Paine artizanala

6 comentarii

Paine artizanala nu credeam ca voi face vreodata, dar iata-ma si in postura asta! 😀

Zilele astea, in America, s-a declansat un fenomen „No Need To Knead Bread”, care se refera la o metoda foarte simpla de a face paine, o paine buna cum numai bunicile de la tara stiu s-o faca! 🙂
Reteta e foarte simpla, nu iti rapeste mult timp, doar „un pic” de rabdare pentru ca dospitul dureaza intre 14 pana la 30 de ore 😛

 

Ingrediente:

  • 450 gr faina (orice fel, nu e nevoie de faina speciala)
  • 1/4 lingurita de drojdie uscata
  • 1 1/4 lingurita de sare
  • 360 ml de apa

 

Va arat si o mica sectiune, pentru a fi sigura ca o veti incerca! 😛

 

Mod de preparare:

Primul pas: faina, sarea si drojdia se amesteca. Se adauga apa calduta si se amesteca doar pana se omogenizeaza aluatul. Se acopera cu folie de plastic si se lasa in bucatarie timp de 14-16 ore, sau daca e vara si cald se poate pune in frigider pana a doua zi.
Ceea ce e deosebit e faptul ca poti jongla cu orele, o framanti seara( framantat e un fel de a spune, fiindca nu ia mai mult de 30 secunde tot framantatul) si socotesti orele pentru a doua zi cind vii de la lucru sa continui cu restul. Se poate lasa la dospit pana la 30 de ore.

Pasul doi: se rastoarna aluatul pe masa presarata cu faina si se incearca sa i se dea forma de paine (pana la urma, nu prea are importanta ce forma va avea, pentru ca trebuie doar sa scoatem putin aerul din ea); painea se lasa la dospit alte 2 ore.

In continuare, se incalzeste cuptorul la 220 grade C (ideal ar fi 260 grade C ).

Se pune in cuptor tava in care se va coace painea, pentru ca trebuie sa fie fierbinte atunci cand se rastoarna aluatul in ea! E recomandat sa folositi o cratita cu capac sau una de teflon (se poate pune si direct in tava fara capac, nu e nici o problema, nu se lipeste deloc de tava). Intr-un final, puteti folosi orice fel de tava 🙂 , dar retineti ca nu trebuie unsa! Eu chiar am pus putin apa in tava.

Painea se coace pentru cca. 30 de minute, acoperita (pt o crusta mai buna) si inca 15 min descoperita (in total 45 minute). Se poate coace si direct in tava de prajitura.

Painea e nemaipomenit de gustoasa si avand in vedere faptul ca nu trebuie sa ne spetim facand-o 😀 , as zice ca e perfecta! Pentru prima incercare de felul asta, cel putin :))

O alta idee minunata de paine facuta in casa gasiti aici: Paine fara drojdie, cu iaurt

 

 

Reteta preluata de la Maria Apascaritei

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

6 comentarii

ginetta 27 mai 2011 - 01:08

Eu am inceput cu reteta Laurei si am personalizat-o dupa gustul nostru. Din 1 kg de faina, las coca la crescut asa cum zice Laura vreo 10-12 ore, apoi o mai framant o data si pun seminte, vreo 40-50 ml de ulei de masline si o pun iar la crescut in oala de teflon. O las inca vreo doua ore si o bag la cuptorul preincalzit la 400F. Sta la cuptor vreo ora si ceva, acoperita mereu cu capac sa nu se intareasca prea tare crusta. O scot de la cuptor cand e gata o rastorn din oala si o acopar cu un servet. O bunatate!

Raspunde
Laura 7 august 2008 - 00:26

Mariana, mersi fain de reteta!
Eu cu dospeli, painici si alte chestii din astea… nu sint prea prietena :))
…ma intimideaza 😀
Poate cu timpul, devin si eu mai curajoasa… mai ales daca ajung sa-mi cumpar o masina de facut paine :))
Mersi de mesaj!

Raspunde
mariana 19 mai 2008 - 18:55

A sa stii ca a iesit super!si le-a placut mult alor mei!incearca asa poate va place mai mult!a dospit super fain!Si eu voi face in curind dupa reteta ta americana!

Raspunde
mariana 19 mai 2008 - 18:52

Buna Laura!Eu am facut azi piinica.Uite reteta:55o gr.faina,7ogr,unt,25ogt.lapte,1oo gr.seminte de floarea soarelui (usor prajite)o lingurita sare,o lingurita Secretul gustului,1 cub drojdie proaspata(25 gr.)7o gr.unt!un ou intreg!Da o sa fac si dupa reteta americana a ta!pa,pa

Raspunde
Laura 18 mai 2008 - 17:25

Mariana, sa stii ca si eu sint curioasa sa aflu cum iti iese, ca a mea n-a iesit prea grozav :)))
Dac-ai vedea ce painici frumoase au facut fetele de pe culinar…
Dar nu ma las 😛 …am s-o mai incerc si eu odata…

Raspunde
mariana 16 mai 2008 - 23:56

Interesant!sa vad cum e si daca ne place!fac si eu!poate ies si mai ieftin!!multumesc de reteta!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.