Crema de zahar ars cu dovleac

23 comentarii
As manca crema de zahar ars non-stop, mai ales crema de zahar ars cu dovleac!!! Am ajuns la aceasta concluzie dupa generoasele cantitati de dovleac si zahar ars ingerate de-a lungul timpului 😀

Sper din tot sufletul sa mai aveti ceva “resurse” prin congelator si sa o incercati. E super delicioasa!!!

 

Ingrediente:

Pentru caramel:
  • 150 g zahar (1 cana)
  • 100 ml apa (1/2 cana)
Pentru crema:
  • pulpa unui dovleac de marime medie (450-500 g.)
  • 6 oua mari
  • 150 g zahar (1 cana)
  • 500 ml lapte (2 cani)
  • 2 linguri rom (optional)
  • 1/2 lingurita scortisoara sau esenta vanilie (optional)

Mod de preparare:

Caramel: se pune zaharul si apa intr-o cratita simpla de mancare, pe foc mic. Se lasa la foc mic pana cand se topeste zaharul (cca. 2 minute), timp in care se amesteca din cand in cand, dupa care se da focul mai tare si se lasa la caramelizat, fara a se mai amesteca in caramel. Aveti grija sa nu se arda (sa nu se innegreasca prea tare) fiindca devine amar. Fierbinte, se “imbraca” peretii cratitei si se lasa deoparte, la racit.

Crema: pulpa dovleacului se macina la blender sau se fierbe (taiat bucatele) in putina apa, in cazul in care nu aveti gadgetul tocmai expus 😛
Se amesteca ouale cu zaharul, laptele fierbinte si pasta de dovleac. Se adauga romul,  esenta de vanilie sau scortisoara.
Compozitia rezultata se toarna in cratita tapetata cu caramel si se pune la cuptor intr-o tava cu apa fierbinte (apa sa ajunga pana la jumatatea cratitei), exact cum am facut aici: Crema de zahar ars. Se lasa cca. 40-50 de minute la foc moderat (175 grade C).  Verificati daca s-a copt infingand o scobitoare in crema; daca iese curata, crema e gata.
Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca in cratita. Se pune la frigider pentru cel putin 4-5 ore sau peste noapte, cum am facut eu.
Inainte de a o servi, se trece cu un cutit pe langa marginile cratitei pentru a o dezlipi si se rastoarna pe un platou, in modul asta: se pune platoul deasupra cratitei si se rastoarna, cu o miscare fema, crema.

Asa mi-a iesit mie 🙂

Pentru voi, cu drag!!!

 

Pozele vechi:

[shashin type=”photo” id=”15479″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

[shashin type=”photo” id=”15480,15481,15482,15483″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

23 comentarii

Elena Namolosu 7 februarie 2012 - 12:55

gata! nici nu mai pot sa muncesc, sunt cu gandul la minunatia asta!!

Raspunde
Laura 21 octombrie 2011 - 19:59

Anonim, eu am lasat siropul mai mult pe foc, nu doar pana cand s-a topit zaharul, dar oricum era mai apos…
Nu are nimic. Mie asa imi place, la final sa fie foooarte bine imbibat 😛
Tu daca vrei fa caramelul clasic, cu care sa acoperi bine peretii vasului. E super ok si asa 🙂
Sa-mi dai de stire cum ti-a iesit!!!

Raspunde
Anonymous 21 octombrie 2011 - 18:05

Laura draga, am incercat reteta, sunt in mijlocul procesului insa m-a nedumerit rau primul pas, cel cu caramelul si cele doua cani de apa.la mine a rezultat un sirop foarte apos dulce, nu prea cred ca e ok sa pun compozitia cu oua in apa aceasta dulce. Este normal sa se intample asa sau sa fi obtinut clasicul caramel din zahar ars care era gros si ramanea pe peretii vasului? Multumesc mult daca ma lamuresti

Raspunde
piticmic 21 octombrie 2011 - 00:38

Mamăăă … deja îmi lasă gura apă. Abia aştept să gust şi eu crema de zahăr ars cu dovleac 🙂 Mersi mult pentru reţetă

Raspunde
Doinita 3 iulie 2011 - 00:07

Buna, Laura! Multumesc mult pentru toate minunatiile astea….esti vesnica mea sursa de inspiratie in bucatarie 🙂 . Mie imi place foarte mult crema de zahar ars, dar nu si sotului meu. In schimb, ii place foarte mult dovleacul. Uite o ocazie sa il imprietenesc cu crema de zahar ars si sa fim amandoi multumiti. Soune-mi, te rog, cam ce cantitate de dovleac sa cumpar? Nu inteleg foarte clar din reteta de cat dovleac este nevoie. Mersi frumos si succes in continuare!

