L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
Ingrediente pentru un chec:
- 2 oua mari
- 1 cana zahar
- o jumatate de cana cu lapte
- o jumatate de cana cu ulei
- 2 cani faina, dar nu pline!
- un plic praf de copt (10 g)
- 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
Am pastrat si pentru voi cateva felii 🙂
Mod de preparare:
Pregatiti toate ingredietele. Incingeti apoi cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Spargeti ouale, intregi, intr-un bol incapator si adaugati zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):
Mixati putin:
Turnati apoi laptele si uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )
Adaugati faina cu praful de copt, cernute:
Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂
Turnati apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)
Cele doua forme ale mele, pregatite:
Compozitia de cacao se toarna in mijloc:
La final, se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale):
Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂
Sectiune:
Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀
Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:
…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:
Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
Gustos ca-ntotdeauna!!!
234 comentarii
Buna ziua,arata super de frumos
Se zice ,, daca arata așa bn , trebuie sa fie la fel de gustos”
Chiar azi fac și eu acest chec cu cacao , mulțumesc frumos pentru rețetă, sunteți minunată/ minunați ,🥰😘🙏🌹💐
Bună Laura, te urmăresc de peste 10 ani, și între timp am ajuns sa ma mut la Timișoara, tocmai din Iași și primul gând a fost…orașul Laurei!!! Ei bine, cred ca acest chec l-am făcut de zeci de ori și absolut toata lumea m-a comlimentat pentru el, ce-i drept, este meritul tău! Te pup!
Brindu, draga mea, te pup dulce, dulce!!!! Mi-ai facut asa o bucurie! <3
Intotdeauna mesajele calde, cum e si al tau, ma coplesesc intr-o asemenea masura incat nu sunt in stare sa leg doua vorbe :))
Le citesc si recitesc de zeci de ori, cu bucurie mare-n suflet…dar nu reusesc sa ma adun si sa raspund…
Ce as putea spune?! Sunt binecuvantata sa va am alaturi!
Si iti multumesc mult pentru prietenia „din umbra” 🙂
P.S. Bine-ai venit in orasul meu!!!!!!!
O cana de zahar nu-i prea mult
Foarte frumos și ușor, dar încercați să învârtiți cu furculița pe deasupra după ce ați pus cacao… iese un model frumos🤗
O rețetă super ușoară 🥰
Maria draga, sunt foooarte incantata ca iti place checul nostru simplu!!!
Te imbratisez!! 🙂
Hello, super checde 20+, facut si refacut de nenumarate ori, am dat reteta si prietenelor mele care au fost incantate, chiar azi am comanda de la colegii sotului de un ,, cake romanesc,,, mentionez ei sunt englezii si cica nu au mancat asa ceva pana acum.
nota 20+ pentru asa reteta si de la ficamea
Buna…imi place tare mult reteta ta,eu pun în loc de lapte,apa minerala,pt ca sa nu fie combinația prea grea.Am adaptat aceasta reteta pt foi d erort,am făcut chiar și tort cifra a iesit super.Un mare multumesc pt reteta🤗🤗🤗🤗
Mulțumesc pentru rețetă e foarte ușor de făcut mai ales pt mine care am făcut pt prima data . La copii le place enorm de mult . Mulțumesc încă odată.
Am descoperit rețeta acum vreo 12-13 ani și am făcut-o de nenumărate ori cu cacao sau cu fructe ,este cea mai bună rețetă de chec ever. Chiar azi am descoperit în frigider niște piersici care se deteriorau și imediat mi-a fugit gândul la rețeta asta. Am făcut-o de data aceasta cu indulcitor stevia și a ieșit o nebunie.
Rețeta asta este dovada că nu întotdeauna rețetele sofisticate sunt cele mai bune.
Buna seara ! Un chec tare gustos.Multumesc !😊🌻
Într-adevăr doua căni de făina a fost prea mult, dar am reușit sa corectez, am adăugat puțin ulei și lapte și a ieșit ok.
Marian, felicitari sincere!!! 🙂 Ma bucur mult ca l-ai incercat si, mai ales, ca ti-a placut!
Bună,acum îl prepar și eu . Revin cu rezultatul 🤗🤗🤭
Buna seara, in primul rând vreau sa va felicit pentru Rețetele minunate pe care pe faceți, acest chec al fac mereu și mereu și niciodată nu dau greș cu el, astăzi am adăugat in compoziție și câteva banane coapte a ieșit o minunăție… Felicitări pentru ceea ce faceți! Spor sa aveți in toate!
