Dragii mei, daca purtati nume de floare, va urez in primul rand „La multi ani!” si apoi va invit la o placinta cu ton, fiindca e ultima dezlegare la peste din acest post. Reteta cu care va ispitesc acum este una de post dar este delicioasa tare si va este dedicata voua, tuturor prietenilor mei, nu doar celor care astazi sunt foarte rasfatati 😀
O alta idee delicioasa cu ton gasiti aici: Tarta picanta cu ton. O reteta deosebita, cu aluat din spanac (o reteta care nu e de post).
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 260-280 ml apa sau lapte (vegetal)
- 500 g faina
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 6-7 linguri ulei
- sare (o lingurita)
Pentru umplutura:
- 600 g ton in ulei
- 1 ardei gras rosu/gogosar
- 1 morcov
- 1 ceapa
- sare, piper dupa gust
- sucul de la 1/2 de lamaie
- 5-6 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Se face maiaua: se freaca drojdia proaspata cu zahar pana se lichefiaza; se adauga o lingura lapte caldut, sau apa ori lapte vegetal, daca tineti post, si putina faina deasupra. Se lasa intr-un loc cald, ferit de curenti, pana creste. Daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina, nu trebuie lasata la dospit!
Asadar, se cerne faina intr-un vas incapator. Se adauga maiaua in mijlocul fainii, impreuna cu restul de lapte caldut sau apa, sare si ulei. Se framanta un aluat elastic, care se lasa la crescut cca. 1 ora intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Eu, de obicei, il pun intr-o punga mai mare, ca sa aiba loc sa creasca. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul.
Se pregateste umplutura: se curata morcovul; ceapa, ardeiul si morcovul se taie cubulete nu foarte mici. Se pun intr-o tigaie, cu capac, in cele 5-6 linguri ulei, si se lasa sa se inabuse cca. 10 minute:
Se desfac conservele de ton si se scurg bine (uleiul se pastreaza). Se zdrobeste tonul cu o furculita, se adauga sucul de lamaie, sare, piper dupa gust si legumele calite si racite:
Din aluatul care a crescut, se intind 3 foi, nu foarte subtiri, care se umplu cu ton si apoi se ruleaza:
Inainte de a rula pana la final, se pot adauga mici cubulete de unt, dar asta doar daca nu tineti post!
Se lasa apoi „tuburile” sa mai stea in tava cca. 20 de minute:
Se incalzeste cuptorul, in acest timp, la foc potrivit (180 grade C).
Se dau placintelele la cuptor timp de 35-40 de minute:
In ultimele 10-15 minute, ungeti rulourile cu uleiul scurs din conservele de ton. Se vor rumeni foarte frumos 🙂
Placinta se poate servi fierbinte sau rece, e la fel de gustoasa!!!
Pentru voi, dragii mei 🙂