Chec cu ciocolata, prune uscate si rom

15 comentarii

Am gasit zilele trecute niste prune uscate, pierdute in sertarul de jos al frigiderului, si desi le-am vizualizat sub diverse si apetisante forme, in final am optat pentru acest chec aROMat 😛
…si pot sa zic ca am avut (ca de obicei :D) o intuitie buna: prunele uscate “marinate” peste noapte in rom au dat acestei prajituri (il puteti face si sub forma de prajitura) o aroma cu totul speciala…
Daca nu v-ati plictisit, asadar, de rom si ciocolata, incercati-l!!! 😀

Ingrediente:

Pentru aluat:
– 80-100 g. prune uscate
– 6, 7 linguri rom
– 200 g. ciocolata cu lapte
– 100 g. unt
– 4 oua
– 150 g. zahar
– 200 g. migdale macinate
– un varf de cutit praf de copt
– 1 praf de sare
– 2 pliculete zahar vanilat

Pentru glazura:
– cateva migdale intregi
– 200 g. ciocolata cu lapte

Mod de preparare:
Pregatiti prunele (ei, trebuia sa zic asta, ca sa vi le arat :P)

Puneti prunele uscate cu o seara inainte sa stea in rom (taiati-le cubulete pentru a putea absorbi cat mai mult rom :P)

Macinati migdalele cat mai fin (aici aveti nevoie de un robot de bucatarie)

Maruntiti ciocolata si topiti-o la bain-marie sau la microunde (aici mereu imi vine greu sa fac poze :D)
Taiati untul, lasat in prealabil la temperatura camerei, in bucati mici; adaugati-le, cat timp ciocolata se afla deasupra baii de aburi, pana se topeste. Amestecati bine.
Separati cu grija albusurile de galbenusuri. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugati in ploaie, zaharul vanilat. Amestecati cu mixerul, la o treapta mare de viteza, galbenusurile si zaharul pana devin spuma (cca. 5 minute), apoi adaugati ciocolata topita. Amestecati migdalele macinate cu praful de copt si cu mixajul de ciocolata si galbenusuri. Turnati spuma de albusuri peste masa de ciocolata si prunele. Amestecati totul foarte bine:

Incingeti cuptorul la 170 grade C. Ungeti forma de chec cu margarina si tapetati-o cu hartie de copt, pusa in strat dublu. Captusiti si capetele formei deoarece, la copt, compozitia se umfla si poate da pe-afara 😉

Turnati aluatul in forma si neteziti-l. Adaugati pe gratarul de jos al cuptorului un vas termorezistent, umplut cu apa, asa cum am facut si aici, la Tortul aniversar de ciocolata 🙂

Coaceti pe gratarul din mijloc al cuptorului cca. 70-80 de minute sau pana cand o scobitoare, pe care o introduceti in aluat, iese curata, fara urme de blat pe ea.
Nu deschideti usa cuptorului in primele 15 minute, altfel checul se va lasa.
Lasati checul sa se raceasca in tava, apoi scoateti-l si inlaturati-i, cu grija, hartia:

Opariti migdalele cu apa cat sa treaca peste ele; lasati-le cca. 1 minut, sa se inmoaie putin, dupa care decojiti-le. Topiti ciocolata in baie de aburi sau la microunde si turnati-o peste chec.
Ornati cu migdale decojite, intregi sau maruntite cu cutitul:

Dulce, bun si aromat!!! 🙂

P.S. Puteti inlocui prunele uscate cu stafide, sau daca nici unele, nici altele nu va plac, va dau voie sa lasati checul simplu, adica doar cu rom si ciocolata :)))

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

15 comentarii

Liana 4 februarie 2013 - 14:26

totusi praf de copt cit pun in compozitie.Pentru ca la ingrediente nu este trecut.Multumesc.

Raspunde
Anusca 24 decembrie 2012 - 02:21

Laura, am facut acest chec. A iesit fabulos! Initial, il facusem pentru niste prieteni, de Craciun, dar a sfarsit in burtile noastre. Sunt, deja, la runda a doua 🙂
Sarbatori imbelsugate iti doresc!

Raspunde
Sabrina 21 decembrie 2012 - 23:15

Nu are faina deloc?

Raspunde
Anonymous 5 octombrie 2012 - 18:33

Are ceva daca nu folosesc praf de copt ? deoarece snt in Spania si in zona asta nu prea gasesc … :-?? am citit ca as putea inlocui cu bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie dar nu ii da gust aparte?multumesc anticipat ! si faci o treaba minunata 😀

Raspunde
adela 7 octombrie 2012 - 08:52

in lidl gasesti praf de copt, se numeste levadura en polvo

Raspunde
Laura Sava 7 octombrie 2012 - 12:18

N-are nimica 🙂 Fa-l simplu, fara un alt inlocuitor…iese foarte bine si asa…

Raspunde
Anonymous 8 septembrie 2011 - 15:30

nu se pune faina deloc??

Raspunde
adi_f 2 aprilie 2011 - 17:53

Am incercat sa prepar prajitura asta, arata delicios.
Problema este ca nu mi-a iesit deloc 🙁
Am facut intocmai ca in reteta ( inclusiv tapetarea dubla pe margini, in cazul in care creste f tare), am pus in cuptor la foc potrivit iar cand am deschis cuptorul( dupa aprox. 25 de minute) compozitia crescuse f tare. Dupa inca vreo 10 minute a crescut atat de tare incat a curs pe langa.
Compozitia avea o crusta intarita la exterior, dar interiorul era ff moale.
Ce am facut gresit? Sau cuptorul este de vina ( nu l-am mai folosit niciodata)

Raspunde
Anonymous 18 februarie 2011 - 16:49

Nu are faina deloc?

Raspunde
crissy 10 februarie 2011 - 14:46

ati omis cantitatea de zahar!!!!!!!

Raspunde
claudia 9 februarie 2011 - 22:36

Super!!!Toate aceste ingrediente sunt tare pe gustul meu…ce bun trebuie sa fie checul asta!

Raspunde
Beatrice 9 februarie 2011 - 22:35

Super!Banuiesc ca in locul migdalelor putem pune nuci?!Cred ca-i grozv.Pupici.

Raspunde
Liana10 9 februarie 2011 - 22:14

Tare apetisant arata, de-ti vine sa te lingi pe degete! Sunt convinsa ca a fost o bunatate! puuup

Raspunde
Raul Rene 9 februarie 2011 - 22:06

Laura m-ai dat gata cu checul asta! Imi plac la nebunie prunele uscate cu ciocolata, mananc de cate ori am ocazia bomboane de cioco cu prune sau stafide:). Imi place de asemenea combinatia de carne cu prune uscate, o nebunie… De abia astept sa incerc reteta asta buna, mersi!

Raspunde
Carmen 9 februarie 2011 - 19:25

arata extraordinar!!!! ador ciocolata cu rom, am poftit si la prajitura caraibiana, acum m-ai terminat cu bunatatea asta :))

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.