Prajitura de post cu ciocolata si Oreo de astazi va este dedicata voua, prietenilor mei dragi…de-aici si de departe 🙂 O pot savura si cei care tin post dar si cei care isi doresc o prajitura mai deosebita, o prajitura festiva, de sarbatori, fara oua, lapte sau unt in compozitie. Si cum il sarbatorim pe Sfantul Nicolae acum, vreau sa le urez atat celor mici cat si celor mari, mai ales daca poarta numele Sfantului Nicoale, un calduros: „La multi ani!!!” <3
Nu e o prajitura foarte dulce, dar tocmai asta o face atat de atragatoare 😛 Bogdi detesta ciocolata neagra, amaruie, dar mi-a marturisit ca prajitura asta ii place muuult de tot, pentru ca nu e gretoasa :)) Sper sa va placa si voua la fel de mult!!!!!
Retineti, va rog, faptul ca fiind o prajitura de post (si mai contine si maioneza, care o „fragezeste”), va iesi destul de sfaramicioasa, asa ca manevrati-o cu atentie…nu doar cand o feliati, ci si cand o savurati! S-aveti pofta!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
- o portie maioneza vegana, din lapte (300 g)
- 160 g ciocolata neagra (75% cacao)
- 200 ml cafea (sau apa)
- 200 g zahar brun
- 380 g faina
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 1 lingurita rasa bicarbonat
- un praf de sare
Pentru crema de ciocolata:
- 220 g ciocolata neagra (65% cacao)
- 30 g ulei de cocos, solid
- 80 g zahar pudra
- 1 plic praf de budinca de vanilie (80 g)
- 450 ml lapte vegetal (migdale, cocos, orez sau soia)
In plus:
- 3 pachete biscuiti Oreo, a cate 154 grame fiecare (462 g in total)
!!! Sfat: verificati daca plicul de budinca contine lapte! Am observat, recent, ca unele plicuri cu budinca contin „urme” de oua sau lapte, ceea ce m-a uimit, pentru ca inainte nu contineau decat amidon si arome. Puteti folosi ori praf de budinca care se prepara cu lapte fierbinte si se fierbe cca. 1 minut, ori praf de budinca instant, ce nu se fierbe, in care doar amestecati praful cu laptele rece.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol, potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 35×24 cm.
Pentru blatul de ciocolata cu maioneza din lapte vegetal, se pregateste prima data maioneza vegana, urmarind pasii expusi in reteta de mai sus, de la ingrediente, cu mentiunea ca nu se va mai pune mustar. In continuare, se rupe ciocolata in bucatele si se pune intr-un bol adanc. Cafeaua fierbinte, indulcita cu zaharul brun (puteti folosi si zahar alb) se toarna peste ciocolata si se amesteca energic pana cand aceasta se topeste. Faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea (cat luati cu trei degete) se cern impreuna deasupra unui bol incapator. Se adauga ciocolata topita si maioneza vegana si se amesteca totul foarte bine. Nu aveti nevoie neaparat de-un mixer aici, puteti folosi o spatula sau lingura de lemn 😛 Nu exagerati cu amestecatul! Cand ingredientele s-au omogenizat, compozitia pentru blat e gata! Se toarna apoi in forma pregatita si se da la cuptor pentru cca. 25 de minute. Se lasa la racit in forma.
Pentru crema de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele mici si se topeste impreuna cu uleiul de cocos, solid, la microunde sau la bain-marie. Separat, intr-o cratita mica, se face o budinca mai groasa din praful de budinca si laptele vegetal+zahar. Cand budinca e bine racorita, se amesteca cu ciocolata topita. De data asta, cu un mixer! 😀 Crema de ciocolata rezultata se intinde cat mai uniform peste blat iar deasupra ei se aseaza biscuitii Oreo.
Pregatita sa alunge orice urma de tristete! 😀
O puteti felia cum vreti, dar eu m-am gandit ca cel mai frumos ar fi ca fiecare sa primeasca cate-un Oreo. Intreg :))
V-am pastrat si voua, dragilor, cateva bucati, asa cum fac intotdeauna!!!! <3
Pupici o mie!!!!!
4 comentarii
Am pregatit-o azi.Foarte apreciata de familie si vecini.Sarbatori fericite!
Olivia, draga mea, am fost foarte bucuroasa cand am citit ca ai incercat-o si ca a fost pe gustul tuturor! Te felicit si iti multumesc pentru faptul ca ma iei cu tine in bucatarie <3
Dar biscuiții Oreo sunt de post? Arată foarte bine prăjitura!
Da, Daniela, biscuitii Oreo sunt vegani 🙂
Ma bucur mult ca iti place prajitura noastra!