Prajitura Tavalita cu nuca de cocos

8 comentarii
Prajitura Tavalita are un nume destul de haios 😀 , dar e extraordinar de buna!!!!!! Va prezint acum varianta de post, prajitura glazurata cu miere sau tavalita de post cu nuca de cocos.
Nuca de cocos se poate inlocui cu nuca macinata, cum am facut eu mai demult (poze la finalul postarii). Folositi nuci macinate amestecate cu zahar tos: 300 g. nuca si 100 g. zahar. De asemenea, puteti exclude si mierea, punand in locul ei 2 linguri zahar brun. Multa pofta!!!! :))

 

Blat:

– 400 g faina

– 150 g zahar tos

– 5 linguri miere

– 150 ml apa (minerala)

– 150 g iaurt de soia cu fucte sau lapte de soia ori de cocos

– 1/2 plic praf de copt (5 g)

– 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu alimentar

– 100 ml ulei

 

Sos de cacao:

– 300 ml apa

– 200 g zahar

– 250 g margarina sau unt de cocos

– 5 linguri cacao

– 1/2 sticluta de esenta de rom (optional)

 

In plus:

– 200 g nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se amesteca apa minerala cu zahar, miere si ulei. Se cerne faina impreuna cu praful de copt, sarea si bicarbonatul si se adauga, amestecand energic, cu telul sau mixerul, in compozitia lichida. Se incorporeaza iaurtul sau laptele de soia ori de cocos si se amesteca totul foarte bine. Se obtine un aluat ca de chec, care se toarna intr-o tava de aprox. 20 x 30cm. unsa si presarata cu faina sau tapetata cu hartie de copt. Prajitura se coace 25 de minute, dupa care se scade temperatura in cuptor la 165 grade C (foc mic) si se mai lasa cca. 10 minute. Se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei. Se taie fasii blatul racit, apoi cubulete (nici prea mici, nici prea mari):

Pentru glazura de cacao, se pun intr-o cratita apa, zaharul, margarina si cacaua si se dau la fiert la foc mic, lasand sa fiarba cca. 10 minute de la primul clocot. Se obtine un sirop de cacao care se lasa sa se racoresca (nu se raceste complet!). Cuburile de blat se trec prin glazura, apoi se tavalesc prin nuca de cocos:

Se aseaza pe un platou pe un singur nivel:

Daca aveti rabdare sa le lasati macar o ora sa stea, va veti bucura de cea mai gustoasa prajitura “tavalita” de post!!!!

Pozele vechi 🙂

Carmen, iti multumesc din suflet pentru reteta!!! Cateva am trimis cu mami la Manastirea Bistrita (Olteana) unde au gustat si prietenele ei si niste maicute dragi noua… toate au zis ca e o prajitura delicioasa!
Multi, multi pupici din partea noastra!!!
Reteta preluata de la Carmen Spantu
image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

8 comentarii

Elisabeta 14 noiembrie 2014 - 16:16

Laura, la rulourile umplute ce as putea Pune in loc de bacon or k nu mananc carne de porc? Abia ast sa le Fac. Astept rasp. Multumesc

Raspunde
Cristina 14 noiembrie 2013 - 19:13

Laura imi spuni te rog ce inseamna ls. Scrie in reteta ca trebuie 5 ls. cu miere. Multumesc

Raspunde
Laura Sava 16 noiembrie 2013 - 13:58

Cristina, e vorba despre “lingura de supa” 🙂

Raspunde
Anonymous 1 aprilie 2012 - 03:00

mie una mi se pare prea mult zahar si miere am dublat rest celelalte cantitati si am pus 300g zahar si numa 6 linguri de miere a iesit super.multumim pt reteta

Raspunde
Daniela 9 aprilie 2010 - 09:16

Uite inca o reteta de Lamington cake. Am sa o incerc si pe asta, ca pe cea originala deja am facut-o de doua ori, cu succes.

Raspunde
laura 27 decembrie 2007 - 17:51

Irina, am primit atatea laude la prajitura asta, in timpul postului, incat nu pot decat sa ti-o recomand cu mare caldura 🙂
…mai ales in varianta “de dulce”

Raspunde
vichi 18 decembrie 2013 - 17:11

care e varianta de dulce???

Raspunde
Irina 21 decembrie 2007 - 10:25

nu stiu cum e la gust,sigur e buna- oricum, arata foarte bine.Vreau sa fac si eu pentru Craciun varianta de dulce.

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.