Crema de zahar ars

8 comentarii
Crema de zahar ars sau celebra Creme caramel! Multe nu sunt de zis, doar ca ne era o pofta teribila de crema caramel, asa ca n-am mai stat pe ganduri. Am facut-o si mancat-o chiar atunci noaptea…un „pic” dupa cina ­čśÇ Si a doua zi am mai facut o tura!!!

E desertul meu preferat!!!

 

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 3, 4┬álinguri de apa
Pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte gras
  • 1 baton de vanilie┬á
  • 4 oua mari
  • 70 g zahar

!!! Preparatul va fi si mai savuros cu smantana pentru frisca in loc de lapte; sau puteti folosi o cantitate egala de lapte si frisca lichida.

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc domol). Pregatiti 4 forme mici (rezistente la cuptor), cu diametrul de cca. 10 cm.

Se lasa sa se caramelizeze, la foc mic, 100 g zahar cu cele 3, 4┬álinguri de apa (apa o puteti pune fie de la inceput fie la sfarsit, ca sa „stingeti” caramelul). Nu amestecati decat in momentul in care vedeti ca zaharul se arde pe margini!!! Doar invartiti usor vasul, pana cand zaharul se caramelizeaza. Aveti insa grija sa nu ardeti zaharul, pentru ca va deveni amar. Cand e gata, turnati┬ácaramelul┬áin forme (numai la baza). Lasati-l sa se raceasca si ocupati-va de crema.

Pentru crema, laptele se pune la fiert impreuna cu batonul de vanilie, crestat, pentru ca semintele sa aromatizeze bine crema.┬áBateti intr-un vas ouale cu 70 g zahar.┬áTurnati┬álaptele fierbinte, in fir subtire, si amestecati energic. Indepartati┬ápastaia de vanilie si strecurati compozitia intr-un vas. Turnati compozitia in cele 4 vase „tapetate” cu caramel.┬áAsezati-le apoi intr-o tava/forma mare de sufleu plina cu apa fierbinte┬á(apa sa ajunga pana la jumatatea formelor). Dati vasul la cuptor pentru cca. 35-40 de minute.┬á

Luati vasul din cuptor, scoateti formele din bain-marie si lasati-le sa se raceasca. Puneti-le pentru minim 1 ora la frigider, sau cel mai bine, peste noapte.

Desprindeti crema cu ajutorul unui cutit ascutit, astfel: cu atentie, se trece cu un cutit pe langa marginile formei, dupa care se rastoarna pe farfurii. Stiti cum, da?! ­čśŤ …asezati farfuria deasupra formei si cu o miscare ferma o rasturnati, ca si aici, de ex.

Se serveste, dupa dorinta, cu siropul de zahar rezultat.

…cateva poze imbietoare cu portia de anul asta, preparata de Bogdi meu drag ­čÖé

I-a iesit de-un milion mai bine decat mie!!! ­čśÇ Copilul meu frumos, bucatar mai mare decat mami :)))

V-a pastrat si voua o portie! <3

 

Pozele vechi:






Delicios!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

8 comentarii

attila 19 ianuarie 2010 - 23:42

Laura, felicitari pentru poze!!! Sunt din ce in ce mai reusite. Retetele sunt oricum extraordinare…

Raspunde
Raluca 19 ianuarie 2010 - 08:18

Incredbil, citind comentariile imi dau seama ca nu sunt singura care sufera. si mie imi place si sotului, nu; am ajuns sa o fac si sa o duc la prieteni in vizita ca sa reusesc sa-mi fac pofta ca nu as reusi sa o termin singura … acum ca mi-ai facut pofta, sa vad pe unde ma invit. ce nu faca omu pt dulciurile preferate. sanatate sa fie!

Raspunde
madeineu 18 ianuarie 2010 - 22:06

Draga Laura, arata super:)
Si noi mai facem si e f buna, dar cred ca pentru silueta mai bine cu lapte decat cu frisca lichida:))
Te pup,

Cristina

Raspunde
ellis 18 ianuarie 2010 - 21:58

am obiceiul sa mai vizitez dupa ce postez un comentariu…deci..daca ma iau dupa fii-mea…nu mai mananc dulciuri niciodata…ea abia gusta ceva…pana la 2 ani nu a cunoscut ciocolata…nici acum nu prea o stie…cunoaste bobo=propolis::) sau niste bombonele mici cu cioco…in rest, nu prea papa nimic dulce; iar eu sunt devoratoare de dulciuri…de aici si kg multe in plus…

Raspunde
Laura 18 ianuarie 2010 - 17:32

Fetelor dragi, asa scumpe ati fost toate ­čÖé …si noi tot crema de zahar ars ii spunem, da’ m-au zapacit astia din revista ­čśŤ
Promit sa-i schimb titlul chiar acum! :))

Ellis, eu zic sa faci o tura, e atat de reconfortanta…si poate papa si bubulina ta ­čÖé
Amalia, ce fericita trebuie sa fii!!! Felicitari baiatului tau, chiar ca merita o portie ­čśŤ
Miha, fac si eu galerie impreuna cu puii tai frumosi, hi, hi…
Chiar se face repede…si e atat de buna!!!
Va pupacesc pe toate!!!

Raspunde
Miha 18 ianuarie 2010 - 17:19

Tot de „crema de zahar ars” o stiu si eu. Si eu visez demult la o portie, dar cum sotului nu-i place…
Ia sa intreb copiii, poate vor ei si atunci am motiv sa o prepar. :)))

Raspunde
Amalia 18 ianuarie 2010 - 17:12

Fiului meu mai mare ii place teribil crema de zahar ars (asa ii zicem noi). Eu din pacate nu am formele tale simpatice si fac de regula intr-un vas mai mare de yena. Poate ii prepar chiar azi ca a luat 9 la examenul ce l-a dat la algebra (e prima lui sesiune). Te pup cu drag!

Raspunde
ellis 18 ianuarie 2010 - 16:05

noi ii zicem crema de zahar ars…cel putin asa am mostenit eu…e buna, buna, mie imi place tare, sotului nu, prin urmare o pregatesc mai rar…asa ca m-as bucura de o portie de la tine::)

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.