Whoopie Pies de post cu dovleac si crema de caju

 

Whoopie Pies sunt niste fursecuri mai mari, niste prajiturele rotunde cu umplutura, pe care eu le-am inchipuit aici ca niste globuri de Craciun, ninse, si le-am numit Whoopie Pies de post cu dovleac si crema de caju…pentru ca exact asta contin! 😀  Sunt minunate si simple, fara crema, iar aluatul nici nu are nevoie de mixer, se poate face foarte usor cu mana, asa ca va invit sa le incercati cat de curand!!! Poate le faceti chiar astazi, dat fiind faptul ca maine e Sfantul Nicolae!

Va urez multa sanatate si bucurii o mie alaturi de cei dragi si, de ce nu, va urez sa savurati cu placere aceste fursecuri pufoase in interior si putin crocante la exterior care noua ne-au „imbatat” bucataria cu mirosul lor nemaipomenit!!!

 

Ingrediente pentru 25 de bucati:

Pentru aluatul de whoopies:
  • 180 g dovleac crud (de placinta)
  • 100 g ulei de cocos, presat la rece
  • 80 g zahar pudra vanilat
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
In plus:

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul acestor fursecuri, care se pregateste cu o seara inainte, daca e posibil (veti obtine cele mai pufoase prajiturele daca faceti asta!), se taie pulpa dovleacului, curatat de coaja si de seminte in prealabil, in bucatele; acestea se pun apoi la fiert in apa fierbinte si se lasa pana cand intra furculita usor in ele. In cca. 10-12 minute sunt gata! Se scurge dovleacul si se paseaza cu mixerul vertical sau se trec printr-o sita mai rara (le puteti si sfarama cu dintii unei furculite). Se lasa la racit.

In continuare, intr-un bol inalt, se amesteca uleiul de cocos, moale, cu zaharul pudra; se adauga apoi piureul de dovleac si se amesteca bine. Faina se amesteca cu praful de copt si se cern impreuna peste compozitia de dovleac. Se omogenizeaza aluatul (nu se amesteca excesiv) si se lasa la rece, acoperit, peste noapte. Daca nu reusiti sa faceti asta, lasati-l macar 30 de minute la frigider!

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma mare (tava de la aragaz) cu hartie de copt.

Se iau din aluat, cu o lingura, gramajoare putin mai mari decat o nuca (un fursec ar fi aprox. o lingura mare) si se modeleaza sub forma de bila in maini. Se aseaza la distanta unele de altele pentru ca vor creste la copt. Whoopies se coc intre 12-15 minute, nu mai mult, ca sa ramana pufoase!

Cand sunt caldute inca, se umplu cate doua cu crema de caju (aveti link mai sus), cate o lingurita plina la fiecare whoopie, iar marginile se trec prin nuca de cocos.

Eu le-am si presarat cu nuca de cocos, ca sa para ninse 🙂

Au fost atat de bune!!!!




Prajitura cu dovleac si crema de branza

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza

 

Mda, cred ca in locul acestei retete de prajitura cu dovleac si crema de branza ati fi vrut sa vedeti altceva 😀 O reteta de fursecuri poate, sau un desert bun, fara coacere…dar nu va impacientati, vi le aduc zilele astea :)) Acum, pentru ca am avut un dovleac atat de frumos, pe care mi l-a taiat Cipi (degeaba, taiatul dovlecilor e treaba barbateasca 😀 ) si l-a si pus la copt, am facut repede o minunatie de prajitura la tava, cu grad zero de dificultate. V-am captat atentia, sper :))

Vreau tare mult s-o incercati, fiindca e foooarte buna!!!!!

E delicioasa si asa, simpla, dar stratul ala de branza o duce la un alt nivel. Unul mega delicios!!! Dimineata, la cafea, e un vis!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 480 g piure de dovleac, copt sau fiert la aburi

– 180 g ulei de cocos (presat la rece) sau ulei vegetal

– 4 oua mari

– 260 g zahar

– 350 g faina

– 50 g fulgi de nuca de cocos

– 1 plic praf de copt (10 g)

– 1 lingurita bicarbonat

– 2 lingurite scortisoara pudra

– 1 lingurita amestec condimente: anason macinat+nucsoara (optional)

– un praf de sare

 

Pentru crema de branza:

– 150 g mascarpone sau crema de branza Philadelphia

– 125 g iaurt natur

– 80-100 g zahar pudra (vanilat)

– 2 lingurite pudra de scortisoara

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge o tava de aprox. 20×30 cm cu unt (o lingura). Se presara cu fulgi de nuca de cocos (tot o lingura). Se lasa deoparte pana cand e gata compozitia pentru blat. Dovleacul (unul potrivit de mare), se taie in bucati si se pune la copt la foc potrivit, pana cand intra furculita usor in el. Se lasa la racit si-apoi se face piure. Il puteti face si la aburi, cum am facut eu aici: Placinta de dovleac, de post

Pentru blat, se amesteca intr-un bol faina, nuca de cocos, praful de sare (cat luati cu trei degete), praful de copt, bicarbonatul, mirodeniile (scortisoara pudra, anasonul macinat, nucsoara rasa).

Intr-un alt bol, mai mare, se bate cateva secunde uleiul de cocos, inmuiat putin la microunde sau lasat cu cateva ore inainte la temperatura camerei, cu zaharul. Se adauga apoi ouale, unul cate unul, amestecand foarte bine dupa fiecare. La sfarsit, se adauga piureul de dovleac copt si se amesteca din nou, energic.

