Ingrediente:
Pentru aluat:
- 7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
- 500 g faina
- 1 lingura sare
- 350-380 ml apa calda
- 10 linguri de ulei (de masline)
In plus:
- 1 lingura rasa de sare
- 6 linguri ulei (de masline)
- 1 ramura de cimbru
Mod de preparare:
Cerneti faina si amestecati-o cu 1/2 lingura sare si cu drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata, amestecati-o cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si lasati-o la crescut minim 5 minute, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer:
Amestecati apoi maiaua cu faina. Incorporati treptat apa calda si adaugati uleiul de masline:
Framantati un aluat moale, adaugand apa, daca este necesar. Framantati aluatul timp de 10 minute ( eu chiar l-am framantat cu mana, aproape 10 min.) si intindeti-l pe masa unsa cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara, de 10×20 cm:
Asezati-l apoi in forma si acoperiti-l cu folie; lasati la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald:
Crescut, dupa o ora:
Preincalziti cuptorul la semnul 8/230 grade C. (foc puternic). Intepati aluatul, din loc in loc, cu degetele:
Presarati sarea ramasa si stropiti cu ulei:
Presarati cimbrul uscat:
Dati la cuptor timp de 10 minute:
Micsorati apoi flacara la semnul 5/190 grade C. (foc potrivit) si continuati sa tineti in cuptor inca 20 de minute (batuta usor cu degetul, pe dos, painea trebuie sa sune a gol):
Asa arata intoarsa:
Sectiuni 🙂
Si fiindca afara parca era primavara… priviti o poza de la noi din curte, facuta de Cipi 🙂
…si o ultima poza cu painica, ca tare mult mi-a placut cum mi-a iesit!!!
6 comentarii
Mi-a iesit foarte buna… sunt inca o data super incantata de minunatele tale retete Laura… pe facebook voi posta si o poza cu Focaccia mea.
si mie mi-a iesit foarte tare si am urmat tot ce ai scris in reteta , in general aluaturile imi ies tari, nu stiu ce altceva sa fac decat ceea ce gasesc pe retete:(
Buna,
am incercat azi reteta ta si mi-a iesit scoarta: tare si uscata 🙁 Nu stiu unde e secretul, dar daca e unul, sa ni-l impartasesti. Alte retete de la tine mi-au iesit super: cornulete, ciulama 🙂
Numai bine, Irina
hmm uite o reteta tocmai la tanc pentru zilele italiei! de curand am analizat putin istoria pizzei si am descoperit ca focaccia se afla la baza retelor de pizza.
Buna Laura!
am trait in Italia cativa ani buni, iar fetitei mele ii placea la nebunie focaccia simpla, in fiecare zi ii cumparam cate o bucatica, caci acolo iti vindea la gramaj, luai cat vroiai. Am s-o incerc, sa-i fac o surpriza. Multumesc de idee si reteta! O primavara frumoasa!
Mi-as fi dorit sa te cunosc…pacat ca nu esti din Iasi…
sunt o mare amatoare de paine, asta nu inseamna ca sunt si grasuta…:)de curand ne-am luat si noi o masina de facut paine…cred ca voi incerca reteta la ea… aluatul..si apoi o bag la cuptorul de la aragaz:)
multumim, Laura.
Cu drag,
Aura