Emi, ma bucur mult de tot ca ti-a placut!!! Sper ca l-ai mai facut de atunci…si ca a avut acelasi succes! 😀
Foarte bun și gustos ❤️efectiv îl ador
Bună ziua acuma pregătesc și eu acest chec delicios mulțumesc pentru rețetă.O duminică plăcută vă doresc
Buna Laura! Deci din 2015 si pana acum fac de nerepetate ori checul asta. Sa nu-ti mai spun ca din compizitia asta merge de minune la tortul cu fructe. Felicitari si multumesc pt reteta!
Eu iti multumesc, draga mea, pentru ca il refaci de atatea ori cu bucurie!!! 🙂
Asa este, se poate transforma foarte usor in orice alt „dulce”: blat de tort, briose, etc.
Pupici o mie!!!
Buna laura.Eu mă numesc tot Laura și sunt atât de încântă de acest chec și nu numai.Ma bucur că postezi retete.,mai sunt doamne care postează rețete și chiar sunt celebre(nu dau nume)dar rețetele tale sunt super și mereu mi au ieșit.am încercat și alte rețete postate de alte doamne dar nu au avut succes că ale tale .Sa.ti de-a Dumnezeu sănătate și spor la gătit.te pup Laura
Lauraaaa, iti trimit cei mai dulci pupici din lume!!!! <3 Mi-ai bucurat inima!
Numai bine si tie si sa ma iei intotdeauna cu tine in bucatarie! 😀
Buna seara Laura! Noi am ales reteta ta pentru ca este simpla iar fiul meu, Marco, il pregateste acum pentru proiectul de la Limba Engleza. Il va duce maine la scoala si o sa il deguste impreuna cu doamna si colegii lui ! Pustiul este clasa a II-a si este pasionat de bucatarie! Multumim pentru reteta!
Andreea, draga mea, te rog spune-i lui Marco ca sunt fooooarte mandra de el!!! <3
Sunt sigura ca i-a impresionat profund, atat pe doamna cat si pe colegii lui, si ca i s-a propus sa il refaca cat de curand, asa e?! 😀
Salutari bravului Chef iar tie multi, multi pupici!!!
Am incercat e super tare.Delicios
Ma bucur mult de tot, Cris!!! Acum mi-e pofta de-o felie maaare si calda de chec, cu lapte rece langa! 😀
Bună Laura ,o să încerc rețetele tale!🥰
Am facut si eu reteta..a iesit perfect.multumesc
Sunt extrem de incantata, Flory draga! Sper sa-l savurezi si cu alta ocazie 🙂
am incercat si eu reteta ta de chec si a iesit foarte bun multumesc
Ma bucur tare mult, Nicoleta! Sper sa-l refaci de multe ori de-acum inainte! 🙂
Buna Laura! Am incercat cu diferite ocazii reteta care este super, insa am o problema ca sa spun asa, am observat ca depinde mult ce cana folosesc pentru masura, in special in ce priveste faina, si bineinteles acest aspect schimba consistenta checului. Ai putea te rog orientativ sa imi spui in grame sau ce capaitate are cana ta de masura. Multumesc mult!
Simona draga, am mentionat si in postare de cana mea 😀 …care are 250 ml.
Poate reusesc zilele astea sa refac checul si sa-l „prind” in gramaje.
Faina, desigur, are o mare importanta, dar nu-as zice ca-i una cruciala :)) Daca aluatul obtinut e prea vascos, mai adauga un pic de lapte. Sau un ou.
Pupici multi pentru ca iti place checul nostru simplu! <3
Mulțumesc pentru această rețetă simplă și delicioasă!! Iese super checul ❤️🌈
Mulțumesc pentru deliciosul chec!!!! Soțul a rămas multumit !!! Super pur si simplu!
Ce mult ma bucur, Valentina 🙂
Si eu sunt fericita cand il surprind pe Cipi (inca reusesc 😀 ) sau pe Bogdi!!!
Am facut si eu azi checul ^_^ nu a iesit la fel de aratos,dar este foarte bun ..multumim pt minunata reteta .
Ma bucur tare mult!!!! Sigur a fost si chipes 😀
Nu,fructele nu le-am dat prin faina si erau intr-adevar destul de multe:D dar le-am taiat in bucatele mici si reteta am respectat-o ,oricum o sa incerc si varianta asta multumesc pentru sfat!
Foarte bun checul am doar o intrebare, cum pot face un chec cu fructe? Am incercat de cateva ori dar in locul unde erau fructele ramanea necopt…se pun spre sfarsit? Sau cand pun compozitia la cuptor?
Carmen draga, conteaza foarte mult cat de dens e aluatul.
