Focaccia

6 comentarii
Ati mancat vreodata Focaccia, dragii mei?! E o painica cu cimbru si ulei de masline, de fapt. Una pufoasa si taaare gustoasa!!! 😛
Italienii o mananca cu mare pofta, ca aperitiv (si nu numai), in zeci de combinatii: cu rosii cherry, cu rozmarin, cu peste sau salam ori sunca, cu branza etc
Aici o aveti cu pastrav afumat: https://www.laurasava.ro/focaccia-cu-pastrav-afumat/ 
iar aici cu oregano (preferata lui Bogdi): https://www.laurasava.ro/focaccia-cu-oregano/
E foarte usor de facut, trebuie neaparat sa o incercati!!! Si e foarte buna si asa simpla!

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 500 g faina
  • 1 lingura sare
  • 350-380 ml apa calda
  • 10 linguri de ulei (de masline)
In plus:
  • 1 lingura rasa de sare
  • 6 linguri ulei (de masline)
  • 1 ramura de cimbru

Mod de preparare:

Cerneti faina si amestecati-o cu 1/2 lingura sare si cu drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, amestecati-o cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si lasati-o la crescut minim 5 minute, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer:

Amestecati apoi maiaua cu faina. Incorporati treptat apa calda si adaugati uleiul de masline:

Framantati un aluat moale, adaugand apa, daca este necesar. Framantati aluatul timp de 10 minute ( eu chiar l-am framantat cu mana, aproape 10 min.) si intindeti-l pe masa unsa cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara, de 10×20 cm:

Asezati-l apoi in forma si acoperiti-l cu folie; lasati la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald:

Crescut, dupa o ora:

Preincalziti cuptorul la semnul 8/230 grade C. (foc puternic). Intepati aluatul, din loc in loc, cu degetele:

Presarati sarea ramasa si stropiti cu ulei:

Presarati cimbrul uscat:

Dati la cuptor timp de 10 minute:

Micsorati apoi flacara la semnul 5/190 grade C. (foc potrivit) si continuati sa tineti in cuptor inca 20 de minute (batuta usor cu degetul, pe dos, painea trebuie sa sune a gol):

Asa arata intoarsa:

Sectiuni 🙂

Si fiindca afara parca era primavara… priviti o poza de la noi din curte, facuta de Cipi 🙂

…si o ultima poza cu painica, ca tare mult mi-a placut cum mi-a iesit!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Ana Maria 18 martie 2013 - 18:19

Mi-a iesit foarte buna… sunt inca o data super incantata de minunatele tale retete Laura… pe facebook voi posta si o poza cu Focaccia mea.

Raspunde
Dana Radu 4 mai 2012 - 23:37

si mie mi-a iesit foarte tare si am urmat tot ce ai scris in reteta , in general aluaturile imi ies tari, nu stiu ce altceva sa fac decat ceea ce gasesc pe retete:(

Raspunde
Anonymous 21 ianuarie 2012 - 21:55

Buna,
am incercat azi reteta ta si mi-a iesit scoarta: tare si uscata 🙁 Nu stiu unde e secretul, dar daca e unul, sa ni-l impartasesti. Alte retete de la tine mi-au iesit super: cornulete, ciulama 🙂
Numai bine, Irina

Raspunde
Anonymous 12 martie 2011 - 19:56

hmm uite o reteta tocmai la tanc pentru zilele italiei! de curand am analizat putin istoria pizzei si am descoperit ca focaccia se afla la baza retelor de pizza.

Raspunde
cristina 9 martie 2011 - 09:52

Buna Laura!
am trait in Italia cativa ani buni, iar fetitei mele ii placea la nebunie focaccia simpla, in fiecare zi ii cumparam cate o bucatica, caci acolo iti vindea la gramaj, luai cat vroiai. Am s-o incerc, sa-i fac o surpriza. Multumesc de idee si reteta! O primavara frumoasa!
Mi-as fi dorit sa te cunosc…pacat ca nu esti din Iasi…

Raspunde
Anonymous 19 septembrie 2010 - 13:16

sunt o mare amatoare de paine, asta nu inseamna ca sunt si grasuta…:)de curand ne-am luat si noi o masina de facut paine…cred ca voi incerca reteta la ea… aluatul..si apoi o bag la cuptorul de la aragaz:)
multumim, Laura.

Cu drag,
Aura

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.