Budinca de gris cu portocale si zmeura

4 comentarii
Aceasta budinca de gris cu portocale si zmeura, bine-nsiropata cu suc proaspat de portocale este fantastica!!! Fina si delicioasa 🙂  Si foarte potrivita pentru cei care adora prajiturile cu fructe!!!
Aici: Revani, prajitura cu gris insiropata, aveti o alta varianta a acestei „budinci”…una la fel de apetisanta! 😀

Ingrediente pentru cca. 15 bucati:

Pentru forma:
  • 2 linguri pesmet
  • o lingura de unt
Compozitie budinca:
  • 500 g iaurt natur (degresat)
  • 70 g unt
  • 4 oua mari
  • 180 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 450 g gris
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 300 g zmeura proaspata
Pentru insiropat:
  • 500 ml suc de portocale

 

Sfat: puteti folosi si zmeura congelata sau alte fructe acrisoare, cum ar fi fructele de padure, numai ca poate va mai trebui sa adaugati un pic de zahar in compozitie sau sa pudrati prajitura, cand e rece, cu zahar pudra vanilat. Desi, daca va plac deserturile acrisoare, o puteti lasa asa cum e 🙂  De asemenea, va sfatuiesc sa asezati forma de chec pe tava mare a aragazului si abia dupa aceea sa dati prajitura la copt, pentru ca exista riscul ca compozitia sa dea pe-afara.

P.S. Cat despre insiropat, m-am gandit ca si dupa ce sunt taiate feliile de prajitura, le putem insiropa..ori cu putin suc de portocale, ori cu Limoncello!!!! Mie, varianta nr. 2 imi face mai tare cu ochiul, haaha!!!

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Ungeti cu unt o forma de chec de 30 cm. lungime si, de preferinta, cat mai adanca; presarati pesmetul cat mai uniform:

Topiti untul si lasati-l sa se racoreasca. Bateti cu mixerul timp de cca. 5 minute ouale cu zaharul tos si zaharul vanilat; adaugati apoi iaurtul si untul topit si mai amestecati inca 2 minute:
Amestecati grisul impreuna cu praful de copt si omogenizati-le inauntru:
Asa arata aluatul gata:
Curatati zmeura si repartizati-o pe fundul formei:
Asezati deasupra aluatul si nivelati:
Lasati la copt cca. 60 de minute…
Cand e gata, se scoate din cuptor, se inteapa cu o tepusa de lemn si se insiropeaza imediat cu suc de portocale. Aici, va trebui sa va inarmati cu rabdare, pentru ca sucul va intra incet, incet in budinca.
Eu, fiindca trebuia sa-l scot pe Bogdi in curte, n-am reusit sa o insiropez imediat si mi-a fost destul de greu pe urma, asa ca voi s-o insiropati imediat ce o scoateti din cuptor, exact ca pe o savarina…

Acum, recent, cand am refacut budinca, am asezat forma pe un platou mare, si tot ce a curs pe langa, am luat din nou cu lingura si am insiropat. Nu se arunca nimc la mine in bucatarie! 😀

Budinca se lasa sa se raceasca in forma si apoi se rastoarna pe platou (puneti un platou mai mare deasupra formei si rasturnati cu o miscare ferma).

Inainte de a o rasturna, insa, va indemn sa treceti cu lama cutitului pe marginile formei pana jos, ca sa se desprinda usor (daca e cazul, desprindeti aluatul copt de pe margini):

Eu am pus extra-portie de zmeura 🙂 …de-aia s-a format „digul” asta de zmeura, super-delicios, de altfel…
Sectiune:
Detaliu:
P.S. Dedicata fetelor care m-au „pus” pe podium, la concurs, unde am castigat Reteta anului 2007.
…si Bebelei-Cami + Happyalex, care m-au onorat cu o diploma cum numai ele stiu sa faca si de care sint mai mult decat mandra 🙂
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Naiada 14 septembrie 2010 - 20:33

Am făcut-o de ziua mea şi a fost o încântare!
Eu am folosit fructe de pădure congelate care, deşi am pus zahăr, au fost mai acrişoare. Toţi au spus că e bună combinaţia, dar eu cred că era mai bună cu zmeură proaspătă.
Şi aceasta mi-a crescut foarte mult şi mi-a fost greu s-o însiropez în formă, dar până la urmă s-a îmbibat bine.
Mulţumesc din suflet pentru toate minunile pe care le prepari!

Raspunde
laura 27 decembrie 2007 - 17:59

Ginette si Irina, va multumesc frumos pentru felicitari!!!
Va puuuuuup! :))

Raspunde
Irina 21 decembrie 2007 - 10:26

Felicitari!

Raspunde
Ginette 20 decembrie 2007 - 23:52

Felicitari Laura !!!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.