Dragilor, ne mai despart doar cateva zile de Craciun, dar pana atunci va invit sa incercati o crema de caju, de post, foarte gustoasa si foarte usor de facut! E prima oara cand fac asa ceva, dar sigur nu va fi si ultima 😀 A iesit grozav de buna!!!!!
Acum am folosit-o ca umplutura pentru niste whoopie pies, niste fursecuri cu dovleac, tot de post, dar o voi testa si sub forma de crema, mai fina, pentru prajiturile si torturile de post la care visez de ceva timp. Ar putea fi folosita si la retetele sarate, dar de ce am face asta?! 😀 Glumesc, voi incerca si varianta asta candva…
Am vrut sa va urez: „Sa aveti spor!”, dar robotul de bucatarie este masterchef de data asta, haahah! Si chiar daca nu aveti un robot prea performant (nici eu nu am), inarmati-va cu un pic de rabdare si veti obtine o crema delicioasa!
Ingrediente:
- 200 g caju natur (fara sare)
- 50-60 ml lapte vegetal (sau apa)
- 2 linguri sirop de artar sau de agave
- 25 g ulei de cocos, presat la rece
!!! Pentru varianta non-vegana, puteti folosi 2 linguri miere de albine
Mod de preparare:
„Nucile” caju se inmoaie in multa apa peste noapte (ele sunt, de fapt, fructe); se arunca apoi apa…si lumea se opreste-n loc pana cand bloggerul culinar isi face treaba 😀 O poza rapida cu nucile caju, bine hidratate:
Se pun nucile caju impreuna cu jumatate din cantitatea de lapte vegetal (se poate pune si apa in locul laptelui), in bolul robotului de bucatarie, cu lama in forma de S, si se mixeaza cateva secunde, pana se formeaza o pasta groasa. Se curata marginile bolului cu o spatula si se porneste din nou robotul. Se mixeaza cca. 2 minute sau chiar mai putin, avand grija sa nu se forteze prea tare robotul. Se adauga si restul de lapte (puteti pune mai mult sau mai putin, depinde de cum vreti sa iasa crema la final, mai groasa sau mai lichida) si se mixeaza in continuare inca 2-3 minute. Se toarna siropul de artar/agave sau mierea, daca nu va intereseaza aspectul vegan al retetei, si se mixeaza pana cand obtineti o crema onctuoasa, bine omogenizata (tot vreo 3 minute). Eu ulei de cocos n-am mai pus, pentru ca am folosit crema ca umplutura…si aveau si fursecurile destula grasime deja…dar daca vreti sa obtineti o crema mai fina, adaugati si ulei de cocos, moale, la temperatura camerei sau chiar topit.
E delicioasa simpla, cu scortisoara, cu adaos de cacao sau pudra de roscove (carob), cu unt de arahide, cu tahini indulcit, cu curmale…sa va mai zic? 😛 …cu banane, cu avocado sau cu ciocolata neagra topita!!! O nebunie! 😀
Crema de caju se pastreaza la frigider!!!
S-aveti pofta! :))