Ingrediente pentru o portie:
- 10 kg vinete
- 4 kg ardei gras
- 2 kg ardei capia
- 2 kg gogosari
- 3 kg ceapa
- 1,5 litri ulei
- 2 litri bulion
- sare grunjoasa, piper
- 500 g morcovi rasi (optional)
- 1 lingura zahar (optional)
Observatie: Noi am facut portie dubla 😛
Portie recenta:
…noi, din cate se observa, mancam zacusca cu paine, nu paine cu zacusca!!! 😀
Mod de preparare:
Se coc vinetele, se decojesc si se lasa la scurs:
Se face acelasi lucru cu ardeii si gogosarii, adica se coc, se presara cu sare grunjoasa si se lasa acoperiti cu un capac (in felul asta va va fi foarte usor sa le indepartati pielitele, cotoarele si semintele). Zeama dulce, pe care o lasa, se adauga si ea in compozitia pentru zacusca, trecuta printr-o strecuratoare.
Se incinge uleiul; se toaca ceapa marunt si se prajeste in uleiul incins:
Se adauga ardeii, tocati in blender sau trecuti prin masina de tocat, si se amesteca totul bine. Se lasa sa se dinstuie putin si se pun morcovii rasi (e prima oara cand punem morcovi in zacusca)
Se pune sare si piper, dupa gust, si zahar, daca doriti zacusca mai dulce. Dupa ce scade bine, se adauga vinetele macinate si bulionul. Se amesteca intruna:
Cand intreaga compozitie scade indeajuns iar uleiul se ridica la suprafata (dupa vreo 3-4 ore), zacusca e gata:
…untoasa si bine mirositoare 🙂
Intre timp se pregatesc borcanele: se pun in cuptor la incalzit si se scot, cate unul, pentru a fi umplut cu zacusca fierbinte. Se pun capace si se aseaza sub paturi, la cald, pana cand se racesc ( pot sta cateva zile)
Bunaaa, bunaaa :)) …exact pe gustul meu:
25 comentarii
cate borcane ti-au iesit?
Ff buna reteta,dar eu pun gogosari in loc de capia.
fffff buna!
Ador retetele tale!:))).
Tineo tot asa.
fff buna!
F.BUNA LA FEL O FAC SI EU.
buna
delicios imi place la nebunie zacusca o sa ma apuc sa fac si eu pt la iarna cam cate borcane iti ies din cantitatile de mai sus.violeta
Buna ziua!
Imi puteti spune daca vinetele si ardeii pot fi date si prin blender?
Multumesc,
Alexandra
Buna.Cand imi fac zacusca,toate le dau prin blender,chiar si rosiile,mai putin morcovii pe care ii rad si ceapa pe care o toc.Dar dupa ce se coc vinetele,ardeii si gogosarii pe plita,iti dai seama ca stai dupa ele sa nu se arda,decojeste-le,lasa-le sa se scurga,pur si simplu nu mai am chef sa le tai pe fiecare cu cutitul,asa ca pun in functiune mixerul si nu le schimba gustul cu nimic.Noi o mancam iarna cu paine prajita pe soba,o nebunie.Si cateodata mai pun si in mancare cate o lingura de zacusca,ii da un gust….mama,mama.
Pot sa spun doar atit…SUBLIMA!!! FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE FACI,SUCCES IN CONTINUARE!!
buna,vreau sa stiu cum o conservezi fara nimic conservant sau aspirina?mersi mult
Sorana, nu-ti face griji 🙂
Cantitatile ingredientelor nu sint batute-n cuie, nu trebuie sa ai exact atat cat am scris eu in reteta pentru fiecare. Fa in asa fel incat sa obtii gustul pe care-l doresti 😉
Orienteaza-te putin si dupa pozele pe care le-am pus eu pe blog…
Ceapa este foarte importanta, ea da dulceata acestei zacusti, asa ca pune destula. Bulionul, insa, nu trebuie sa depaseasca 2 litri/portie…iar ulei pune cat sa cuprinda bine toata ceapa, de ex, asa cum apare si in poza mea…
Iti urez spor la treaba si te astept cu vesti despre degustare 😛
Te rog sa ma ajuti:am copt vinetele si ardeii fara sa-i cantaresc inainte.Acum dupa ce le-am copt pe toate nu mai stiu in ce proportie sa pun ingredientele,ceapa,ulei,bulion vinete,ardei,morcovi).Poti sa-mi dai o proportie pt.ingrediente in acest caz?
Apropo:ai un site excelent !
buna zacusca!da ma prinde 3 noaptea pina o termin!asta e nu ma pot opri acum trebuie sa o fac daca vreau sa am ceva bun in beci la iarna!
Multumesc pentru reteta.
Am facut-o joi , o portie dubla incepand cu ora 16 si am terminat vineri la 6 dimineata.Multa munca dar a meritat totul a iesit foarte gustoasa . ( copilul meu cel mare a terminat in 2 minute un borcan de 330 )
Eu am pus ceapa in cuptor si am copt-o dupa care am tocato .
Mie din portia dubla mi-au iesit 68 de borcane de 330 ml .
Multumesc inca odata .
Cu respect deosebit al dvs,
Dan
Arad
din aceste cantitati cate borcane vom obtine?
hm, inteleg ca bulion n-ai mai pus pana la urma ?
e buuunaa! am facut-o si eu:)acum vreau sa o incerc si pe cea cu fasole!
te rugam,daca ai o reteta pentru pasta de gogosari…
mersic!
Nu a incercat nimeni sa fiarba zacusca in cuptor? Am auzit aceasta varianta si tare ma tenteaza, dar nu stiu la ce temperatura si cat trebuie tinuta la cuptor. Daca stiti va rog sa ma ajutati! Multumesc!!!
se pune zacusca in borcane apoi in tava de la cuptor cu apa si se lasa 10 minute de cind incepe zacusca sa fiarba in borcan
Arata foarte bine,banuiesc ca ai avut multa munca cu el dar a meritat din plin,esti o bucatareasaminunata,zacusca arata ffff bine,succes mai departe…
Si mie imi place foarte mult zacusca, dar numai cea cu vinete.
Cred ca multi te invidiaza ca poti sa coci vinetele si ardeii in aer liber si nu trebuie sa te afumi ca noi, la bloc 🙂
Draga Laura,
Stiu ca ce vreau eu sa te intreb nu are nici o legatura cu zacusca ta dar nu mai stiu in ce reteta am vazut tava ta detasabila..vreau te rog sa-mi spui ce dimensiuni are..am gasit undeva si vreau sa stiu de care sa cumpar.
Multumesc
Ai avut ceva de munca, dar banuiesc ca a iesit excelenta zacusca ta. Abia astept sa incerc si eu.
http://mamasiiubita.blogspot.com/