L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
Ingrediente pentru un chec:
- 2 oua mari
- 1 cana zahar
- o jumatate de cana cu lapte
- o jumatate de cana cu ulei
- 2 cani faina, dar nu pline!
- un plic praf de copt (10 g)
- 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
Am pastrat si pentru voi cateva felii 🙂
Mod de preparare:
Pregatiti toate ingredietele. Incingeti apoi cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Spargeti ouale, intregi, intr-un bol incapator si adaugati zaharul (eu am facut portie dubla 😀 ):
Mixati putin:
Turnati apoi laptele si uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata 😛 )
Adaugati faina cu praful de copt, cernute:
Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute 🙂
Turnati apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri…sau chiar mai mult, daca vreti)
Cele doua forme ale mele, pregatite:
Compozitia de cacao se toarna in mijloc:
La final, se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc potrivit (180 grade C), dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc mai moale):
Checul se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta 🙂
Sectiune:
Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor 😀
Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt!
Simplu:
…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:
Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.
Gustos ca-ntotdeauna!!!
234 comentarii
poate fi folosit sub forma de tarta cu mere?
eu am facut un fel de tarta cu visine decongelate. cred ca poate merge si cu mere cubulete… sa incerc data viitoare desi eu nu suport merele (poate cu pere)
scuza ma ca ti am raspuns eu. cred ca Laura e ocupata insa astept sa vad si ce spune ea
nu am cuvinte sa descriu ce incantata am fost de reteta dar si de rezultate!!! NO COMMENT !!! FELICITARILE MELE , DOAMNA SAVA !!!!!:::))))))))
L-am facut in forma de briose, la unele am adaugat afine sau ciocolata, au iesit super
O reteta de chec perrrfecta! multumim!
Util sfatul din ultima parte a postarii [cu faina], testat de nenumarate ori… si niciodata invatat minte. 🙂
Laura, te iubesc! Am facut checul in toate formele avute prin camara. Un succes garantat, dar … e o mare problema checul asta: se termina imediat! Zici ca am termite in bucatarie! Multumesc pentru reteta!
Cu mult drag,
Violeta
Vreau sa spun ca fac reteta asta a nu stiu a cata oara si nu ma mai satur. F. simpla, buna si gustoasa. Mai aduc imporvizatii uneori si iese si mai delicioasa si aspectuoasa 🙂 chiar azi am pus in loc de o cana de zahar, o cana de miere, sau am mai adaugat alune de padure maruntite si coaja de lamaie. jucacti-va fetelor cu ingredientele si sa vedeti ce minuni ies. Nu va fixati pe cantitati! eu am pus exact cum spune Ariadna Stan propotional, si intotdeauna mi-a iesit la fel de bun!
Buna ziua ! imi spuneti va rog,la reteta de mai sus de CHEC,ce gramaj are cana ( 150 ml-200ml-sau 250 ml )
??? arata f.bine …si e simplu de facut! aveti retete deosebite,felicitari !!!
nu conteaza cantitatea ci proportia. Asa am eu o reteta de negresa.. dupa ce m-am jucat de mai multe ori am concluzionat ca, de fapt nu conteaza gramajul in sine cat sa fie proportia egala dintre lichide si fain-uri. Din reteta asta vreau sa fac blat de tort alb si cacao o voi inlocui cu (ceva mai putina) faina.
da Adriana Stan are dreptate. si eu tot asa fac… daca nu am lapte pun iaurt etc… totul este consistenta finala a amestecului sa nu fie prea subtire si nici prea densa. la mine iese bine cand este ca un iaurt gros. mai gros oricum decat clatitele. nu stiu sa ma exprim
am sa incerc si eu cu toate ca nu le am cu aluatul ,coptul (cred ca o sa adaug banana pisata cum se face aici Banana Bread ) ..in schimb fac orice fel de mincaruri romanesti ,grecesti ,americane ….. am nevoie de mult noroc ca sa imi iasa checul 🙂
Foarte buna reteta, se pregateste totul in cateva minute si se poate improviza cu ce mai ai prin casa (alune, stafide, coaja de portocale etc.).
Am pus si eu cantitati duble, numai ca au fost de ajuns 3 cani de faina si a crescut frumos, la fel si cu zaharul: am pus doar o cana si a fost foarte dulce. Iar in loc de cacao, am pus o lingura de pudra de roscove (daca puneam mai mult se intarea compozitia).
