
Ingrediente:
Blat:
- 400 g faina
- 150 g zahar tos
- 5 linguri miere
- 150 ml apa (minerala)
- 150 g iaurt de soia cu fucte sau lapte de soia ori de cocos
- 1/2 plic praf de copt (5 g)
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu alimentar
- 100 ml ulei
Sos de cacao:
- 300 ml apa
- 200 g zahar
- 250 g margarina sau 120 g ulei de cocos
- 5 linguri cacao
- 1/2 sticluta de esenta de rom (optional)
In plus:
- 200 g nuca de cocos
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). O forma de aprox. 20 x 30cm. se unge si se presara cu faina sau se tapeteaza cu hartie de copt.
Pentru blat, se amesteca apa minerala cu zahar, miere si ulei. Se cerne faina impreuna cu praful de copt, sarea si bicarbonatul si se adauga, amestecand energic, cu telul sau mixerul, in compozitia lichida. Se incorporeaza iaurtul sau laptele de soia ori de cocos si se amesteca totul foarte bine. Se obtine un aluat ca de chec, care se toarna in tava pregatita.
Prajitura se coace 25 de minute, dupa care se scade temperatura in cuptor la 165 grade C (foc mic) si se mai lasa cca. 10 minute. Se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei.
Se taie fasii blatul racit, apoi cubulete (nici prea mici, nici prea mari):
Pentru glazura de cacao, se pun intr-o cratita apa, zaharul, margarina si cacaua si se dau la fiert la foc mic, lasand sa fiarba cca. 10 minute de la primul clocot. Se obtine un sirop de cacao care se lasa sa se racoresca (nu se raceste complet!).
Cuburile de blat se trec prin glazura, apoi se tavalesc prin nuca de cocos:
Se aseaza pe un platou pe un singur nivel:
Daca aveti rabdare sa le lasati macar o ora sa stea, va veti bucura de cea mai gustoasa prajitura „tavalita” de post!!!!
8 comentarii
Laura, la rulourile umplute ce as putea Pune in loc de bacon or k nu mananc carne de porc? Abia ast sa le Fac. Astept rasp. Multumesc
Laura imi spuni te rog ce inseamna ls. Scrie in reteta ca trebuie 5 ls. cu miere. Multumesc
Cristina, e vorba despre „lingura de supa” 🙂
mie una mi se pare prea mult zahar si miere am dublat rest celelalte cantitati si am pus 300g zahar si numa 6 linguri de miere a iesit super.multumim pt reteta
Uite inca o reteta de Lamington cake. Am sa o incerc si pe asta, ca pe cea originala deja am facut-o de doua ori, cu succes.
Irina, am primit atatea laude la prajitura asta, in timpul postului, incat nu pot decat sa ti-o recomand cu mare caldura 🙂
…mai ales in varianta „de dulce”
care e varianta de dulce???
nu stiu cum e la gust,sigur e buna- oricum, arata foarte bine.Vreau sa fac si eu pentru Craciun varianta de dulce.