Tort Egiptean

44 comentarii

Anul asta, de ziua mamei mele, am ales sa fac un tort cu totul si cu totul deosebit, celebrul Tort Egiptean, pe care am pus ochii acum muuulti ani, inca de cand l-a postat Palachinka pe blogul ei cu minunatii. Nu stiu de ce, insa mi se parea destul de complicat si migalos (de gust nu ma indoiam nicio clipa) si nu ma imbia prea tare sa-l incerc. Acum, ca am aflat ca nu este deloc asa, regret anii in care puteam sa ne bucuram de gustul lui sublim si n-am facut-o 😀

 

Ingrediente:

Pentru un blat (avem nevoie de 3 blaturi subtirele, coapte separat):
  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • 1/2 lingura faina
  • 50 g alune macinate (sau nuci)
Pentru crema de galbenusuri:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri rase faina sau amidon
  • 340 ml lapte
  • 170 g unt gras (moale, tinut la temperatura camerei)
  • esenta de vanilie
Pentru crema de frisca si caramel:
  • 200 g zahar
  • 120 g alune macinate (sau nuci)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se pregatesc ingredientele pentru cele 3 blaturi, ce vor fi coapte, rand pe rand, separat, nu ca un blat intreg, cu toata compozitia odata (desi e tentant 😀 ). E putin migalos, dar merita!!! Foile coapte in felul asta vor fi usor crocante la exterior si moi pe dinauntru, si, ce e mai important, vor absorbi foarte bine crema delicioasa.

Pentru un blat, asadar, se bat albusurile spuma; se adauga zahar, putin cate putin, si se bate in continuare, pana cand nu se mai simte zaharul. Se cerne faina si se incorporeaza impreuna cu alunele macinate in compozitie (cu telul sau o spatula, nu cu mixerul, pentru ca foaia sa ramana pufoasa). Se unge baza unei forme de 24 cm. cu unt (cu ulei se prinde) sau cu hartie de copt, taiata in asa fel incat sa acopere perfect baza, cum am facut aici: Tort de post, si se intinde compozitia cat mai uniform:

Foaia de bezea se coace 20-25 de minute, sau pana cand se rumeneste:

Se procedeaza la fel si pentru celelalte 2 foi, in final obtinandu-se 3 blaturi subtirele (foile se coc imediat ce se prepara, nu va apucati de alte treburi, fiindca nu se vor coace bine):

Blaturile se scot cu grija din forma, dezlipind cu un cutit marginile prinse. Se lasa deoparte, cu hartie de copt intre ele, pentru a nu se lipi unele de altele.

Pentru crema de galbenusuri, se amesteca galbenusurile, toate 6, stranse dinainte intr-un vas, cu faina sau amidonul. Se adauga zaharul si laptele, putin cate putin, ca la budinca. Se amesteca totul foarte bine si se pune sa fiarba la foc mic timp de aprox.6 minute. Se amesteca des, pentru a nu se prinde, iar in ultimele 2 minute, se amesteca continuu. Se da crema deoparte, se adauga cateva picaturi de vanilie, si se lasa sa se raceasca (crema se acopera cu folie sau cu un capac, sa nu faca pojghita). Se bate untul spuma (mai ales daca folositi unt romanesc, care e plin de apa; scurgeti apa inainte de a-l folosi) si se adauga, lingura cu lingura, in crema racita de galbenusuri, folosind telul sau mixerul. Va rezulta o crema frumoasa si spumoasa:

Pentru crema de frisca si caramel, se pune zaharul intr-o cratita, perfect uscata, si se caramelizeaza la foc mic. Nu amestecati in el pana nu incepe sa se topeasca si aveti mare grija sa nu se maroneasca, fiindca va da un gust amar caramelului. Cand caramelul e gata, se toarna fierbinte, in strat subtire, pe o foaie de copt unsa cu ulei. Se lasa la racit si apoi se dezlipeste:

