Peltea de must

6 comentarii

 

Nu stiu voi daca ati mai gustat pana acum dintr-o peltea de must dar eu una nu, si nu mi-o pot ierta! 😀
Este o nebunie, o delicatesa ce nu poate lipsi din „inventarul” bunatatilor de toamna!!!

O alta idee grozava ar fi Dulceata de must cu dovleac sau, daca va plac gutuile, Peltea de gutui, din delicioasele gutui, fructele care se folosesc in intregime!!!

 

Ingrediente:

  • 1 litru must din struguri negri sau albi (proaspat, nefermentat)
  • 1 kg zahar

 

Sfat: daca strugurii sunt foarte dulci, micsorati cantitatea de zahar.

 

 

Mod de preparare:

Amestecati mustul cu zaharul intr-o cratita, la foc potrivit, pana cand se dizolva. Fierbeti in continuare, pana cand se leaga ca pentru dulceata.

Verificati, ridicand lingura vertical si lasand o picatura sa cada pe marginea unei farfurii. Aceasta trebuie sa fie ca o margea, fara sa se prelinga.

Dupa ce este gata pelteaua, se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe cutite de bucatarie (in felul asta, nu exista riscul ca fundul borcanului sa se sparga).

Lasati borcanele sa se raceasca si apoi capsati-le sau infiletati-le.

Chiar daca pelteaua pare lichida, nu va ingrijorati, ea se va gelifica in borcan.

O „picatura” dulce si pentru voi 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Filip Ely 7 octombrie 2013 - 13:09

este foarte buna pelteaua, am pus si cubulete de piersica , dar si nuci sfaramate, a iesit foarte buna, le-a placut tuturor, chiar daca ei nu sunt din Teleorman. De asemeni, recomand si CAS din must, foarte bun.

Raspunde
Anonymous 17 octombrie 2011 - 23:40

E delicioasa .
Am facut-o si eu.Mama mea
inlocuia cacaua din crema de unt
cu citeva linguri din aceasta
peltea.Iese o crema pentru prajituri
deosebita.
Dana

Raspunde
catkitchen 16 octombrie 2011 - 23:33

chiar nu am gustat peltea de struguri , dar te cred ca e buna !!!

Raspunde
cris 16 octombrie 2011 - 23:06

Bunica mea de langa Zimnicea facea din must un fel de ciulama cu zahar si faina, care se punea in castroanea si cand era rece se inchega. Era foarte buna, ca o budinca de struguri.

Raspunde
Gina 5 septembrie 2012 - 14:47

Eu sunt la origine de langa Zimnicea, din Suhaia, si la noi se numeste caş de struguri acea budinca din must, faina si zahar. Nu trece cules de vie ca ai mei sa nu faca, e ceva tradiotional. Iar daca ii mai pui si nuca, e o minunatie 🙂

Raspunde
Dan si Ionela Dumitru 16 octombrie 2011 - 18:17

Si mama face dar chiar din struguri, o idee super din must.

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.