Aluatul rezultat se toarna in tava pregatita, se niveleaza si se coace cca. 28 de minute, maxim 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea, ca sa fiti siguri!

Prajitura se lasa la racit in forma (eu am lasat-o peste noapte…am ascuns-o bine 😀 ), dupa care se rastoarna pe un platou, si din nou pe un alt platou, pentru a fi glazurata. Daca vreti, o puteti lasa in tava si s-o glazurati acolo, numai ca o veti taia mai greu in bucati.

Dar sa va spun si cum sa faceti crema de branza, nu?! 😀 Se face foarte usor: amestecati branza mascarpone sau Philadelphia cu zaharul pudra cateva secune; adaugati apoi iaurtul si mai amestecati de cateva ori. Turnati crema peste blatul copt si nivelati. Pentru un efect vizual mai puternic, treceti cu dintii unei furculite, usor, deasupra cremei, si-apoi pudrati cu scortisoara. Iata cum va arata:

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_01

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_02

Delicioasa!!!!! Iar daca sunteti mari amatori de creme 😀 , dublalti ingredientele de la crema!!!

prajitura-cu-dovleac-si-crema-de-branza_03

 




Prajitura turnata cu dovleac

Imi place atat de mult dovleacul, incat nu pierd nicio ocazie de a-l savura!!! Crud, copt, fiert la aburi, in combinatie cu mere, il adooor, oricum ar fi! 😀 Din cauza asta, am facut astazi o prajitura cu dovleac minunata, prajitura turnata cu dovleac, mai exact, urmand tiparul celei cu mere (aici e cea de post) si a celei cu branza. Prajitura turnata este cea mai rapida si gustoasa prajitura din lume!!! Sper sa testati una din variantele ei prea gustoase 🙂

 

Ingrediente:

Blat:
  • 5 oua mari
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 280 g faina
  • 1/2 plic praf de copt (5 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
Umplutura de dovleac:
  • 600 g dovleac de placinta
  • 6 linguri zahar
  • 1 lingura scortisoara

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data umplutura: se taie dovleacul in bucati potrivite si se curata de coaja. Imi place la nebunie dovleacul crud, asa ca, la reteta asta, asa va ramane 😀 Se da apoi pe razatoarea mica si se amesteca cu zaharul si pudra de scortisoara. Se lasa sa stea cca. 1 ora, pentru ca dovleacul sa se inmoaie si sa lase putin sirop. Daca insa aveti rabdare, lasati dovleacul peste noapte in „sirop”.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza o forma de aprox. 25cm x 18cm cu hartie de copt (forma se poate unge cu ulei si se poate presara cu pesmet, dar nu mult, pentru ca pesmetul e sensibil la copt si tinde sa se arda).

Daca nu vreti ca prajitura sa fie atat de inalta, folositi una un pic mai mare, de cca. 30 cm. lungime/20 cm. latime.

Pentru aluat, se bat ouale cu zaharul intr-un bol incapator, cu ajutorul mixerului, 1-2 minute, la viteza maxima. Se adauga uleiul si laptele, urmate de faina cernuta impreuna cu praful de copt si bicarbonatul alimentar. Se amesteca totul foarte bine.

Se toarna jumatate din cantitatea de aluat (un pic mai mult de jumatate) in tava si se niveleaza. Se pune tava in cuptorul incins si se lasa la copt 12 minute. Se scoate apoi tava si se toarna, cat mai uniform, umplutura de dovleac. Aluatul ramas se toarna peste stratul de dovleac (lasati aluatul sa curga, nu-l nivelati cu lingura) si se pune din nou la copt, pentru cca. 35 de minute.

Lasati prajitura sa se raceasca in tava si serviti-o taiata in bucati potrivite, pudrate cu scortisoara sau zahar pudra. Ori cu ambele 😀

Delicioasa!!!

 

Poza veche, cu pesmet turnat in tava…varianta mai bronzata :))




Marmelada de dovleac

[shashin type=”photo” id=”15616″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, cum poate bine stiti, marmelada este, de obicei, tare. Tare buna, si tare, pur si simplu :D, numai ca eu de data asta am vrut o marmelada de dovleac, absolut delicioasa, dar moale :P. O marmelada perfecta, care sa poata fi intinsa pe paine, sau peste blaturi aromate de iarna. Am fost foarte impresionata de gustul ei intens de dovleac, asa ca v-o prezint si recomand din toata inima!!!!!!

Nu uitati nici de dulceata de dovleac, la fel de aromata!!!!!!!!!

 

Ingrediente:

– 2 kg. dovleac

– 500 ml. apa

– 600 g. zahar

– 1 lamaie

 

Mod de preparare:

Se curata dovleacul de coaja si seminte; se taie in bucati mici, care se pun sa fiarba in apa rece, intr-o oala incapatoare. La foc potrivit, timp de aproximativ 30 de minute, pana cand dovleacul se sfarama usor intre degete.

Se adauga zaharul si lamaia, taiata felii (cu tot cu coaja). Se lasa sa fiarba inca vreo 30-35 de minute, dupa care se pune in borcane cu capace ermetice.

[shashin type=”photo” id=”15617,15618″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Daca totusi o vreti mai inchegata, mai lasati-o la fiert inca 30 de minute.




