
Ingrediente:
- cojile curatate si cotoarele ramase de la dulceata de gutui
- 2, 3 mere cretesti rosii, intregi, taiate in sferturi
- 1,500 litri apa
- 1 kg zahar
- 2, 3 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare:
Cojile si cotoarele gutuilor, impreuna cu merele taiate, se pun la fiert in apa si se lasa la foc mic cca. 1 ora.
Se strecoara apoi si in lichidul obtinut se adauga zaharul. Se pune la foc potrivit si se spumeaza ori de cate ori este nevoie.
Cand compozitia „se leaga” indeajuns (va arata ca mierea) se adauga zeama de lamaie si se opreste focul. Se lasa pelteaua sa se raceasca si se pune rece in borcane.
Nu lasati prea mult pe foc pentru ca pelteaua sa nu se intareasca prea tare (ceea ce am cam patit eu 😀 )
Este absolut delicioasa, ca o miere parfumata!!!!!
Noi am savurat-o deasupra unei portii ademenitoare de vafe cu mere, preferatele lui Bogdi!
P.S. Ca sa verificati daca e gata pelteaua, faceti urmatorul test: picurati intr-un pahar cu apa rece o boaba din peltea. Daca ramane intreaga inseamna ca este gata.
4 comentarii
incearca mostarda itliana de melle cotogne gutui .garnitura minunata pentru carnurile dulci.gasesti reteta pe net..
Arata superb deabia astept sa incerc si eu.
Imi place pelteaua de gutui! E foarte foarte buna!
Ce bine arata si bineinteles ca e delicioasa! Nu-mi trimiti si mie draga Laura un borcanel:)? Glumesc, bineinteles!
Tare as vrea sa fac si eu dar sa vad ce gutui gasesc pe aici.