
Am presarat fasiile de aluat cu zahar si cacao si le-am invartit in formele mele de muffins (desi mi-am cumparat inca de anul trecut un bat din ala special din lemn pentru kurtosi 😀 ). Promit, insa, ca am sa va arat si varianta (cat de cat) originala a deliciosilor colaci secuiesti.
Ingrediente pentru 6 portii:
Aluat dospit:
- 1 plic drojdie uscata (7 g) sau 25 g drojdie proaspata
- o lingurita zahar
- 1 lingurita rasa de sare
- 2 linguri pline de miere (poate sa fie si zaharisita)
- 250 ml lapte cald
- 500 g faina
- 25 g unt moale, la temperatura camerei
Umplutura:
- zahar si cacao dupa gust sau scortisoara
Sfat: mai mult ca sigur merg facute si cu nuca macinata+zahar sau nuca de cocos.
Bogdi meu iubit a fost foarte placut surprins de surpriza mea dulce atunci cand a iesit din bazin 😀
Mod de preparare:
Vom incepe, bineinteles, cu aluatul, pentru ca are nevoie sa dospeasca iar primul pas va fi maiaua. Dar asta, numai in cazul in care folositi drojdie proaspata (cea uscata se amesteca direct cu faina).
Asadar, amestecati drojdia proaspata (sa nu fie rece!) cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza. Adaugati apoi putin lapte caldut (nu fierbinte!), presarati putina faina deasupra si lasati maiaua sa dospeasca cca. 10 minute.
Rasturnati apoi maiaua peste toata cantitatea de faina amestecata in prealabil cu sarea; turnati laptele cald in care ati pus mierea si framantati aluatul. Eu folosesc robotul dar se poate framanta si cu mana.
La final, adaugati untul moale si amestecati totul foarte bine. Aluatul trebuie sa fie bine legat dar sa nu fie tare!
Aluatul obtinut se lasa la dospit aproximativ o ora, intr-un loc ferit de curenti, si acoperit cu un prosop de bucatarie (puteti pune folie peste vasul in care este aluatul).
In continuare, incingeti cuptorul la 170 grade C (foc potrivit) si tapetati cu hartiute speciale forma de muffins (in cazul in care nu aveti asa ceva, ungeti cu unt fiecare adancitura a formei si presarati putina faina).
Intindeti aluatul in forma de dreptunghi. Presarati cu zahar si cacao, din belsug 😀 , amestecate in prealabil, intreaga suprafata.
Taiati apoi aluatul pe latura lunga in 6 fasii egale.
Rulati dintr-un capat in altul, pana cand obtineti un „melcisor” de aluat. Asezati rulourile in forma de muffins si dati la cuptor, pret de 20-25 de minute sau pana se rumenesc.
Sper sa va placa „inventia” mea 😀
9 comentarii
arata prea bine:) Felicitari pentru super retetele tale!!!!
dar dintr-o jumatate de kil de faina ati facut numai 6 cornulete?nu ies 12?
Fetelor, forma mea de muffins e cea clasica 🙂
Uitati-va bine la poza de prezentare si veti vedea ca hartiutele de muffins sint cele uzuale, potrivite pentru orice tava de muffins (care, cel putin la noi in tara, sint stas :P)
Au crescut kurtosii ca nebunii, aia e!!! :)))
Va pup si va urez spor la treaba!
Buna Laura, formele tale de muffins par mari fata de formele mele. Ce diametru au? Pot sa le fac si in forme mai mici? Multumesc.
Arata demenential.O reteta suuuper.
wow sono bellissimi!complimenti!!
Ce idei minunate ai tu Laura! Eu nu am forme de muffins asa de mari si nici bat din ala special asa ca am sa salivez in continuare:). Langa Iulius Mall e un chiosc unde se vand specialitati Kurtos si miroase de la o posta asa de fruumos…imi inchipui ca asa mirosea si la tine cand ai copt bunatatea.
asta a fost si reactia mea…o doamne!cum arata…si ce frumos a crescut aluatul..eu sunt mare fan Kurtos Kalacs…
o doamne….cum arata!!! Incredibil ce pofta mi-ai facut! :))