Placinta cu dovleac

 

Ca ador dovleacul, nu mai e pentru nimeni, cred, nicio surpriza, dar ca Bogdi sa ajunga sa il adore in aceeasi masura, chiar e o surpriza. Nu una incredibila 😀 , fiindca a mai „testat” el si cu alte ocazii briose, creme sau rulade cu dovleac, insa placinta cu dovleac chiar nu. Mai ales una atat de simpla ca cea de fata, fara „glazura” de ou si smantana, fara unt, ci doar cu ulei, o adevarata placinta cu dovleac de post. Insa chiar si asa a avut un succes nebun in fata lui, ceea ce m-a bucurat nespus!!!

Eu, recunosc, am adoptat varianta asta cu foi de placinta de cumparat, fiindca imi era o lene de intins si copt foi de numa’, dar promit sa revin si cu varianta non-lenesa 😀 , si „de dulce”!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 1 kg dovleac pentru placinta
  • 6, 7 linguri zahar
  • 1 pachet foi de placinta (foi subtiri, 400 g)
  • 100 ml ulei (jumatate de cana)
  • 50 ml apa (un sfert de cana)
  • 2 linguri zahar pudra
  • scortisoara (optional)

 

Mod de preparare:

Se scoate pachetul cu foi de placinta din congelator, cu minim 30 de minute inainte de a va apuca de treaba. Se lasa la dezghetat la temperatura camerei.

Se spala si se curata de coaja dovleacul. Se taie in bucati potrivite, care se rad pe razatoarea mare (eu am folosit robotul de bucatarie). Se amesteca cu zahar, si scortisoara, si se imparte in doua (veti obtine doua cantitati egale). Se pun deoparte.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se unge cu putin ulei o tava. Eu am folosit una de aprox. 25 x 35cm, in care nu mi-au intrat perfect foile, dar le-am aseazat cum am putut, ceea ce va recomand si voua 😀 Nu are nimic daca le suprapuneti, placinta va iesi foarte bine oricum le-ati aseza. Se pune, deci, o foaie pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt umezita (daca tava e prea mica, se intoarce partea in plus peste partea din tava) si se unge cu ulei. Folositi o pensula de bucatarie sau o lingura. Se stropeste foaia cu putina apa si se aseaza cea de-a doua foaie. Acum, asezati capatul foii in partea dubla de foi si intoarceti-o in partea cealalta. La fel, stropiti-o cu ulei si putina apa. Procedati la fel si pentru urmatoarele doua foi, dupa care adaugati jumatate din cantitatea de dovleac ras. Uniformizati. Se aseaza un alt rand de foi, tot 4…desi eu de obicei puneam doar cate 3, numai ca nu mai aveam ce face cu cele 3, 4 cate ramaneau. Prima foaie care vine pusa peste umplutura se stropeste doar cu ulei nu si cu apa, pentru ca umplutura e destul de zemoasa (de la zahar). Urmeaza apoi celelalte foi, in acelasi mod, stropite fiecare cu ulei si apa. Se intinde cealalta jumatate de umplutura si se acopera cu ultimele foi, unse si stropite. Desigur, daca tava e un pic mai mare, foile se vor aseza mai frumos si nu va mai trebui sa „claditi” atata :))

Ultima foaie, cea de deasupra, se unge cu ulei si se presara cu zahar pudra. Se taie apoi placinta cu un cutit bine ascutit in cuburi, asa cruda cum e, si se pune in cuptor, pe gratarul din mijloc. Se lasa 35-40 de minute sau pana cand se rumeneste frumos. Cand se scoate, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa stea asa cca. 10 minute. Se stropeste apoi cu apa rece si se tine acoperita pana se raceste complet.

Asa a aratat cand am scos-o din cuptor:

Si asa, a doua zi dimineata 🙂

E cea mai delicioasa placinta din lume, daca ma intrebati pe mine!!!!! 😀

S-aveti pofta!!!!!




Dulceata de must cu dovleac

[shashin type=”photo” id=”15560″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragilor, astazi am pentru voi o noua provocare, o dulceata cu miros de toamna, ce musteste de dovleac 😛
E practic o inventie de-a mea, dat fiind faptul ca reteta originala mentiona la ingrediente struguri boabe si nu must, dar de vreme ce pelteaua de must m-a cucerit vesnic si iremediabil :D, am „redecorat” aceasta minunatie dulce dupa gustul meu. Rezultatul a fost muuult peste asteptarile mele!!!!!!!!!
Mai jos, la post-scriptum, v-am redat si cealalta varianta. Va astept, asadar, cu impresii, ori de la una, ori de la cealalta 🙂
Ingrediente:
– 1 litru must
– 1 dovleac de placinta micut (600-700 g.)
– 500 g. zahar
Mod de preparare:
Se spala dovleacul, se curata de coaja si se da pe razatoarea cu gauri mari. Se amesteca cu mustul (proaspat) si cu zaharul si se pune pe foc. Se fierbe totul la foc potrivit pana se leaga (maxim 1 ora).
Se pune in borcane si se lasa sub paturi pana a doua zi.
[shashin type=”photo” id=”15561,15562″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Serviti, va rog!!! 🙂
[shashin type=”photo” id=”15563″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Puteti prepara dulceata si in felul urmator: se spala bine cca. 5 kg. de struguri, se fierb boabele apoi se dau prin strecuratoarea cu gauri mari; cojile si semintele se arunca. Dovleacul dat pe razatoare se amesteca cu strugurii strecurati si zaharul. Se fierbe pana se face ca o marmelada.