Se zdrobeste cu ce-aveti la-ndemana 😀

Se macina la robot (cat de fin doriti) sau se marunteste, intr-o punga, cu batatorul de carne sau sucitorul, cum am facut aici: Tort caramel cu pere. Eu l-am maruntit bine de tot aici, dar altadata l-am lasat mai granulat. Nu pot sa zic care dintre cele doua variante a fost mai buna :))

Se bate frisca tare si se amesteca cu „praful” de caramel si cu alunele macinate:

 

Asamblare tort:

Se pune o foaie de tort pe un platou si se acopera cu o parte din crema de vanilie (se lasa deoparte 5, 6 linguri):

Se intinde o parte din crema de frisca si caramel:

…si se repeta operatiunea, pana cand se termina foile si cremele. Ultimul strat va fi de frisca si caramel:

Tortul se unge pe margini cu crema de vanilie pusa deoparte mai devreme si se da la frigider pentru minim 4 ore. Eu, ca de obicei, l-am lasat peste noapte, ceea ce va recomand si voua:

A doua zi, dimineata, arata asa…ornat, naiv :D, cu pudra de cacao:

A fost pe loc degustat!!!!!

Foooooarte gustos!!!!!

Mami a fost incantata peste masura, iar eu extrem de fericita ca i-a placut. La multi ani, mami draga si frumoasa!!!

V-am pastrat cu greu o bucatica 😀

 

Sper din tot sufletul sa-l incercati, fiindca e nemaipomenit de bun!!! Mult mai bun a doua zi 😉

 

P.S. Multumiri Palachinka si Dragana pentru ca ne-ati facut cunoscuta aceasta minunata reteta si Milei mari multumiri pentru ca ne-a impartasit-o. Multumiri si Amaliei, pentru ca ne-a adus-o mai aproape, blogosfera romaneasca fiind in momentul asta suprasaturata de acest minunat tort 😀

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

44 comentarii

Mihaela 25 august 2021 - 17:47

Draga Laura. Am facut acest tort egiptean dupa reteta d-voastra pentru a treia oara. A devenit unul dintre torturile mele preferate. Va multumesc foarte mult pentru aceasta reteta. Aveti un talent extraordinar!

Raspunde
Lucika 16 martie 2021 - 11:34

Cat cantareste tortul egiptean la diametrul facut de dvs?

Raspunde
Elena 26 februarie 2019 - 20:33

Buna seara. Tortul este minunat….dar am o problema cu crema de frisca, nuci si zahar ars. Lasa apa….nu inteleg de ce….

Raspunde
Vâlsan Nela 9 februarie 2018 - 19:57

L-am făcut si îl mai fac !!!! Rețetă e super de gust ce sa mai vorbim !!!!Mulțumesc Laura pentru rețetele excelente printre care si acest tort delicios !!!!

Raspunde
Laura Sava 12 februarie 2018 - 12:48

Nela draga, sunt mai mult decat incantata de faptul ca adori acest tort deosebit!!! 🙂
Iti multumesc ca ma iei cu tine in bucatarie, te pup dulce si te astept cu drag sa te reintorci si cu alte marturii delicioase!

Raspunde
Emi Finta 22 aprilie 2017 - 21:12

Am facut si eu tortul sub forma de prajitura, intr-o tava dreptunghiulara mai mica ce sa se incadreze cam in aceeasi suprafata ca si tava rotunda descrisa in reteta. Ca inaltime a iesit ca o prajitura, nicidecum ca un tort cum pare in fotografie, as zice mai degraba ca e prajitura, nu tort. Iar pe langa asta nu mi-au ramas cele doua creme in straturi distinse ca in poza, ci s-au intrepatruns. Probabil nu au fost specificate „secretele” prajiturii, caci fiecare prajitura are secretele ei. 🙂 In rest a fost gustos.

Raspunde
Amalia 24 ianuarie 2018 - 02:12

Nici eu nu stiu de ce se cheama tort dar macar e una dintre cele mai bune prajituri mincate vreodata. Daca nu ar dura asa mult as face o data pe luna …vreun sfat sa se faca mai repede?

