Maioneza vegana, din lapte vegetal

6 comentarii

 

Acum 8 ani, va povesteam despre o maioneza din lapte, fara oua, facuta in doar cateva minute, cu ajutorul unui shaker de la Tupperware, iar astazi, iata, revin cu o alta varianta a ei, cu o maioneza vegana, din lapte vegetal, la fel de extraordinara…facuta cu ajutorul mixerului vertical 🙂

Aveti nevoie doar de ulei, lapte vegetal (cu lapte de soia Bio iese cel mai bine), un pic de sare si, daca aveti de gand sa o folositi intr-o salata sau la un preparat sarat, un pic de mustar.

Eu am incercat-o insa si fara mustar, pentru ca mi-am propus sa o folosesc la o prajitura speciala de post, in genul celei de aici: Prajitura cu maioneza, si a iesit grozav de bine!!!

Nu va spun mai multe acum, voi reveni cu detalii despre prajitura vegana…sper eu, pana de Craciun 😀  (iat-o!: Prajitura de post cu ciocolata si Oreo)

 

Ingrediente:
  • 100 ml lapte vegetal de soia (bio), sau de ovaz, orez ori migdale
  • 200 ml ulei
  • 1 lingurita mustar (sa nu fie iute)
  • 1 lingurita sare (rasa)
  • 2 linguri zeama de lamaie

Sfat: daca,  in general, nu mancati sarat sau nu aveti voie decat o anumita cantitate de sare, impusa de un regim recomandat de doctor, folositi doar un varf de cutit de sare.

 

Mod de preparare:

Totul decurge extrem de rapid si usor: se pun toate ingredientele in „paharul” mixerului vertical si se „pulseaza” de cateva ori, fara a misca mixerul.

Apoi, incet, incet, ridicati mixerul si mixati pana cand maioneza prinde consistenta. Nu dureaza mai mult de 1 minut!

Se lasa sa stea cateva minute, sa se aseze, dupa care se poate folosi.

Si sunt absolut sigura ca o veti folosi des! 😀

 

Priviti cat de frumoasa si matasoasa e!

 

Sfat: am incercat maioneza si cu ulei de masline, dar mi s-a parut ca a avut un gust prea pronuntat, prea puternic. Totusi, daca voi vreti s-o incercati asa, faceti-o! Totusi, va sfatuiesc sa nu folositi un ulei de masline extra virgin ci unul obisnuit.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Ioana Berbecaru 14 noiembrie 2024 - 11:04

Doamna Sava, sper ca nu ati facut reteta asa cum ati postat-o! Este sarata ocnă!! Din reteta mi-a atras atentia cantitatea de sare, cum sa pui o lingurita de sare la 300 ml lichid?! Va rog ajustați reteta, altfel nu Veti decât de pierdut.

Raspunde
Laura Sava 14 noiembrie 2024 - 14:13

Exact asa am facut-o cum am scris, Ioana draga! 😀 Noi mancam mai sarat, de obicei, e adevarat, dar chiar si asa nu mi s-a parut mult o lingurita de sare pentru toata cantitatea de maioneza (ca idee, lingurita era rasa, nu cu varf).
Iar maioneza, din cate stiu, si tind sa cred ca stiu bine, nu se mananca intinsa pe paine sau direct din bol, ci amestecata cu multe alte ingrediente, in salate etc. Mai ales aceasta, din lapte, care e mai speciala.
Daca, asa cum spui, cantitatea mare de sare ti-a atras atentia inca de la inceput, de ce nu ai ajustat tu gustul dupa preferintele tale?! In bucatarie, succesul sta in bucuria de a gati, de a improviza, de a realiza ceva pe gustul tau…din ceva ce poate nu e total pe gustul tau 🙂
Eu iti inteleg ingrijorarea si iti multumesc pentru mesaj, si ca sa vezi ca apreciez faptul ca mi-ai scris voi edita si in postare, sa fie mai clar. Numai bine, te astept cu drag sa revii in bucataria mea virtuala!

Raspunde
Maria 23 aprilie 2024 - 17:26

Maioneza cu lapte de soia a iesit super, dar cu lapte de ovaz nu se ingroasa, ramane lichida.

Raspunde
Laura Sava 14 noiembrie 2024 - 14:23

Asa este, Maria draga, cu lapte de soia, mai ales daca e Bio, iese perfect, altfel este mai moale…dar totusi se poate folosi cu succes, mai ales la salatele de cartofi sau de paste (salate reci).
Iar varianta fara sare e minunata la retetele de post dulci!!!! Mi-au iesit niste prajituri grozave asa! :))

Raspunde
Ana 2 mai 2020 - 23:17

Super interesant! Eu nici nu fac maioneză de ou crud din cauză că doamna doctor mi-a spus că nu trebuie să dau copiilor ou crud. Așa că foloseam o rețetă din cartof. Dar aceasta pare mai simplă, și o voi încerca.

Raspunde
Laura Sava 14 noiembrie 2024 - 14:24

Ana draga, raspunsul meu este dupa ani-lumina 😀 …dar am tinut mult sa iti multumesc pentru mesaj!
Sper ca ai incercat maioneza si a fost pe placul tuturor!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.