Bagels cu dovleac

[shashin type=”photo” id=”16885″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceste bagels cu dovleac sunt nemaipomenite, si pe deasupra mai sunt si de post. De-abia astept sa le incercati (pana prin noiembrie nu am sanse, hm?! …desi e bine si atunci 😛 )

Ingrediente:

– 1 kg faina
– 1 lingura sare
– 600 ml apa
– 50 g drojdie proaspata
– 4-5 linguri ulei
– 200 g pulpa de dovleac
– 50 g fulgi de migdale (optional)

Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un castron si se amesteca impreuna cu sarea. Se pregateste maiaua: se pune intr-un bol mic drojdia maruntita+1 lingurita zahar+2 linguri apa calda, peste care presarati un pic de faina…
Se incalzeste putin apa si se amesteca cu maiaua si faina din castron. Se adauga uleiul si se framanta pana ce aluatul se desprinde de pe marginile castronului. Se acopera vasul si se lasa sa creasca 30 de minute la caldura.

Se rade pulpa de dovleac mare si se framanta cu aluatul dospit:

[shashin type=”photo” id=”16886″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se fac 12 bile de aluat (eu le-am asezat pe masa unsa cu ulei)

[shashin type=”photo” id=”16887″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se face o gaura cu degetul in mijlocul fiecareia dintre ele:

[shashin type=”photo” id=”16888″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se incinge cuptorul la 200 grade C. (foc mare). Se da in clocot o cantitate mare de apa si se introduc inauntru chiflele, cu ajutorul unei spumiere. Se lasa cca. 1/2 de minut si se scot tot cu spumiera:

[shashin type=”photo” id=”16889″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bagels se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt:

[shashin type=”photo” id=”16890″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si se coc la cuptor cca. 20 de minute:

[shashin type=”photo” id=”16891″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Le puteti lasa simple, cum am facut eu, sau puteti sa presarati deasupra lor fulgi de migdale.
Asa aratau dimineata:

[shashin type=”photo” id=”16892″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Perfecte pentru micul dejun!!!

[shashin type=”photo” id=”16893″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Eu aici am rupt una, pentru nelipsita sectiune, ca sa vedeti cat de pufoase au iesit:

[shashin type=”photo” id=”16894″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se pot manca si altfel: taiate in doua, unse cu unt (da’ atunci nu mai sint de post :D) cu felii subtiri de sunca, salam, cascaval. Sau puteti opta pentru varianta „dulce”, adica ungeti inelele cu unt, si-apoi cu gem, dulceata, miere, etc…

Acum am prins curaj sa fac si bagels simple!!!!!!!!!




Tort de dovleac cu crema de whisky

[shashin type=”photo” id=”16868″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Si iata ca in cele din urma, cu acest tort de dovleac cu crema de whisky, am ajuns la capatul „sacului” cu dovleac 😀
Mai am, de fapt, o reteta: Bagels cu dovleac  dupa care nu va voi mai plictisi cu acest delicios „ingredient” decat la toamna :))
Ingrediente:
Blat:
– 5 oua
– 100 g. ciocolata cu lapte/amaruie
– 200 ml. lapte
– 100 g. zahar
– 80 g. unt
– 200 g. faina
– 100 g. nuca
– 4 linguri de dovleac ras (pe razatoarea mica)
– 1 lingurita esenta de portocale sau rom, dupa gust
– 1 pachetel praf de copt (10 g.)
Crema:
– 500 ml. smantana dulce pentru frisca
– 100 g. zahar pudra
– aprox. 200 g. piure de dovleac copt
– aprox. 200 ml. lichior crema de whisky

 

Mod de preparare:

Topiti ciocolata, rupta in bucati, si untul la bain-marie. Adaugati laptele, galbenusurile, zaharul si amestecati pana se ingroasa ca un sos (pana cand imbraca lingura)

[shashin type=”photo” id=”16869″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Luati de pe foc si adaugati nuca macinata:

[shashin type=”photo” id=”16870″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Esentele, dovleacul ras:

[shashin type=”photo” id=”16871″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati faina si praful de copt, cernute si amestecati:

[shashin type=”photo” id=”16872″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bateti albusurile spuma si amestecati-le cu miscari usoare in compozitie:

[shashin type=”photo” id=”16873″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Puneti compozitia intr-o forma de copt cu diametrul de 26 cm., tapetata cu hartie pergament:

[shashin type=”photo” id=”16874″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Coaceti in cuptorul preincalzit pentru cca. 30 de minute la 170 grade C. (foc mediu)

[shashin type=”photo” id=”16875″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Puneti dovleacul, taiat bucatele, la cuptor pana cand se inmoaie (cand furculita intra usor in el, e gata)

[shashin type=”photo” id=”16878″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Zdrobiti-l apoi, tot cu furculita 😛

[shashin type=”photo” id=”16879″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Bateti frisca si cand s-a intarit, adaugati-o in piureul de dovleac:

[shashin type=”photo” id=”16880″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati portii mici de lichior-crema de whisky, pana cand crema devine pufoasa:

[shashin type=”photo” id=”16877″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Blatul racit se feliaza („capacul” rotund, daca exista, vine taiat :P)

[shashin type=”photo” id=”16876″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Blatul de jos se aseaza direct pe platoul de servit si se insiropeaza cu lichior. Se pun cateva linguri bune de crema si se acopera cu cel de-al doilea. Se finalizeaza tortul turnand restul cremei deasupra. Tortul se da la frigider pentru minim 2 ore (ideal ar fi peste noapte).Asa arata la mine a doua zi dimineata:

[shashin type=”photo” id=”16881″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se decoreaza dupa plac, cu bombonele, ciocolata rasa, etc…
Eu m-am folosit din nou de acele mici decoratii lila, pe care le-am folosit si la tortul lui Bogdi . Prim-plan insorit 🙂

[shashin type=”photo” id=”16882″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

A revenit soarele in bucataria mea!!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16883″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se serveste rece…si in bucati generoase 😀

[shashin type=”photo” id=”16884″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

E foarte savuros iar dovleacul chiar nu se simte, fiind astfel si pe placul celor carora dovleacul nu le spune prea multe 😛
…dar mai ales pe placul celor care apreciaza o prajitura fina si nu foarte dulce.