Este o reteta delicioasa!!! Singura modificare pe care am facut-o a fost sa pun compozitia in forme de briose! Si au iesit geniale! In rest am respectat intocmai reteta! MULTUMESC!
A iesit minunat …multumesc pentru reteta!
Cat de curand o sa mai incerc si alte retete
Am pus in loc de nuci ciocolata maruntita, a iesit tare bun!
Multumesc pentru reteta 🙂
buna…am incercat si eu ,,chiar de 2 ori dar cu drijdie ca sunt in strainatate si e mai greu cui prafu de copt …o data nu a crescut si a iesit ff cleios…a doua oara a crescut fff frumos dar la un moment dat a dat inapoi ff repede si a ramas extraordinar de cleios si nefacut (iam aruncat pe amandoi)..oare de ce,,,daca am urmat reteta,,,oare sa fie de la drijdie?
Buna Andreea,eu sunt in Portugália si uite ca am gasit praf de copt sub numele de Baking Powder Royal,e o cutie rosie.Sper sa-ti fie de ajutor,spor la gatit!:)
Buna si eu sunt tot in Portugalia multumesc acum am aflat cum se numeste praful de copt de la ce magazin l-ati cumparat?multumesc.
cred ca merge si cu bicarbonat alimentar stins cu lamaie insa nu am incercat si in schimb recomand un aluat de cozonac. este singurul care cred ca ar merge cu drojdie de bere sau cu plamadeala… se poate lasa la frigider la crestere de pe o zi pe alta in functie d etemperatura si reteta. Intrebati aici pe Laura
In compozitiile de tip chec nu se foloseste niciodata drojdie. Mai bine, daca nu gasiti nici bicarbonat de sodiu, nu de amoniu, sa nu folositi nimic. daca veti amesteca faina de jos in sus cu atentie va iesi bine si fara praf de copt. Oricum mai bine decat cu drojdie. Bcarbonatul sau praful de copt nu-l stingeti niciodata cu lamaie. ci il amestecati cu faina , nestins.
Chiar mai facut curioasa cum sa nu existe in tara ta praf de copt! Mi-am permis sa vad de pe facebook-ul tau unde locuiesti si prin surprinderea mea ca si spaniolii au praful de copt , uite https://www.google.gr/search?q=levadura+en+polvo&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=BjPVU5uMF6Kl0QXwxICYAQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=643 pentru data viitoare cand vei avea nevoie.
Cat si eu la greci beikon paouder cum numesc ei am praf de copt… nu cunosc ceva anume, intreb! 🙂
Multumesc Laura pentru retetea de la chec, tocmai ce cautam iar ceva de dulce si ma pun la executat in urmatoarele ore 🙂
multumesc pentru toate retetele pe care le impartasesti cu noi . si mie mi-a iesit fff bun si toata lumea ma lauda ce bucatareasa buna sunt si asta datorita tie.Multumesc si te iubim ca existi!
e fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff bun il fac tot timpul ,nu ajung 2 portii pt 5 persoane,nici nu asteapta ca sa se raceasca,multumesc mult laura pt retetele tale nemaipomenite.
Buna Laura, am gasit retetele tale si din cate vad talentul tau culinar e unul deosebit!
Mi s-a facut dor de chec cum il facea mama si cand am gasit reteta ta simpla am zis sa incerc. Am urmat totul asa cum ai descris tu pentru 1 chec, si nu stiu ce mi-a venit am pus si 2 linguri de unt, in mintea mea ca sa il fac si mai pufos, fara sa imi dau seama ca poate in combinatie cu o jumatate cana de ulei nu e o idee buna. Poate tava a fost cam mica pentru ca a crescut foarte mult si s-a crapat la suprafata, si a trebuit sa il tin in cuptor o ora si ceva ca sa se coaca in mijloc desi suprafata era gata.. Acum cand am gustat din el-are un gust de chec insa e cam…gretos. Citind comentariile tuturor care au reusit reteta asta simpla, ma gandesc ce am gresit…
-cele 2 linguri de unt
-tava poate prea mica
-tipul de faina
-praful de copt folosit a fost de fact un pliculet de drojdie praf uscata…
Multumesc 🙂
superrr.. delicios.. multumim!:*
Foarte bun si repede de facut. chiar imi place, e super!!!!
si eu acum fac acest chec …. si sper sa iasa bun …. felicitari ai niste retete super !!!!! bravo :* ♥♥♥
minunat…o reteta economica potrivit zilelor astea ce le traim…multumim pentru retetele astea minunate.m am indragostit de blogul tau:D
Cu ce pot să înlocuiesc laptele? Am o prietenă cu intoleranță la lactoză. Apă minerală sau mai bine lapte de soia?
