V-am promis niste briose vegane cu gust de turta dulce, dragilor, asa ca, iata-le! Impodobite cu omuletii din turta dulce pe care vi i-am aratat chiar ieri 🙂 Atat de usor de facut si atat de delicioase!!!
Am, insa, o mare rugaminte: va rog din suflet sa folositi o rasnita de cafea (nu neaparat una scumpa, isi face treaba si daca e mai ieftina) cu care sa macinati condimentele pentru turta dulce…in afara, desigur, de cele care sunt deja „praf” 😀
Motivul pentru care va cer acest lucru este aroma inegalabila pe care o veti obtine in urma acestui procedeu (care dureaza doar cateva secunde). Nimic nu se compara, mai ales in cazul unei turte dulci reusite, cu gustul intens al condimentelor de iarna proaspat rasnite, singurele care ne duc cu gandul la copilarie, la bunici si la zapada prin care isi croia, cu greu, drum mult asteptatul Mos Craciun :))
Eu zic ca e un desert atragator pentru Craciunul ce sta sa vina, nu credeti?! Ori sunteti vegani, ori nu! 😀
Ingrediente:
Pentru briose:
- 180 g zahar
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 65 g ciocolata 65-70% cacao
- 100 g gem de caise sau prune
- 100 ml lapte de migdale sau cocos
- 150 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lamaie mica
- 5-7 g ghimbir zaharisit
- 2 bucati anason stelat
- 2, 3 cuisoare
- jumatate de bucata de nucsoara
- 2 lingurite pudra de scortisoara
- 1 lingurita rasa pudra de cardamom
Pentru glazura:
- 100 g nuci caju, crude
- 4 linguri lapte de migdale sau cocos
- 1 lingura cu varf ulei de cocos
- 1 lingura unt de arahide
- 2 linguri zahar pudra vanilat
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartii speciale o forma de briose.
Pentru aluat, se amesteca (cu mixerul) zaharul si uleiul timp de 1-2 minute.
Separat, se topeste ciocolata neagra, rupta in bucatele, intr-un bol mic la microunde sau la bain-marie (ori pe foc foarte, foarte mic, amestecand intruna). Se toarna apoi ciocolata topita in compozitia de mai sus si se amesteca bine.
Se pune gemul de caise sau prune si se amesteca din nou, scurt.
La final, se toarna laptele vegetal, se amesteca putin, si se rastoarna faina amestecata in prealabil cu praful de copt si condimentele pentru turta dulce. Ghimbirul si nucsoara se rad pe razatoarea mica, si lamaia la fel 🙂
Aluatul obtinut se imparte, cat mai egal, in formele de briose si se lasa la copt cca. 28-30 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca:
Cand s-au racit, se acopera cu glazura (desi, daca vreti, le puteti lasa asa cum sunt, fara glazura, iar omuletii ii puteti „prinde” de briose cu putina miere). Eu, totusi, am facut si glazura, pentru ca a iesit incredibil de buna!!!!
Pentru glazura, asadar, se prajesc nucile caju, crude, intr-o tigaie fara grasime (nu puneti deloc ulei), pana cand se rumenesc bine. Se pun apoi, asa fierbinti, in robotul de bucatarie si se mixeaza cca. 1 minut. Se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza putin. In continuare, se pun in bolul robotului laptele vegetal, uleiul de cocos topit sau moale, tinut la temperatura camerei, si untul de arahide. Se mixeaza 1-2 minute, avand grija sa luati cu o spatula compozitia de pe margini, pentru ca totul sa se omogenizeze frumos.
Glazura se intinde pe briose (nu acoperiti in totalitate briosa), iar deasupra se aseaza omuletii din turta dulce:
Pare ca s-a si cuibarit Craciunul la noi 🙂 Mai avem nevoie doar de un bradut si de niste colinde…si suntem pregatiti sa primim colindatorii!!!!
Sarbatori fericite, dragilor!!!!
3 comentarii
Laura,rețeta ta e GENIALA))
Am făcut-o în forma de guguluf, cu făină integrală si perle de ciocolata(fara sa le topesc) și este exact ca o brownie umeda si ciocolatoasa,nu am folosit ghimbir si nucsoara pentru ca nu am avut🙂
Mă bucur ca am găsit rețeta, căutăm sa fac ceva dulce de post .
Am mai încercat rețete de la tine si toate au fost foarte bune.
Spor în tot ce faci!
Adriana draga, mi-ai umplut inima de bucurie…inca de ieri, un pic dupa miezul noptii, cand ti-am citit mesajul 🙂
Te imbratisez cu mare drag si iti multumesc pentru ca ma iei cu tine in bucatarie!
Te urmăresc cu drag de foarte mult timp!
Azi voi repeta rețeta in cantitate dublă🙂
Îți mulțumesc si eu,ești unul dintre ajutoarele mele în bucătărie!❤️