata si pana azi de trei ori,este excelenta.Copii si sotul sunt foarte incantati de ea
Laura, spune-mi te rog cum se calesc merele?
Buna, Laura!
Am facut si eu prajitura ieri si asemeni Ancai, am avut problema aluatului prea putin desi l-am turnat in forma de 26 cm.Asa ca in timp ce se cocea prima parte,cu umplutura de ananas,am mai mesterit la viteaza luminii inca o portie de aluat si am turnat-o deasupra.
Nu ma asteptam sa iasa atat de buna si pufoasa, mai ales ca la ingrediente pare destul de simpla.
Noi cu sotul am dat gata mai bine de jumatate de prajitura de ieri pana azi,plus ca am mai dat si pe mahala vreo 4 felii.Deci unica problema-se termina incredibil de repede :)Multumesc de reteta!De sot nici nu mai zic 🙂
Am incercat reteta dar in forma rotunda detasabila de tort cu diam de 28 cm si nu prea mi-a ajuns aluatul. Deci data viitoare dublez cantitatile pentru aluat.
Dar a fost foarte buna si pufoasa prajitura si apreciata si de mofturoasa mica 🙂
Laura foarte buna prajiturica…
Am facut-o de doua ori si am sa o mai fac cat de curand…
poti sa vezi pozele la mine pe blog daca doresti…
Reţeta e super!
cat de tare sa frec ouale?=))
A devenit prajitura casei, o fac ori de cate ori am invitati sau pofta de ceva dulce. Iar merele le inlocuiesc cu branza dulce sau cu dovleac. Tava cea mai potrivita pt prajitura este de aprox 30×20 cm. Claudia
Am facut si eu prajitura a iesit delicioasa,multumesc mult ptr reteta .
Cred ca e cea mai simpla si cea mai buna placinta cu mere pe care am facut-o vreodata!
Blatul a iesit atat de pufos…
Am sa o repet curand, ca tot e sezonul merelor. Poate am sa le inlocuiesc si cu alte fructe, sa vad cum iese.
Minunat blog!
Multumim frumos pentru reteta! E delicioasa prajitura!😊 A devenit deja preferata casei.
Am facut chiar acum prajitura,este bestiala…MULTUMIM pentru ca ne impartasesti retetele atator bunatati.
BUUUNAAA TARE !mersic !!!
am facut si eu azi.a iesit SUPERBA dar eu am zis ca am lapte acasa dar am constatat ca nu mai era si l-am inlocuit cu apa dar tot a iesit fff buna.multumesc de reteta!
Te rog mult, pune si dimensiunile tavilor in care faci praji…
EXCELENTA!!!!
Executata saptamana trecuta de 3 ori si ceruta in continuare. Multumesc pentru toate retetele si in mod deosebit, multumesc pentru explicatii fara de care incepatoarele (ca mine) am avea mari probleme.
Sanatate multa!!!
Am facut aseara prajitura, delicioasa! Multumesc de idee!
Laura ca de obicei numai cu retete apetisante. Nici eu nu am mai facut de mult nimic cu mere. Mersi si pupik.
Laura, cu mere n-am facut, ori nu-mi mai amintesc :)) deja imi imaginez..rece la frigider…mmm
Doamne doamne ce pofta imi fac mie toate bunatatile astea.. Dar ce ma incanta cel mai mult, sunt pozele, facute afara..ma fac sa ma simt asa, degajata !:D Super super !
Draga mea, vad ca la tine a inceput deja sezonul merelor. Sti ca ador toate prajiturile cu mere. Mersi pt idee si iti doresc o saptamina minunata! Cami