Laptele de soia e foarte bun (cu vanilie ar fi si mai bun :P) sau laptele de cocos (asta e si mai bun :D)
a ieșit excelent! 🙂
Absolut delicios !!!!! Multumesc de reteta.
Buna 🙂 e f simpla reteta si explicata f bine,sigur o sa il incerc de sarbatori. am o singura intrebare…daca vreau sa presar nuci…sau rahat cand trebuie sa il pun,inainte de al introduce in cuptor?nu o sa se „scufunde”? 🙂
Mihaela, dupa cum vezi, nici la mine nu s-au scufundat 🙂
Le tai in bucatele mici si le presari deasupra aluatului de chec chiar inainte de a-l da la cuptor. Pofta mare si Sarbatori Fericite!!!
Bravo! Super reteta. L-am facut in seara asta si a iesit de-adreptul delicios. Am facut de-alungul timpului mai multe checuri dupa diferite retete dar acesta este cu totul deosebit ca si gust, imi vine sa mananc intr-una, felie dupa felie :))
il fac mai in toata ziua, e ft gustos si usor de preparat, chiar imi place, e super!!!!
L`am facut si noi acum. E in cuptor si abea asteptam sa vedem ce iese! Noi i-am pregatit si un sirop de ciocolata foarte gustos.. Multumim, draga Laura! :*
a iesit fff bun! multumesc pt reteta
acum l-am bagat la cuptor;sunt curioasa cum e 🙂
super gustos si repede de facut si mancat
In tava mare ce cantitate de ingradiente ai pus?si eu vreau sa fac in tava mare. si cu fulgi de ciocolata.Multumesc pentru idee!
Off Doamne! Revin dupa multe luni, luni in care am preparat checul asta neintrerupt, simplu ca in reteta initiala sau in combinatii cu cioco, fulgi de cocos, nuca, etc si e un hit de fiecare data. E ieftin, la indemana oricui si delicios!!! Felicitari Laura!
usor si economic
super delikiosssss ……mi-a iesit foarte bun ,fiind prima data !!! 😉
Superb checul !! prima prajitura care mi-a iesit 100% <3..altele au fost prea arse, prea necoapte..e perfecta 😀 a iesit minunat, mersi de reteta 😉
am fakut si eu si a iesit foarte foarte buna.
A cum o sa incerc si eu.
super, vase tupper…
acum fac si eu sa vad cum o sa iasa….revin see you rezultatul.
o sa incerc si eu.
Am facut aceasta reteta si a iesit ffff buna.
like
merge fara lapte
buna.am facut si eu checul.a iesit bine.timpul de coacere a fost exact cat am avut nevoie sa curat bucataria dupa 😀
Multumesc si eu pentru reteta atat de simpla.Deja este data si mai departe.
Cristina
Foarte bun si repede de facut.
merge sa aceasta prajitura la zepter?
poti sa imi spui ce masura au tavile tale? ca arata ca tavile de cozonaci. foarte bine arata si vreau sa incerc si eu reteta asta simpla ca sunt incepatoare in bucatarie 🙂
Am folosit ieri acesat reteta si mi-au iesit 2 checuri delicioaseeeeeeee
MUltumim pt reteta ;))
De ce nu te-am descoperit mai devreme? 🙂
Voi face chiar saptamana viitoare unul dupa reteta ta!!
Buna….am incercat si eu reteta…mi-a iesit….foarte bun:X:D….dar am o curiozitate….am pus prima data aluatul rezultat in tava de chec….apoi ama amestecat cce mi-a ramas cu Cacao ….am bagat la cuptor….iar cand am scos/sa racit/l-am taiat cacaua era la fund….si aluatul simplu deasupra….o explicatie….sa inteleg….nu ca nu ar fi fost bun….din contra:X….Bravo….si la cat mai multe retete:-*