 

Reteta preluata de aici: Aventuri Culinare




Gnocchi de dovleac in unt aromat

[shashin type=”photo” id=”16834″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Inainte de toate, va marturisesc sincer ca nu am preparat niciodata gnocchi. Nici cu cartofi, nici cu spanac, nici nicicum :P, daramite gnocchi de dovleac in unt aromat. Nu stiu, asadar, de unde-am prins curajul necesar pentru a-i incerca in varianta asta, dar nu regret deloc, ba chiar ma bucur ca desi a fost prima mea incercare de felul asta, m-am descurcat onorabil. Am reusit sa fac niste galuste cu dovleac…absolut mancabile 😀

Am inteles ca secretul unor gnocchi reusiti consta in a nu „manevra” excesiv aluatul si a nu folosi prea multa faina (care ii face tari). Astea fiind spuse, va urez spor la treaba si pofta pe masura!!!!

 

Ingrediente pentru 4 portii

– 500 g. pulpa de dovleac

– 2 linguri ulei

– 150 g. faina

– 1 ou mic

– sare, piper

– 4-5 fire de salvie

– 3 linguri mari de unt

– piper macinat mare

– parmezan (optional)

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C. (foc potrivit). Se taie cuburi carnea de dovleac si se aseaza intr-o forma de sufleu; se stropeste cu ulei si se coace cca. 30 de minute:

[shashin type=”photo” id=”16835″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dovleacul se zdrobeste cu furculita:

[shashin type=”photo” id=”16835″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se inglobeaza faina, sare, piper:

[shashin type=”photo” id=”16836″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se adauga oul si se amesteca totul bine:

[shashin type=”photo” id=”16838″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rezistati tentatiei de a adauga mai multa faina in compozitie, caci veti obtine niste gnocchi tari ca piatra. Vorbesc din experienta :D. Tura a doua a fost, insa, mai reusita si ne-am bucurat de niste „galuste” pufoase si aromate.

Asa e, stiti voi prea bine, prima data (in toate) se soldeaza cu un (mini) esec. Dar sa revenim la reteta…

Din acest aluat (destul de lipicios) se formeaza rulouri subtiri, pe masa neaparat infainata din belsug. Eu am impartit compozitia in 5 „bile” de aluat si am inceput, pe rand, sa le „prelucrez” 😛

[shashin type=”photo” id=”16839″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se taie, din fiecare rulou, bucati de cca. 3 cm. lungime:

[shashin type=”photo” id=”16840″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

In mod normal, aceste mici bucati de aluat se preseaza pe o parte cu dintii unei furculite (eu n-am prea reusit sa fac chestia asta, asa ca intr-un final le-am lasat simple) transformandu-le in galuste ovale cu striatii.

Se fierb in apa cu sare cca. 5-6 minute, timp in care se pregateste sosul aromat. Se spala salvia, se sterge, se rup frunzulitele si se calesc in unt fierbinte:

[shashin type=”photo” id=”16843″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Cand galustele sint gata, se scot din apa si se scurg. Se aranjeaza, fierbinti, pe farfurii cu untul de salvie si se presara deasupra piper si parmezan:

[shashin type=”photo” id=”16842″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Gustoase si aromate, chiar si fara parmezan, pe care, din cauza crizei nu l-am mai avut, ca altadata, ratacit prin frigider 😀

[shashin type=”photo” id=”16841″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Aceste adorabile galuscute se pot congela si apoi refolosi cu diferite alte sosuri. Untul poate fi aromatizat si cu tarhon.




Crema de zahar ars cu dovleac

As manca crema de zahar ars non-stop, mai ales crema de zahar ars cu dovleac!!! Am ajuns la aceasta concluzie dupa generoasele cantitati de dovleac si zahar ars ingerate de-a lungul timpului 😀

Sper din tot sufletul sa mai aveti ceva „resurse” prin congelator si sa o incercati. E super delicioasa!!!

 

Ingrediente:

Pentru caramel:
  • 150 g zahar (1 cana)
  • 100 ml apa (1/2 cana)
Pentru crema:
  • pulpa unui dovleac de marime medie (450-500 g.)
  • 6 oua mari
  • 150 g zahar (1 cana)
  • 500 ml lapte (2 cani)
  • 2 linguri rom (optional)
  • 1/2 lingurita scortisoara sau esenta vanilie (optional)

Mod de preparare:

Caramel: se pune zaharul si apa intr-o cratita simpla de mancare, pe foc mic. Se lasa la foc mic pana cand se topeste zaharul (cca. 2 minute), timp in care se amesteca din cand in cand, dupa care se da focul mai tare si se lasa la caramelizat, fara a se mai amesteca in caramel. Aveti grija sa nu se arda (sa nu se innegreasca prea tare) fiindca devine amar. Fierbinte, se „imbraca” peretii cratitei si se lasa deoparte, la racit.

