
Ce puteti sa faceti cu aceasta pasta nemaipomenit de gustoasa?! Pai, o puteti folosi la ciorbe (puteti pune un borcan intreg 😀 ), tocanite, paste fainoase, si chiar drept ketchup, daca macinati totul cu un robot de bucatarie, folosind blenderul sau o treceti prin sita.
Ingrediente:
- 1 kg ceapa
- 1, 5 kg ardei
- 1, 5 kg gogosari/capia
- 2 kg rosii
- 350-500 ml ulei
- 2, 3 linguri sare
- cateva boabe de piper negru sau piper macinat
- 3, 4 aspirine pisate (optional)
Mod de preparare:
Varianta „cruda” 🙂
Se curata si se spala bine legumele. Se pune uleiul la incins (intr-o oala incapatoare). Noi, la primele portii, am folosit 500 ml ulei dar am incercat mai apoi cu 350 ml ulei si a iesit foarte bine si asa. Daca puneti mai mult ulei, nu mai adaugati deloc in ciorba!
Ceapa se da prin masina de tocat carne, sau la robot, si se pune la dinstuit cu sare.
Se macina in acelasi fel ardeii si gogosarii (sau capia, cum gasiti) si se adauga compozitiei. Se amesteca totul foarte bine si se lasa in continuare la dinstuit, la foc mic.
Rosiile se oparesc rapid in apa clocotita si se curata de coaja. Se dau prin masina sau blender si se adauga la compozitia cu ceapa si ardei. Se lasa pe foc pana cand uleiul se ridica la suprafata, exact ca si la zacusca (cca. 1 ora jumatate). Se adauga boabele de piper sau piperul macinat dupa gust (pentru o nota mai picanta), iar in ultimele 10 minute de fiert se adauga aspirinele pisate. Treaba asta se face mai mult in cazul in care planuiti sa va ramana ceva si pe iarna.
Fierbinte, pasta se pune in borcane curate si incalzite in cuptor. Se lasa sub paturi pana a doua zi, dupa care se depoziteaza in camara.
Varianta „coapta” :))
Se prepara in exact acelasi mod, doar ca, evident, va trebui sa coaceti ardeii si gogosarii iar pe foc nu va mai trebui sa o lasati atat de mult, ci doar vreo 50 de minute, maxim o ora. Noi am obtinut, la o portie, 12 borcane de 400 g.
Bogdi a cules prima rosie din gradina iar eu bineinteles ca nu am ratat ocazia de a-l imortaliza:
A papat-o cu mare pofta 🙂
Am avut niste rosii fooooarte gustoase anul asta!!!
Priviti cat de frumoase sunt:
…si continuam cu ceapa:
Dupa cum vedeti, am avut si ceapa rosie 😛
…si ardeii:
Am faurit cea mai buna pasta de ardei cu rosii din lume!!!! 😀
P.S. Cantitatile ingredientelor sunt orientative, adica nu va fi nicio problema daca adaugati mai multe rosii sau mai multi ardei in compozitie.
5 comentarii
Buna Laura, as dori sa incerc aceasta pasta de roșii cu ardei. Roșiile le dai prin mașina de tocat/blender cu tot cu semințe odată ce le iei coaja jos? (Nu fermentează dacă le-aș da cu tot cu semințe, fara sa pun aspirina? ) Mulțumesc.
Buna Laura, nu poate fi decat delicioasa reteta ta. Si eu stau la casa sia am o gradina spatioasa si mai am si 3 solarii asa ca stiu ce inseamna sa ai tot timpul la dispozitie legume proaspete. Dar surplusul trebuie avut grija sa-l „intemnitam” cum zici tu pentru a ne putea bucura de ele si pe timp de iarna. Pentru ca asa ca noi mai sunt multe gospodine si eu m-am gandit sa le vin in ajutor si am postat retetele mele pe „carmenart.ucoz.ro”. Este blogul meu, cam stangaci , dar e la debut si imi doresc sa arate la fel de perfect ca al tau.
Te felicit.
Buna Laura, cam cate borcane de 250 ml ies din aceasta compozitie? Multumesc anticipat pt raspuns!
Arata foarte bine! Cu siguranta e delicioasa pasta ta!
Tare as vrea si eu o asa gradina:) dar cine stie cand o sa o am.
Oricum, felicitarile mele pentru cate bunatati le pregatesti celor dragi!Te pup cu drag Laurici!
Laura, te invidiez pentru gradina ta! E un colt de rai, sanatate curata pentru voi si Bogdi!
Si mie imi place la nebunie combinatia de osii cu ardei, eu fac ceva asemanator, fara ceapa. Poate la anul incerc si varianta ta!