Raspunde
Laura Sava 12 februarie 2018 - 12:46

Amalia draga, tort sau prajitura, e un deliciu, ai mare dreptate!!!
Din pacate, nu-ti recomand sa faci nimic in avans, pentru ca nu va iesi la fel.
Il vom savura mai rar, poate, dar va fi un tort de care nu ne vom satura niciodata 😀

Raspunde
Laura Sava 12 februarie 2018 - 12:39

Emi draga, te felicit pentru creativitate! Si eu am vrut sa recreez acest tort sub forma de prajitura, insa nu am mai apucat.
El este totusi un tort, numai ca nu e foarte inalt 🙂 E un tort elegant, menit sa fie savurat cu delicatete, nu un tort „bogat” in straturi si creme precum unul de nunta…
Cat despre „secretele” lui, crede-ma ca vi le-am impartasit pe toate, cum fac cu fiecare dintre retetele de pe acest blog.

Ma bucur mult ca ti-a placut si te sfatuiesc, daca il vei mai incerca pe viitor, sa pui foile la frigider cateva minute, dupa fiecare strat de crema (le scoti, le ungi cu cealalta crema, pui din nou la rece…si tot asa…ca sa fii sigura ca nu se mai intrepatrund cremele). Eu le-am cladit usor asa, dar am avut rabdare 🙂 …nu zic cu asta ca tu n-ai fi avut…

Te pup si iti multumesc pentru mesaj!

Raspunde
Florentina Eftimie 18 iunie 2016 - 16:22

Am făcut acest tort dupa rețeta ta, de Paște. Deși eram puțin sceptica atunci când am văzut foile subțirele și nu chiar așa multa crema, s-a dovedit a fi suficient. Toți cei care l-au gustat au fost foarte încântați. Un tort excelent, îl voi mai face. Mulțumesc de rețetă!

Raspunde
Laura Sava 23 iunie 2016 - 16:48

Florentina, draga mea, ce bucurie mi-ai facut!!!!! <3
Iti multumesc pentru incredere, te pup dulce!!!

Raspunde
Romanitan Raluca 25 aprilie 2016 - 10:22

Buna Laura, am facut si eu acest tort, asta dupa ce am facut mai multe prajituri de ale tale si am fost super incantata. Am muncit vreo 2 ore si jumatate la el, am fost tare frustrata crezand ca nu iese mare lucru, totul a decurs perfect, foile au iesit totusi putin cam moi si subtiri, insa l-am asamblat si l-am pus la frigider peste noapte. Astazi de dimineata am taiat o felie pentru cafea, si am zis wowww! Super bun…cu siguranta o sa il mai fac!

Raspunde
Laura Sava 26 aprilie 2016 - 14:04

Raluca, iti multumesc frumos pentru marturie 🙂
Sunt foarte fericita ca ti-a reusit atat de bine si ca a fost pe placul tau!!!
E un pic de lucru, dar merita!!!!! 😀

Te pup dulce!!!!

Raspunde
Andreea Bogdan 30 august 2019 - 20:18

Buna Laura,
Iti multumesc pentru reteta acestui tort minunat. De cand l-am descoperit pe blog-ul tau, a devenit preferatul meu. Am nevoie de un sfat. As vrea sa-l fac pentru o prietena căreia îi plac prăjiturile cu ness. Crezi ca pot inlocui vanilia cu ness?

Multumesc

Raspunde
Olga 23 decembrie 2020 - 16:13

Laura te iubesc întodeauna caut Rețetele tale am făcut 3 foi la tort egiptean deseară vreau să-l umplu cu emoții să-mi reușească ! Îți mulțumesc cu drag!

Raspunde
Laura Sava 23 decembrie 2020 - 22:58

Olga, scumpa mea, mi-ai umplut inima de bucurie!!! 🙂
Iti trimit cei mai dulci pupici din lume si iti multumesc din suflet pentru dragostea pe care mi-o porti!
Love you too!!!! <3

Laura Sava 23 decembrie 2020 - 22:57

Andreea draga, sper ca i l-ai facut prietenei tale!!! Cu nes 🙂
O combinatie extrem de reusita!!!

