De cand am vrut sa fac Revani, prajitura cu gris insiropata de care vuieste bucataria turceasca (si greceasca 😛 ). Iat-o acum si in bucataria mea…si a voastra, sper 😀
O puteti servi cu frisca si putin fistic macinat, cu inghetata sau simpla, ornata cu nuca de cocos. E o minune de prajitura!!!
Ingrediente:
Pentru prajitura:
- 200 g gris
- 50 g faina
- 4 oua mari
- 130 g zahar
- 2 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 150 g iaurt
- 120 ml ulei
- sucul de la o jumatate de lamaie+coaja rasa
Pentru sirop:
- 500 ml apa
- 300 g zahar
- 1 baton scortisoara
- sucul de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Prima data se face siropul, pentru ca trebuie sa fie rece atunci cand il turnam peste prajitura. Astfel, se pun la foc mare apa si zaharul si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Cand clocoteste, se adauga batonul de scortisoara, se da focul mic si se lasa la fiert 10 minute. In ultimele 2 minute, se adauga zeama de lamaie. Se da deoparte apoi si se lasa la racit (cu un capac).
Pentru prajitura, se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Se bat ouale cu zaharul cca. 3-5 minute; se adauga uleiul si iaurtul si se amesteca scurt; se pune grisul si faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul (trecute prin sita) si se amesteca totul foarte bine. La final, se adauga zeama si coaja rasa de lamaie.
Se toarna compozitia intr-o forma de aprox. 20 x 30cm, unsa cu ulei si presarata cu faina sau fulgi de cocos. Daca persarati cu zahăr tos tava unsă, va iesi si mai buna (pupici, Angelica 😛 ). Se coace cca. 30 de minute. Se taie, fierbinte, in romburi sau patrate, si se insiropeaza cu siropul rece (se inlatura batonul de scortisoara):
Am pozat bucatile de prajitura langa buchetul de flori de rapita, pe care l-am cules de pe camp impreuna cu Cipi si Bogdi:
Se poate lasa simpla sau se poate orna cu fulgi de nuca de cocos:
Gustoasaaa!!! :))
2 comentarii
ce se intampla cu uleiul din ingredientele prajiturii?
Excelenta!
„Ravani” e denumirea greceasca (Ραβανί)