Crema: pulpa dovleacului se macina la blender sau se fierbe (taiat bucatele) in putina apa, in cazul in care nu aveti gadgetul tocmai expus 😛
Se amesteca ouale cu zaharul, laptele fierbinte si pasta de dovleac. Se adauga romul,  esenta de vanilie sau scortisoara.
Compozitia rezultata se toarna in cratita tapetata cu caramel si se pune la cuptor intr-o tava cu apa fierbinte (apa sa ajunga pana la jumatatea cratitei), exact cum am facut aici: Crema de zahar ars. Se lasa cca. 40-50 de minute la foc moderat (175 grade C).  Verificati daca s-a copt infingand o scobitoare in crema; daca iese curata, crema e gata.
Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca in cratita. Se pune la frigider pentru cel putin 4-5 ore sau peste noapte, cum am facut eu.
Inainte de a o servi, se trece cu un cutit pe langa marginile cratitei pentru a o dezlipi si se rastoarna pe un platou, in modul asta: se pune platoul deasupra cratitei si se rastoarna, cu o miscare fema, crema.

Asa mi-a iesit mie 🙂

Pentru voi, cu drag!!!

 

Pozele vechi:

[shashin type=”photo” id=”15479″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15480,15481,15482,15483″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 




Briose cu dovleac

Va era dor de ceva retete cu dovleac?! 😀 Va spun, briosele astea cu dovleac sunt chiar fantastice…moi, zemoase, aromate! Si pe langa asta le-am mai si ornat cu crema minunata de la rulada cu dovleac asa ca nu cred ca va veti plictisi prea curand de ele!!!!!

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru aluatul de briose:
  • 200 g pulpa de dovleac
  • 100 g alune/migdale sau nuci
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • cate 1/2 lingurita scortisoara, nucsoara, ghimbir si cuisoare macinate
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • un sfert de lingurita bicarbonat
  • un praf de sare
  • 1 ou mare
  • 50 ml ulei
  • 300 g lapte batut
Pentru glazura:
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri suc de lamaie

!!! O alta idee de glazura, mai cremoasa: 100 g mascarpone+ 125 g branza Philadelphia+50 g zahar pudra+1 lingurita scortisoara

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Pulpa de dovleac se taie cuburi si se fierbe cca. 10 minute (apa trebuie sa dea in clocot atunci cand puneti bucatile de dovleac). Nu se fierbe mai mult, pentru ca absoarbe prea multa apa si ingreneaza aluatul. Se lasa apoi la scurs intr-o sita si se paseaza (eu am pus bucatile de dovleac la steamer si intr-adevar ies altfel, isi pastreaza fermitatea si aroma, dar daca nu aveti steamer e foarte ok si varianta „fiarta”).

Alunele se prajesc fara grasime si se macina (le puteti lasa si crude, nu e neaparat nevoie sa le prajiti). Intr-un castron se amesteca zaharul cu condimentele (eu am pus doar scortisoara 😛 ), praful de copt, bicarbonatul, faina, alunele macinate si piureul de dovleac.

In alt castron se bate usor oul; se adauga uleiul si laptele batut, se amesteca si se adauga la compozitia de dovleac. Se mai amesteca o data.

Se ung formele de briose, se pudreaza cu putin faina (sau se aseaza hartiute speciale de muffins) si se introduce inauntru aluatul cu dovleac. Briosele se coc cca. 28 de minute (faceti proba scobitorii, ca sa fiti siguri). Se lasa sa se raceasca apoi in forme.

Pentru glazura simpla, de zahar pudra, se amesteca zaharul pudra cu suc de lamaie si se glaseaza prajiturelele. Pentru cea cremoasa, se amesteca toate ingredientele enumerate mai sus.

Eu le-am ornat, dupa cum v-am spus mai sus, cu delicioasa crema de dovleac de la rulada:


V-am pastrat si voua cateva!!!! 😀




Rulada cu dovleac

Din colectia mea intarziata de retete cu dovleac am sa v-o prezint si pe aceasta, o minunatie de rulada cu dovleac, la care mi-a ramas gandul inca de cand am vazut-o la Cristina, cea cu suflet nipon si maini de aur 🙂
Cristinelu’ drag, mii de pupici pentru inspiratia ce ne-o oferi tuturor!!!
Ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
  • 4 oua
  • 70 g faina
  • 1 lingura plina cu cacao
  • 80 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • 200 g crema Philadelphia sau branza dulce
  • esenta vanilie sau rom
  • 1/2 dovleac de placinta
  • 8 linguri zahar tos
  • seminte de dovleac sau fistic pentru ornare

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Foaie rulada: se spumeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar. Peste ele se toarna treptat uleiul si apa, amestecand continuu. Se adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca usor. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar. Se adauga in 3 reprize peste compozitia precedenta, amestecand usor. Totul se toarna in tava (aragazului), tapetata cu hartie de copt si se coace  8-10 minute. Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un prosop umed sau presarat cu zahar. Se desprinde cu grija hartia si se ruleaza cu ajutorul prosopului. Se lasa sa stea pana cand facem crema:

 

Crema: (din dovleacul curatat si fiert trebuie sa ne ramana cca. 350 g )

Astfel, dupa ce e fiert la aburi sau copt, se face piure (cat este fierbinte) si se amesteca cu zaharul tos si branza dulce. Se bate frisca impreuna cu lingurile de zahar pudra si se adauga compozitiei de dovleac. Se amesteca totul foarte bine:

Lui Bogdi i-a placut atat de mult crema incat am crezut ca nu-mi va ramane destula pentru ornat 😀

Cu jumatate din crema rezultata se umple rulada:

…iar cu cealalta jumatate se imbraca rulada:

Pana la urma, mi-a mai ramas un pic de crema, cu care am ornat niste briose cu dovleac, absolut delicioase!!!

