
Ingrediente:
- un dovlecel mare sau doi potriviti
- o lingura sare
- o ceapa mare
- 100 ml supa de pui sau apa
- 1 cana mare cu lapte
- 2 linguri faina
- 2, 3 linguri otet
- 1 lingurita zahar
- sare, piper dupa gust
- 1 legatura marar
Sfat: daca nu va place mararul in mancare (eu il ador!), adaugati in locul lui 1, 2 catei de usturoi sau daca totusi va place, dar nu vreti sa-l vedeti desirat pe-acolo 😛 , legati-l cu ata si lasati-l la dinstuit impreuna cu dovlecelul, dupa care il scoateti si toata lumea e fericita :)))
Mod de preparare:
Curatati dovlecelul de coaja si taiati-l in jumatate, pe lungime. Curatati-l de seminte (daca e nevoie) si dati-l pe razatoarea mare. Sarati (lingura sa fie rasa) si lasati la scurs intr-o strecuratoare.
Curatati ceapa, taiati-o marunt si caliti-o in uleiul fierbinte pana devine lucioasa. Amestecati des, sa nu se arda.
Adaugati apoi dovlecelul bine scurs si amestecati. Mai lasati la calit cca. 1 minut, dupa care „stingeti” totul cu supa de pui sau apa. Acoperiti cu un capac si lasati cateva minute, amestecand din cand in cand.
In continuare, presarati mancarea cu faina si amestecati bine. Turnati laptele rece si lasati la calit, la foc moale, tot cu capac, pana cand se inmoaie dovlecelul. Daca dovlecelul e tanar, se face foarte repede.
La final, adaugati sare si piper dupa gust, si un pic de apa (2-3 linguri), din cand in cand, pana e gata.
Tocati mararul si adaugati-l mancarii; mai lasati sa dea cateva clocote, adaugati otetul si lingurita de zahar si dati deoparte.
Ciuspaisul se serveste langa carne, cartofi…orice va place. Se poate manca si ca fel unic, cu paine proaspata si-o lingura de smantana, fiind o mancarica foarte gustoasa!!!!
13 comentarii
Ceau Laura. Mulțumesc frumos pentru rețetă. Am făcut astăzi cu cartofi natur și grătar. Mulțumesc mult! Succes in toate și salutări la Cipi!
Paul, ma bucur asa mult ca ai facut ciuspaisul!! Si lui Cipi ii place muuult de tot si-acuma.
Mi-am amintit cand ati incercat voi doi sa faceti dovlecel pane… parca a fost intr-o alta viata…
Te imbratisam cu drag, numai bine!
Cipi, Laura si Bogdi
foarte tare reteta si cred ca va fi si delicios ce neai recomandta multumim
o lingura de sare mananc in 2 ani.
Maria, ma bucur mult ca ciuspaisul meu ti-a atras atentia. Daca il vei incerca, iti va placea cu siguranta, totul este sa citesti cu atentie reteta 🙂 …lingura de sare, rasa, cum am mentionat, se foloseste doar pentru a "inmuia" dovlecelul, cum de altfel se procedeaza si cu castravetele de la Tzatziki, etc. Legumele cat si pestele, desi poate nu crezi (esti tanara si incepatoare, nu ai mai facut tu pana acum chestii din astea :P, te inteleg) isi trag doar atata sare cat au nevoie. Dovlecelul in cauza se strecoara, asa ca in final, crede-ma, mare parte din lingura aia (rasa) de sare dispare 🙂 Daca mai ai nelamuriri, scrie-mi. Iti raspund cu drag.
Eu fac ciuspaisul fara lapte, faina, otet si zahar. Calesc doar ceapa si dovlecelul ras iar la urma pun marar. La sfarsit cand este gata adaug multa smantana in farfurie si e absolut delicios.
nu am incercat,dar cred ca merita pare a fi ceva special
oooooo , si eu fac acest „CIUSPAIS” de dovlecei , e delicios!!
arata delicios! trebuie sa-l incerc si eu. Multumim, Laura!
vazut si facut 😀 o singura data am mai facut dovlecel si atunci cu smantana..muuulta smantana, si nu prea mi.a placut.asa cu lapte a fost delicios!!i si in sfarsit ne.au iesit si noua cartofii aurii! 🙂 multumim pentru idee! 🙂
Super bun ciuspaisul !!!Am facut si eu zilele acestea, asa ca sa-mi iau ramas bun de la vara.
La mama il mancam si cu bundas (friganele alias paine prajita cu ou)
Offf, imi pare rau ca am descoperit blogul tau! Numai retete delicioase ne prezinti:)
mmm, niciodata nu am savurat asa ceva dar chiar ma tenteaza sa incerc!