Si cat de mare e cantitatea de fructe.
Si daca fructele sunt taiate in bucatele si-apoi date prin faina.
Destul de multe detalii, nu-i asa?! 😀 …dar sunt importante (si cuptorul trebuie sa fie bine incins dinainte).
Daca te gandesti sa faci checul simplu, dar cu fructe, iti dau aici o idee: http://www.laurasava.ro/2011/06/17/guguluf-cu-cirese/
Spor la treaba!!!
O reteta foarte buna si economica, am facut si eu acelasi chec impreuna cu mama mea, cu multi ani in urma, reteta o aveam din calendarul cu retete 1995.
Super foarte delicios…!!
chiar azi l-am pregatit si eu fetitei mele Maria !! a iesit foarte bun,si delicios :* :*
Foarte usor si delicios!!!
Buna! am o reteta de la mama asemanatoare cu a ta:1 cana iaurt, 1 cana zahar, 2 oua, 5 linguri ulei, 1 cana faina, sare, praf de copt, mirodenii. Se coace la foc potrivit 40-45 minute. Dupa ce creste frumos in cuptor se lasa sa fie oare prea putina faina? Care ar putea fi cauza? multumesc mult!
Le-am facut de nenumarate ori,si am dat reteta si unor prietene…Rezultatul? Un deliciu!!!!!! Multumesc pentru reteta!
Am citit din curiozitate comentariile,nu toate dar la unele chiar m-am minunat,…cum sa pui DROJDIE la CHEC?????????!!!!!!!!!!!!!!! Laura este o desavarsita demult ii „fur” si eu retetele hihihi :)….dar trebuie sa respectam intru totul pasii si ingredientele daca vrem sa avem reusita!!!
🥰🥰
cu oriceee este delicios
e forte bun lam facut si eu
si eu l-am facut ,e foarte bun …
Bun, bun, bun, multumesc pentru reteta 🙂
L-am facut si in cinci minute a disparut de pe platou, multumesc pentru reteta..
e foarte bun felicitari doamnei LAURA SAVA
bunica de abea asteapta sa se faca
l-am facut si a iesit super gustos mersy :*
Wow.. Simplu de făcut și f bun… Merci
Si eu l.am facut si a iesit suuuper!! Multumesc pentru reteta!
Buna, Laura am facut si eu checul acesta economic si spre surprinderea mea a iesit spectaculos, pufos gustor si arata super! multumesc pt reteta toata familia a fost incantata de chec! PS eu am pus si bucati de ciocolata…
l-am pus intr-o tava pt tort cu bucati de ciucalata si pe deasupra nuca de cocos rasa…apoi punem budinca de vanilie
Foarte bun checul, Laura, si ajuta foarte mult faptul ca ai postat timpii si temperaturile exacte de coacere (asa mi-a iesit perfect din prima). O intrebare: se poate face complet cu cacao (in loc de doar marmorat) si daca da, cate linguri de cacao ar fi necesare?
Laura, ti-au facut cineva morala despre faina, ca vad ca acum te simti datoare sa zici de faina din alte tari 🙂 funny!
Am facut si eu si a iesit perfect…Multumesc Laura…toate retetele tale sunt minunante…le fac cu mare drag. Multumesc
am facut si eu,numai ca nu mi s a facut inauntru,nu-i deloc pufos,si a crescut putin,oare am pus prea putin praf de copt si multa faina?Va rog sa mi raspundeti sa stiu ce sa fac data viitoare.Multumesc.
dupa parerea mea cuptorul nu incinge cum trebuie. eu cand am facut chec am pus la 200C timp de 40 d eminute. apoi poate ai pus prea multa apa sau lichide… trebuie sa fie gros de abia sa il torni (cel putin la mine asa a fost pt ca am pus in el fructe crude). daca vrei sa nu mai ai probleme, il torni intr o tava pt ca grosimea dupa turnare sa fie d e1 cm si pui ceva stafide sau nuci sau fructe mai nezemoase sau decongelate si date prin faina (alea cu faina le pun dedesubt s anu mi se vada faina in final)
eu pun numai un sfert din uleiul recomandat si mai adaug putin la lapte pt a compensa lichidele.
succes! oricum reteta este excelenta! tocmai am refacut azi cu visine de congelate la tava de placinta
in ce priveste praful de copt eu pun dupa pliculet – la mine scrie 10g la un kg de faina; deci un pliculet la 4 cani d efaina
A iesit foarte bun acest chec! Mersi Laura!
Arată super!!! Și folosești și vase Tupperware! Am să încerc. 😛
Pot pune chefir in loc de lapte???