Cozonac Baba nedospit

3 comentarii

Dragilor, visez sa fac un cozonac Baba ca la carte de ani de zile, dar cum mereu ma eschivez cand vine vorba despre cozonaci si aluaturi cu drojdie 😀 , am ales varianta cea mai simpla, Cozonac Baba nedospit. Eu l-am copt in forme individuale si l-am aranjat in graba, dar a iesit absolut minunat si am avut un succes nebun cu el, asa ca vi-l recomand din suflet!!!  E un dulce foarte potrivit pentru masa de Paste, unul pe care il poate realiza chiar si o incepatoare intr-ale bucatariei 😉

 

Ingrediente pentru 6 portii (mari):

Pentru aluat:
  • 230 g faina
  • 150 g unt
  • 120 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou
  • 4 linguri lapte
  • coaja de lamaie (optional)
  • 100 g stafide inmuiate in rom
  • 1 plic praf de copt (10 g)
Pentru sirop:
  • 50 ml rom
  • 50 ml suc de portocale
  • 1 lingura zahar
Pentru glazura si ornat:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 50-80 ml lapte gras sau smantana dulce pentru frisca
  • 1 lingura ulei (optional)
  • oua rosii/roz din zahar
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Se bate untul moale, lasat cu cateva ore inainte la temperatura camerei, cu zaharul timp de cca. 5 minute sau pana cand se deschide la culoare. Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare; se adauga oul intreg, coaja de lamaie si stafidele tinute cu o zi inainte in rom sau intr-un pahar cu apa calda amestecata cu doua lingurite esenta de rom:

La final, se adauga faina, neaparat cernuta si amestecata cu praful de copt, si laptele. Se omogenizeaza foarte bine compozitia si se obtine un aluat moale care se pune cu lingura intr-o forma de Baba mai mare, unsa cu unt si tapetata cu faina:

Daca nu aveti o forma speciala pentru acest cozonacel Baba, nu va ingrijorati, puteti sa folositi o forma de guguluf (sau bundt). Vedeti aici cum arata: Rulada din ou 🙂

…sau alte forme mai mici, ideal tot de baba 😀 , sau chiar forme de muffins. Va veti delecta cu si mai multe portii, poate chiar 12!!!

Babele se pun in cuptorul preincalzit la 180 grade C (foc potrivit) pentru aproximativ 40 de minute:

Se lasa sa se raceasca in forme, dupa care se scot cu grija:

Partea bombata de la baza se taie si se mananca pe loc 😀

Se prepara un sirop din rom, suc de portocale si zahar (la rece) si se insiropeaza fiecare cozonacel. Se lasa la frigider timp de 2-3 ore, dupa care se aseaza cu grija pe un platou si se acopera cu glazura de ciocolata; glazura rezultata din topirea ciocolatei impreuna cu laptele sau frisca nebatuta la microunde sau la bain-marie. La final, pentru o mai buna fluidizare, se poate adauga ulei. Se amesteca energic si se toarna imediat peste Babe, ajutandu-va de o lingura sau o pensula de bucatarie. Desigur, se pot la fel de bine doar pudra cu zahar praf, dar cu ciocolata si cu gulerasul ala chic de cocos 😛 , in care am strecurat ouale colorate de zahar, par mult, mult mai ademenitoare:

Sectiune, sper, pe placul vostru 🙂

Delicioase si aromate!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

3 comentarii

Rocsy Ciobanu 3 mai 2013 - 22:48

Mmm ce mult imi plac!!!

Raspunde
Ioana Violeta Leaho 1 mai 2013 - 10:59

foarte interesant…..o sa le incerc si eu

Raspunde
Oana 3 mai 2013 - 18:53

Buna ziua!
Siropul Meu are un gust ciudat!Trebuie esenta de rom sau rom?
Se poate si fara sirop!
Sarbatori fericite!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.