Briose cu dovleac

5 comentarii
Va era dor de ceva retete cu dovleac?! 😀 Va spun, briosele astea cu dovleac sunt chiar fantastice…moi, zemoase, aromate! Si pe langa asta le-am mai si ornat cu crema minunata de la rulada cu dovleac asa ca nu cred ca va veti plictisi prea curand de ele!!!!!

 

Ingrediente pentru 12 bucati:

Pentru aluatul de briose:
  • 200 g pulpa de dovleac
  • 100 g alune/migdale sau nuci
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • cate 1/2 lingurita scortisoara, nucsoara, ghimbir si cuisoare macinate
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • un sfert de lingurita bicarbonat
  • un praf de sare
  • 1 ou mare
  • 50 ml ulei
  • 300 g lapte batut
Pentru glazura:
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri suc de lamaie

!!! O alta idee de glazura, mai cremoasa: 100 g mascarpone+ 125 g branza Philadelphia+50 g zahar pudra+1 lingurita scortisoara

 

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit).

Pulpa de dovleac se taie cuburi si se fierbe cca. 10 minute (apa trebuie sa dea in clocot atunci cand puneti bucatile de dovleac). Nu se fierbe mai mult, pentru ca absoarbe prea multa apa si ingreneaza aluatul. Se lasa apoi la scurs intr-o sita si se paseaza (eu am pus bucatile de dovleac la steamer si intr-adevar ies altfel, isi pastreaza fermitatea si aroma, dar daca nu aveti steamer e foarte ok si varianta „fiarta”).

Alunele se prajesc fara grasime si se macina (le puteti lasa si crude, nu e neaparat nevoie sa le prajiti). Intr-un castron se amesteca zaharul cu condimentele (eu am pus doar scortisoara 😛 ), praful de copt, bicarbonatul, faina, alunele macinate si piureul de dovleac.

In alt castron se bate usor oul; se adauga uleiul si laptele batut, se amesteca si se adauga la compozitia de dovleac. Se mai amesteca o data.

Se ung formele de briose, se pudreaza cu putin faina (sau se aseaza hartiute speciale de muffins) si se introduce inauntru aluatul cu dovleac. Briosele se coc cca. 28 de minute (faceti proba scobitorii, ca sa fiti siguri). Se lasa sa se raceasca apoi in forme.

Pentru glazura simpla, de zahar pudra, se amesteca zaharul pudra cu suc de lamaie si se glaseaza prajiturelele. Pentru cea cremoasa, se amesteca toate ingredientele enumerate mai sus.

Eu le-am ornat, dupa cum v-am spus mai sus, cu delicioasa crema de dovleac de la rulada:


V-am pastrat si voua cateva!!!! 😀

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

5 comentarii

Mihaela 4 noiembrie 2010 - 08:27

Ce bine arata, tocmai ma gandeam sa fac si eu, poate imprumut reteta 🙂

Raspunde
ellis 20 ianuarie 2010 - 23:26

Ne omoooorriiiiii!!!!!!!

Raspunde
Raluca Octavia 20 ianuarie 2010 - 19:08

Chiar ca retete intarzaiate! Unde erai in toamna, cand rascoleam gugalul… Briosele le-am facut si eu, sunt suuuper la gust. Nu stiu daca aceeasi reteta. Dar nu aveau creema…na, amprenta unui profesionist se vede.
Dar de acum, stiu unde le gasesc.
Sa-ti faci sectiune separata „retete cu dovleac”, foarte serios vorbesc. Fac cum zic fiica-mii, cand ii trebuie un impuls: unu, unu si jumatate, doi, doi si un sfert, bine-nteles, …trei! Gata sectiunea? Sau mai e ceva pe drum?
Pup.

Raspunde
Sabina 20 ianuarie 2010 - 16:55

tre sa fie foarte gustoase si aromate
…si eu fac briose cu dovleac …insa pana acum n-am reusit sa imortalizez varianta mea, sper cat de curand
bravo, Laura!!!

Raspunde
Amalia 20 ianuarie 2010 - 16:33

Laura tu ti-ai propus sa ne dai gata, sa ne faci pofta non stop?! Uau, minunate retete! Astept dovlecii cu nerabdare sa incerc toate retetele de pana acum. Felicitari pentru poze, prezentare si mai ales gust (pe care mi-l inchipui pana voi reusi sa fac bunatatile:)). Te sarut cu mult mult drag!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.