Rulada se orneaza cu samburi de fistic, cum am facut eu 😛 , sau cu seminte de dovleac (putin prajite) si maruntite:

Stratul de fistic de deasupra a facut-o de-a dreptul irezistibila!!!!!

Iata rulada mea cu dovleac, in doua ipostaze:

 

Foarte gustoasa!!! …si pe masura ce mancam ni se parea si mai seducatoare!!!
Pentru iubitorii de dovleac e un rasfat ce trebuie pus in practica cat mai repede :))




Fursecuri cu dovleac

[shashin type=”photo” id=”16858″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Dragii mei, stiu ca era dovlecilor de placinta a cam apus, dar am mai primit cativa, mici si dragalasi, din care in prima faza mi-am facut o placinta cu dovleac si-apoi aceste fursecuri cu dovleac, nemaipomenit de bune!!! Le-am ochit eu mai demult insa abia acum am reusit sa le „modelez” 😛
Sper sa mai gasiti si voi vreunul pitit pe undeva si sa le incercati, fiindca sint foooarte bune!!!
Injumatatiti reteta, daca nu vreti sa hraniti toata strada 😀

 

Ingrediente pentru cca. 80 de bucati

– 450 g dovleac (de placinta)
– 675 g faina
– 230 g unt
– 260 g zahar tos
– 120 g zahar brun
– 4 oua
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 2 lingurite praf de scortisoara
– 1/2 lingurita ghimbir
– 1/2 lingurita cuisoare
– 4 lingurite praf de copt
– 1 cana cu jumatati de nuca

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se rade dovleacul si se pune la fiert cu jumatate de pahar de apa (sau la steamer, daca aveti) pana se inmoaie.
Se mixeaza untul (moale, lasat din timp la temperatura camerei) cu zaharul pana se „topeste”, pana nu se mai simte. La mine a decurs usor, robotul a facut toata treaba 🙂
Se adauga, pe rand, ouale, amestecand bine dupa fiecare; se adauga vanilia si mirodeniile si se mixeaza la viteza mare pana cand compozitia devine spumoasa.
Se adauga piureul de dovleac, lasat in prealabil la scurs, si faina amestecata cu praful de copt, ambele cernute:

[shashin type=”photo” id=”16859″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tapetati tava cu hartie de copt (eu am avut foi de silicon)

[shashin type=”photo” id=”16867″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asezati gramajoare din compozitie cu ajutorul unei linguri. Lasati destul spatiu intre ele, pentru ca vor creste la copt.

[shashin type=”photo” id=”16860″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Asezati in mijlocul fiecarui fursec cate o jumatate de nuca si dati la cuptor pentru cca. 16-18 minute:

[shashin type=”photo” id=”16861″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Fursecurile trebuie sa se rumeneasca frumos:

[shashin type=”photo” id=”16863,16862″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se scot pe un gratar sa se raceasca si se servesc cu pofta!!!

[shashin type=”photo” id=”16864″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se pastreaza foarte bine in cutii etans, ca orice fursec…
Sint delicioase!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16865,16866″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Reteta preluata de la Love of Good Food




Placinta de dovleac, de post

[shashin type=”photo” id=”16844″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Am numit aceasta reteta placinta de dovleac, de post, desi aduce mai mult a budinca :D, pentru ca nu contine lapte si nici oua. Am zarit-o cu ceva timp inainte de inceperea postului, aici: Appon’s Thai Food ingredientele, dovleacul mai ales, si nuca de cocos, atragandu-ma foarte :))
Am schimbat doar pe alocuri reteta originala, adica am adaugat atata zahar cat am crezut eu de cuviinta si am inlocuit faina de orez cu una simpla deoarece nu am gasit asa ceva nicaieri…
Rezultatul e absolut incantator si va invit, daca mai aveti ratacit prin camara vreun dovleac, sa incercati aceasta minunatie, nu foarte dulce, insa aromata!!!!
Ingrediente:
– 450 g dovleac de placinta
– 220 g faina (de orez scrie in reteta originala)
– 220 ml lapte de cocos
– 200 g zahar
– un praf de sare
– fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Dovleacul se cantareste, se curata de samburi si se decojeste (aici o sa depuneti un pic de efort 😀 ) dupa care se fierbe. Eu la aburi ca si-asa nu mi-am mai folosit de mult steamerul, hihi…sau in cateva linguri de apa, ca pe cartofi :)))

[shashin type=”photo” id=”16845″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Tot atunci faceam si-o painica frantuzeasca din cartea masinii de paine, care a iesit minunat (am sa postez reteta), deci am avut o zi plina 😀

[shashin type=”photo” id=”16847″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Furculita trebuie sa intre usor in pulpa dovleacului. Abia atunci e gata:

[shashin type=”photo” id=”16846″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dovleacul fiert se zdrobeste cu furculita:

[shashin type=”photo” id=”16848″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

…si se amesteca cu restul ingredientelor:

[shashin type=”photo” id=”16849″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ma gandesc ca ar fi bine de stiut ca laptele de cocos la conserva este mai gros, mai compact la suprafata, ca un bulgare de zapada, asa ca ar fi bine sa folositi si-un pic de „lapte” care de obicei zace nepasator pe fundul conservei (cat de frumos va povestesc eu, nu-i asa?! :D)
Fara sa mai bat campii…la final, compozitia ar trebui sa arate cam asa, adica destul de fluida incat sa poata fi turnata:

[shashin type=”photo” id=”16850″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se introduce in cuptorul incalzit dinainte pentru cca. 1 ora, la foc domol (170 grade C). Eu am folosit o forma de tort cu diam. de 26 cm. si mi-a placut mult cum a iesit, subtirica, dar voi daca vreti o puteti face in orice alta forma.

