Peltea de must

6 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15557″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu stiu voi daca ati mai gustat pana acum peltea de must, dar eu una nu, si nu mi-o pot ierta 😀
Este o nebunie, o delicatesa ce nu poate lipsi din “inventarul” bunatatilor de toamna!!!

Ingrediente:

– 1 litru must din struguri negri sau albi (proaspat, nefermentat)
– 1 kg. zahar

Mod de preparare:
Se amesteca mustul cu zaharul intr-o cratita, la foc potrivit, pana cand se dizolva. Se fierbe in continuare, pana cand se leaga ca pentru dulceata. Se verifica ridicand lingura vertical si lasand o picatura sa cada pe marginea unei farfurii. Aceasta trebuie sa fie ca o margea, fara sa se prelinga.
Dupa ce este gata pelteaua, se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe cutite de bucatarie (in felul asta, nu exista riscul ca fundul borcanului sa se sparga).
Se lasa apoi borcanele sa se raceasca si se capseaza/infileteaza.
Chiar daca pelteaua pare lichida, nu va ingrijorati, ea se va gelifica in borcan.

O “picatura” dulce si pentru voi 🙂

[shashin type=”photo” id=”15558,15559″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Daca strugurii sint foarte dulci, micsorati cantitatea de zahar.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

6 comentarii

Filip Ely 7 octombrie 2013 - 13:09

este foarte buna pelteaua, am pus si cubulete de piersica , dar si nuci sfaramate, a iesit foarte buna, le-a placut tuturor, chiar daca ei nu sunt din Teleorman. De asemeni, recomand si CAS din must, foarte bun.

Raspunde
Anonymous 17 octombrie 2011 - 23:40

E delicioasa .
Am facut-o si eu.Mama mea
inlocuia cacaua din crema de unt
cu citeva linguri din aceasta
peltea.Iese o crema pentru prajituri
deosebita.
Dana

Raspunde
catkitchen 16 octombrie 2011 - 23:33

chiar nu am gustat peltea de struguri , dar te cred ca e buna !!!

Raspunde
cris 16 octombrie 2011 - 23:06

Bunica mea de langa Zimnicea facea din must un fel de ciulama cu zahar si faina, care se punea in castroanea si cand era rece se inchega. Era foarte buna, ca o budinca de struguri.

Raspunde
Gina 5 septembrie 2012 - 14:47

Eu sunt la origine de langa Zimnicea, din Suhaia, si la noi se numeste caş de struguri acea budinca din must, faina si zahar. Nu trece cules de vie ca ai mei sa nu faca, e ceva tradiotional. Iar daca ii mai pui si nuca, e o minunatie 🙂

Raspunde
Dan si Ionela Dumitru 16 octombrie 2011 - 18:17

Si mama face dar chiar din struguri, o idee super din must.

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.