Bulion

11 comentarii
Ador rosiile, sosul de rosii, bulionul de rosii si orice contine rosii, asa ca anul asta am facut bulion, cot la cot, cu mic si mare, din cam, eu stiu daca sa va zic sau nu?!…nu de alta da’ o sa credeti ca ne-am ticnit, hihi…din 50 de kg de rosii!!!!!!!!!
Adica, na…ori, ori! 😀

Ingrediente:

  • 20 kg rosii, bine coapte
  • 4 linguri de sare grunjoasa, mare
  • 1 legatura de telina (optional)

Mod de preparare:

Reteta e una extrem de simpla, mi-a conturat-o mami frumos 🙂
Se aleg rosii frumoase, coapte bine; se taie in jumatati si se curata de partea verde. Se trec prin masina speciala de tocat, cea cu separator pentru coji si seminte (daca nu detineti o astfel de masina, v-am dat cateva ponturi la finalul postarii ce sper sa va ajute)
Sucul rezultat se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, uns in prealabil cu putin ulei (noi am pus si-o plita sub oala, pentru ca bulionul sa nu se prinda) si se adauga sarea. Sarea se poate adauga si catre sfarsitul fierberii, impreuna cu legatura de telina (legata cu ata, ca sa nu se imprastie prea tare in compozitie).
Se fierbe bulionul cca. 1 ora si jumatate, maxim 2 ore, ca sa nu scada prea mult! Important este sa dispara spuma!
Cand e gata, se scoate legatura de telina si se umplu sticlele pe rand; se leaga cu celofan dublu taiat dupa gatul sticlei si cu sfoara de bucatarie (daca aveti dopuri de pluta, cu-atat mai bine). Se pun sub paturi, la cald, pana a doua zi sau pana cand se racesc.
Noua din compozitia pantagruelica ne-au iesit 45 litri de bulion, iar o parte din el a mers la zacusca de vinete, pe care am sa v-o arat curand.
Aici e portia de anul asta (2014):
Iar aici cateva poze din dezmatul de acum cativa ani 😀

P.S. Daca nu aveti masina speciala pentru rosii, puneti rosiile (zdrobite cu mana) la fiert intr-un vas smaltuit. Se amesteca din cand in cand iar cand sint fierte se strecoara prin strecuratoarea obisnuita de rosii. Sucul rezultat se pune din nou sa fiarba 20 de minute in clocote, ca sa se distruga toate bacteriile care provoaca fermentarea. Sucul clocotit se toarna in sticlele fierbinti (tinute in prealabil pe o tava incalzita bine la cuptor, in acest fel evitandu-se spargerea lor atunci cand se toarna bulionul fierbinte)
In continuare, se urmeaza pasii pe care i-am redat mai sus.

Idei preluate din “Carte de bucate pentru tinerele gospodine” – S. Jurcovan

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

11 comentarii

oana 15 decembrie 2013 - 04:45

Nu am citit toate commenturile,asa ca sper sa nu ma repet. Pt a miscora timpul de fierbere,dupa ce se incalzeste binisor sucul de rosii dar sa nu incepa sa fiarba bagi un furtun transparent pana in fundul tuciului si tragi apa (ca la tuica:)).cand incepe sa iasa pulpa te opresti,si repeti minunea asta pana nu mai iese apa limpede. Sper ca am fost explicita si aveti grija sa nu va ardeti la limba!! 🙂

Raspunde
peonix 26 iunie 2012 - 17:09

NU STIU DACA VEI MAI CITI, DAR EU ITI SPUN O RETETA MAI SIMPLA DE BULION:
DUPA CE TRAGI TOATE ROSIILE PRIN MASINA PUI TOT SUCUL REZULTAT INTR-UN BIDON SI IL LASI 12 ORE PANA SE RIDICA SUS. APOI ORI IL IEI CU O STRECURATOARE MARE(DIN ACEEA DE PASTE)ORI CU UN FURTUN SUBTIRE PE CARE IL INTRODUCI PANA LA FUNDUL BIDONULUI SI II SCOTI LICHIDUL CARE S-A DEPUS LA FUND( EXACT CUM SCOTI VINDIN BUTOI) ASA ITI IESE MA GROS SI OCUPA LOC MAI PUTIN IN CAMARA.NU STIU DACA TE VA INTERESA. CU DRAG OTILIA

Raspunde
Anonymous 12 septembrie 2011 - 17:37

Asa cum spuneam si pe FB, fiind fana inraita, o sa fac si a doua transa de zacusca de vinete dar inainte de asta fac bulionul dupa reteta ta care va iesi, cu siguranta, excelent.Sper sa se rezolve situatia cu impostorul dar pana atunci eu ma bucur in continuare de reteteole de pe blogul tau.In curand voi trece si la ….cookiesssss!!:)mihaela

Raspunde
Anonymous 6 septembrie 2011 - 22:59

am satii incerc si eu retete cu bulionul.laura estii tare imi plac retetele tale..

Raspunde
Andreea 4 septembrie 2011 - 02:07

Sunt foarte curioasa cati litri ti-au iesit din 50 kg pentru ca as vrea si eu sa fac o cantitate mai mare. Multumesc! Faci o treaba foarte frumoasa cu blogul asta!

Raspunde
simona 14 august 2011 - 12:30

Nu o sa-ti vina sa crezi dar eu am facut bukion din 60 de kg,

Raspunde
Sindy 21 august 2010 - 11:35

:)) Dumnezeule cate ROSIII !! Cu siguranta ma aflu si eu printre fanii rosiilor, dar tu ..:)))) M`a ajutat foarte mult ideea ta cu tava incalzita la cuptor, nu stiam. Mersi!

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.