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 21:32

Anonim, dupa cum vezi, crema asta se bucura de-un mare succes, asa ca m-as bucura sa aud si parerea ta 😛
Am creat, inca de anul trecut, o categorie speciala, dedicata dovleacului, hihi, mai catre sfarsitul paginii…dar am sa-ti dau si linkul care duce la reteta pe care cred c-o cauti: http://savalaura.blogspot.com/2010/02/bagels-de-dovleac.html
Spor in toate!!!

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 21:25

Aoleu, ce pofte-am declansat :)))
…”cutiuta cu bijuuri”, sper ca esti OK, si bebele n-a protestat prea tare 😛
Te pup pentru curajul de a o face…si pentru pofta de nestavilit cu care-ai savurat-o :))

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 21:21

Sixdegrees, la fel…ma declar foarte fericita ca te-ai indulcit cu ea 😛
Si mie mi-a placut la nebunie, asa ca imi doream tare mult (si inca imi doresc :D) ca toata lumea s-o incerce :))
…si tortul e fain si savuros, merita sa il incerci!

P.S. Pupici multi, multi pentru rasfatul de cuvinte 🙂

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 21:17

Te pup dulce, Teodora!!!!!!! 🙂
Sint foarte fericita ca ai incercat-o…si ca ti-a placut atat de mult!

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 21:14

Cristina, sa o incerci, ca se face foarte usor, iar rezultatul este unul delicios 😛

…te-am trecut si eu in blogroll-ul meu, multumesc 🙂

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 20:42

Te pup, Flori 🙂
Sper ca pana acum sa fi ajuns la a doua sau chiar a treia degustare 😛

Multumesc frumos pentru cuvintele magulitoare 🙂

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 20:24

Federica, baciiiiii!!!!!! :))

Raspunde
Laura 6 noiembrie 2010 - 20:23

Kity, pupici multi, dupa ani-lumina :)))
E tare faina, intr-adevar, e chiar pe gustul nostru, hihi, adica al celor care adora crema de zahar ars, sub orice forma s-ar prezenta 😛

Raspunde
Anonymous 6 noiembrie 2010 - 19:20

interesanta!chiar vreau s-o incerc in seara asta…mai aveai si o reteta de gogosi cu dovleac, dar nu reusesc sa o gasesc…poate vrei sa m-a ajuti…te rog

Raspunde
cutiutacubijuterii 28 octombrie 2010 - 13:52

extraordinara, tocmai am terminat de mancat, e deliciu, imaginati-va ca sunt si insarcinata, nu ma mai pot opri

Raspunde
sixdegrees6 25 octombrie 2010 - 20:04

Am făcut crema de zahăr ars cu dovleac și a ieșit foarte, foarte bună. Next…tort de dovleac cu cremă. Pentru mine, blogul tău reprezintă mereu o sursă inspirație. Well, you have a big fan in me!

Raspunde
Teodora 22 octombrie 2010 - 04:04

Foarte faină crema de zahăr ars cu dovleac, am încercat şi eu şi a ieşit grozavă!
Mulţam pentru aşa o reţetă – pe cât de uşoară, pe-atât de rafinată.

Raspunde
Cristina 21 octombrie 2010 - 09:28

arata super .. ..deja salivez…sa sti ca sunt “un fan” mare al tau …. ai un blog minuntat cu o gramada de retete super …. felicitari !

Raspunde
Flori M 26 ianuarie 2010 - 23:02

Buna, Laura!

Cred ca zilnic de cand ai postat reteta am intrat sa o admir! Sunt innebunita dupa retetele cu dovleac, chiar pastram unul sa fac sarmalute in el, dar gata…pana la reteta asta i-a fost!
Felicitari pentru blog, este minunat!
Flori

Raspunde
Dinny 25 ianuarie 2010 - 16:17

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Raspunde
Federica 24 ianuarie 2010 - 20:51

che meraviglia!!

Raspunde
kity 24 ianuarie 2010 - 19:36

foarte interesanta reteta!
crema de zahar ars este una din preferatele mele!super reteta!`

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.