Catre sfarsitul coacerii verificati cu o scobitoare daca centrul placintutei este copt. Stiti cum, da?! Daca scobitoarea iese curata, e gata, daca nu, mai tineti putin la cuptor, dar nu-l lasati mai mult de-o ora caci s-ar putea usca prea tare…

Mie mi-a iesit suuuper…si nici macar nu am tapetat forma cu hartie de copt fiindca am uitat 😀

Marginile astea, va spun, sint delicioaseeeee!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16851″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se presara deasupra nuca de cocos…ideal ar fi chiar imediat ce scoateti prajiturica din cuptor, ca sa se imbibe, sa se lipeasca nitel de blat. Eu l-am „imbracat” a doua zi si mi-au cam fugit fulgii in toate directiile :))
…sau puteti sa ungeti suprafata ei cu gem sau dulceata (de caise cred ca ar merge de minune) si-atunci fulgii de cocos ar sta la locul lor:

[shashin type=”photo” id=”16852″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Feliile incantatoare, pe care le asteptam cu totii, dar mai mult eu cu mami:

[shashin type=”photo” id=”16853″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Consistenta este minunata, moale in interior si crispy la exterior :P, cu o aroma inconfundabila de dovleac!!!

[shashin type=”photo” id=”16855″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Doar sectiunea asta v-o mai arat si gata, promit! :))

[shashin type=”photo” id=”16856″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Va servesc si pe voi, cu mare drag, cu o felie, sper, apetisanta. Noi ne-am servit cu poftaaa!!!!! 🙂

[shashin type=”photo” id=”16857″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Waffeln cu dovleac si sos de mere

[shashin type=”photo” id=”16823″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Noua vafele astea cu dovleac si sos de mere ni s-au parut nemaipomenite!!! Mai ales pentru ca anul acesta nu am ajuns sa fac placinta cu dovleac, pe care o adoram cu totii, asa ca ne-am bucurat tare mult de ele!!!
Waffeln cu dovleac si sos de mere, cine nu ar vrea?! 😛

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru vafe:

– 150 g. pulpa de dovleac

– 100 g. unt

– 5 oua

– 100 g. zahar

– un praf de sare

– 1 lingurita scortisoara

– 200 g. faina

– 100 g. alune tocate (migdale sau fistic)

– 150 ml. lapte

– 2 lingurite praf de copt

– 2 linguri zahar pudra

 

Pentru sosul de mere:

– 4-5 mere

– 1 canita apa

– 2-3 linguri zahar

– scortisoara pudra

 

Mod de preparare:

Asta a fost dovleacul care ne-a bucurat atata!!!

[shashin type=”photo” id=”16825,16824″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se rade pulpa de dovleac sau se macina la robot (varianta mea :P)

Se topeste untul intr-o craticioara sau la microunde.Se amesteca intr-un castron ouale cu zahar, sare si scortisoara. Se amesteca faina cu alune si praf de copt. Se inglobeaza in compozitia de oua:

[shashin type=”photo” id=”16826″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se adauga lapte:

[shashin type=”photo” id=”16827″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Unt topit si se framanta un aluat:

[shashin type=”photo” id=”16828″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se inglobeaza apoi dovleacul ras:

[shashin type=”photo” id=”16829,16830″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se incinge presa pentru waffeln si se unge cu putin unt topit, cu spatula de silicon:

[shashin type=”photo” id=”16831″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Se coc succesiv 12 napolitane, care se lasa sa se rumeneasca:

[shashin type=”photo” id=”16832″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Inainte de servire, se pudreaza cu zahar si se servesc alaturi de sosul de mere compus din mere curatate de coaja, taiate bucatele si puse, cu zahar si canita de apa la fiert pentru cateva minute (sa nu care cumva sa uitati de scortisoara!!! :D).

Sosul de mere il puteti lasa exact asa cum este sau puteti sa bagati mixerul de mana in el, obtinand astfel un delicios piure de mere.

[shashin type=”photo” id=”16833″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Sfat: Le mai puteti servi cu dulceata de dovleac. Perfect!!!




Dulceata de dovleac

 

[shashin type=”photo” id=”15506″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Daca iubiti dovleacul, in placinta, copt, la aburi, sau oricum :P, veti fi fermecati de aceasta dulceata de dovleac nemaipomenit de aratoasa (are o culoare apetisanta!!!!) si gustoasa 🙂

Ingrediente:

– 1,3 kg. dovleac
– 2-3 portocale
– 100 ml. suc de mere
– 750 g. zahar
Mod de preparare:
Se curata si se taie dovleacul in bucatele mici.
Daca aveti un robot de bucatarie care sa faca treaba asta in locul vostru, cu-atat mai bine! 😀
Se spala bine portocalele, se taie rondele, apoi bucati mici. Daca nu sint bio, dezbracati-le de coaja 😛
Se pun apoi cubuletele de dovleac, portocalele, zaharul si sucul de mere intr-o cratita si se lasa la fiert, la foc mic, circa 45-50 de minute.
Se pune dulceata imediat in borcane calde si cu inchidere ermetica.

Eu nu am mai apucat sa o pun in niciun borcan…
A iesit atat de buuuna ca am devorat-o calda, cat ai zice: waffe, Waffeln cu dovleac! 🙂

[shashin type=”photo” id=”15507″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]