Am pastrat pupicii la final, si ti-i trimit cu maaare drag, chiar daca a trecut mai bine de un an de cand mi-ai scris! <3

Raspunde
stoica miliana 25 ianuarie 2015 - 21:45

Un tort deosebit, cu un gust aparte…Mi-a placut!

Raspunde
Dumitrescu Mihaela 5 ianuarie 2015 - 17:22

Buna Laura! nu stiu cum iese blatul..din albus ,ma gandesc ca trebuie sa fie tare ca o bezea, Nu i asa? deci se va taia destul de greu, eventual se va sparge?MERCI

Raspunde
Alina 12 noiembrie 2014 - 16:32

Bună ziua! Am o întrebare. ..dacă am petrecere cu 15 invitați, prinde fiecare câte o felie din acest tort sau trebuie dublate cantitățile? Dacă este a doua variantă, ajutați-mă, vă rog, cu un sfat….să îl fac dublu pe înălțime sau să folosesc o tavă mai mare ( am una dreptunghiulara maricica)? Întreb pentru că văd că sunt foi pretențioase pe care as vrea să le mai pot scoate din tavă. Vreau să îl fac pentru fetița mea care a împlinit 1 an și sâmbătă avem dublă aniversare, fratele ei mai mare (cu 5 ani și o zi) știe deja că vrea tort cu ciocolata, muuulta ciocolata 🙂 dar vreau și pentru cea mică ceva special! Mulțumesc anticipat!

Raspunde
Laura Sava 19 noiembrie 2014 - 09:41

Alina draga, in speranta ca te-ai descurcat si fara sfaturile mele (eu sper sa il refaci weekendul asta, ca o dubla aniversare :D) te sfatuiesc sa folosesti o tava mai mare.
Dubleaza cantitatile de la blat si fa tot 3 blaturi (care vor fi mai mari, evident, asa cum iti doresti). Foile se fac usor, nu te ingrijora, urmeaza doar pasii pe care i-am redat in reteta. Cat despre crema, ce sa zic, daca va plac prajiturile cu multa crema, dubleaza si acolo cantitatile, dar daca nu, foloseste urmatoarea schema (am aproximat eu, dupa gust :P):
Crema de galbenusuri: 8 galbenusuri, 8 linguri zahar, 1 lingura cu varf faina, 120 ml. lapte, 60 g. unt (80% grasime)
Crema de frisca si caramel: 250 g. zahar, 200 g. alune, 120 ml. smantana dulce pentru frisca.
La multi ani copilasilor tai, iar tie multi pupici!!!!!!!

Raspunde
Alina 19 noiembrie 2014 - 10:56

Mulțumesc pentru răspuns! Din păcate am avut-o pe cea mică cu o viroză urâțică și am intrat în criză de timp așa că am renunțat la tortul egiptean și am făcut krantz. Aceleași foi, dar o singură cremă. Oricum sunt hotărâtă să îl fac de Crăciun, mi-a rămas gândul la el 😉

Raspunde
Gaby 28 iulie 2014 - 13:43

foile nu trebuie însiropate??

Raspunde
Diana Ionela Paduraru 14 ianuarie 2016 - 13:23

nu

Raspunde
Iluta 12 ianuarie 2017 - 10:33

eu le-am insiropat cu cate doua linguri de lapte pe fiecare…

Raspunde
miezu 15 mai 2014 - 21:21

Ce dimensiune are tava?

Raspunde
Diana Ionela Paduraru 14 ianuarie 2016 - 13:22

24 diametru

Raspunde
sabina telcean 10 mai 2014 - 16:12

foarte bun,delicios.multumim Laura pentru reteta

Raspunde
oana 6 martie 2014 - 15:14

buna. arata superb si vreau sa-l fac de ziua sotului meu. cam pentru cate persoane

ar fii? multumesc

Raspunde
Ana 19 februarie 2014 - 19:16

Am facut tortul . A iesit perfect , doar in loc de unt am pus crema mascarpone . A iesit delicios …

Raspunde
ramona 31 ianuarie 2014 - 17:00

la ce temperatura se coc foile<stiti cumva?

Raspunde
Ela 2 februarie 2014 - 13:44

170*C

Raspunde
Amalia Ciobanu 19 ianuarie 2014 - 18:32

buna seara, am facut ieri tortul egiptean…delicios, multumesc pentru ca ne impartasesti retetele! o seara frumoasa si mult succes in continuare, Laura! toate cele bune, Amalia

Raspunde
Anonima 11 decembrie 2013 - 15:41

Am facut tortul acum trei zile pentru ziua sotului meu si a iesit foarte bun. Iti multumesc mult Laura. Esti prinicipala mea sursa de cules retete

Raspunde
Adi Lupu 11 decembrie 2013 - 12:46

Draga Laura,am facut acest minunat tort de ziua mea in Noiembrie si a placut tuturor.Multumim pentru retetele extraordinare pe care le postezi pentru noi.sarbatori frumoase alaturi de cei dragi tie !!!

Raspunde
Adinela 18 noiembrie 2013 - 23:16

Este un tort extraordinar.L-am facut si eu in wekeend si am primit foarte multe aprecieri.Bravo ,Laura!

Raspunde
Ramo 14 noiembrie 2013 - 17:30

Buna. am facut si eu tortul de Sf Mihail si Gavril 😉 In afara de faptul ca mi-a luat aproape toata ziua sa-l fac (este al doilea tort pe care il fac in viata mea, iar primul a fost cel cu fructe de padure tot de pe site-ul tau) si cu micile „scapari” de rigoare, mi-a iesit foarte bun si a fost foarte apreciat. In primul rand, galbenusurile care au stat o vreme „descoperite” pana am facut toate cele trei blaturi s-au amestecat greu cu faina si mi-au facut cocoloase si a trebuit sa le trec de doua ori printr-o sita ca sa le „repar”. Cred ca trebuia sa le acopar cu ceva, ulei sau o folie…. Dupa ce am facut cele doua creme, cea de galbenusuri mi-a iesit mai moale iar cea cu frisca mai tare, deci in nici un caz nu am putut sa le pun in ordinea sugerata de tine, asa ca le-am pus invers, intai cea cu frisca si apoi cea cu galbenusuri (dar nu a observat nimeni). crema de galbenusuri am incercat sa o fac mai tare si am pus jumate din nucile pentru crema de frisca… Asa ca am dres-o pana la urma.. si a iesit minunat!!!!!!!

Raspunde
Corina Dascalu Pacuraru 14 noiembrie 2013 - 11:01

Buna!!!parca era si o varianta cu blat intreg, nu foi?am nevoie de reteta aceea,pls!!

Raspunde
Stefania Adriana Anghel 12 noiembrie 2013 - 22:37

Crema ta de vanilie,in poza,arata ca si cum ar contine nuci/alune… iar in reteta nu scrie
asta? Se pun ? Daca da, ce cantitate? Daca folosesc nuci trebuie sa le prajesc?
Tortul arata minunat…sigur il voi face!

Raspunde
Monica Radu 11 noiembrie 2013 - 16:18

L-am facut de Sfintii Mihail si Gavriil, pentru baietelul meu si a iesit super. Multumim ca ne impartasesti aceste minunate retete.

Raspunde
Dragana Pušica 3 noiembrie 2013 - 16:50

Thank you!

Raspunde
Monica Radu 3 noiembrie 2013 - 08:33

Laura draga, super tortuletul. Abia astept sa-l fac. Insa e o mica problema: nu se vad pozele din timpul prepararii lui, si-mi erau de folos. Multumesc.

Raspunde
Any 31 octombrie 2013 - 01:09

Hello! Tocmai am terminat de facut tortul egiptean, l-am pus la frigider, nu l-am degustat…abia astept maine sa vad cum mi-a iesit…intr-adevar se face usor, dar cu rabdare. Pentru mine este a doua reteta care am facut-o de pe blogul tau, Laura.

Raspunde
alina 27 octombrie 2013 - 13:34

tortul meu preferat ever…numai ca eu las zaharul ars in bucati mai mari sa fie asa crocant…si se topeste asa in frisca..e si mai aspectos parerea mea!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.