Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Acest tort de ciocolata este surpriza despre care va vorbeam la postul anterior, cel cu aperitivele “inmiresmate” de ziua noastra, un tort minunat, cel mai bogat tort de pana acum in ciocolata!!!!!!!! Mai decadent si mai irezistibil de-atat nu cred ca exista :D, are ciocolata in toate ungherele, si-n blat, si-n crema si in glazura dulce si lucioasa!!! E cu adevarat un tort special, facut pentru o persoana speciala, sotul meu Ciprian, pe care-l iubesc nebuneste si-acum, si care e cel mai bun prieten, tatic si sot din univers (ma suporta dragul de el inca din liceu :P). Asadar, pentru sarbatorirea celor 9 ani de cand sintem “unul”, am ales acest fara cuvinte de delicios tort, dat fiind faptul ca amandoi sintem niste dulci…ha, ha, ha…si lesinam in fata unei felii de ciocolata!!! Dar surpriza nu se opreste aici. Dedicatia se indreapta cu drag si catre o fata absolut incantatoare: Lavinia Gliga care mi-a facut marea bucurie de a-i putea impartasi aceasta valoroasa reteta (pentru mine, cel putin :P ) in primul numar al revistei “Decat o Revista”, o revista ce va aparea pe piata pe la jumatatea lui noiembrie. Pana atunci, insa, il puteti savura aici, alaturi de noi, sarbatoritii lunii!!!
Ingrediente pentru 18-20 portii
Pentru blat:
- 350 g. ciocolata amaruie/lapte, rupta bucati
- 2 oua intregi
- 8 oua separate
- 350 g. zahar
- 200 g. migdale macinate
Pentru crema:
- 200 g. ciocolata alba, rupta bucati
- 200 g. unt nesarat
- 6 linguri frisca lichida
- 50 ml. lichior “Grand Marnier” (puteti inlocui cu rom alb sau coniac)
Pentru glazura:
- 200 g. ciocolata cu lapte, rupta bucati
- 250 g. unt nesarat
- 2 linguri de zahar pudra
Pentru fasia de ciocolata:
- 200 g. ciocolata amaruie/lapte
- hartie pentru copt
Mod de preparare:
Tapetati cu hartie de copt (pergament), pusa in trei straturi, baza si laturile unei forme rotunde, detasabile cu diametrul de 23 cm:
Preincalziti cuptorul la semnul 3/170 grade C. (foc domol). Topiti ciocolata amaruie/lapte pe baie de aburi; lasati-o sa se raceasca: Frecati cele 2 oua intregi cu cele 8 galbenusuri si cu zaharul pana ce amestecul devine vascos si spumos: Tocati migdalele la robotul de bucatarie: Incorporati-le apoi impreuna cu ciocolata racita in amestecul de oua: Bateti albusurile spuma: Incorporati 1/4 din cantitate in amestecul de oua si ciocolata; apoi, cu miscari usoare, incorporati toata cantitatea de albusuri: Asezati un vas rezistent, plin cu apa, in cuptor, pe nivelul inferior. Turnati compozitia de blat in forma pregatita: …acoperiti-o apoi cu hartie pergament pusa in trei straturi si dati la cuptor timp de 1 ora si 45 de minute: Lasati blatul sa se raceasca complet pe un gratar metalic: Pentru a prepara crema, puneti ciocolata alba si frisca intr-un vas la bain-marie: Amestecati pana cand ciocolata se topeste apoi o luati de pe foc si adaugati alcoolul: Frecati spuma untul, apoi incorporati in el ciocolata topita si racita: Tineti crema cateva minute la frigider.   Glazura si ornarea -mod de preparare: taiati blatul in doua: Intoarceti stratul de deasupra si ungeti-l cu crema. Asezati deasupra celalalt strat si dati la rece: Crema e o minunatie, iar eu, ca sa o fac irezistibila i-am mai adaugat inca o tableta de cioco alba!!! :))) Pentru glazura, frecati untul spuma cu zaharul pudra pana cand se topeste zaharul: Adaugati ciocolata topita la bain-marie: Lasati la frigider pentru cca. 30 de minute: Ungeti tortul pe deasupra si dati la congelator: Pentru a pregati fasia de ciocolata, taiati o bucata de pergament de 70/25 cm. si pliati-o in doua, pe lungime. Topiti ciocolata amaruie/lapte la bain-marie si cand incepe sa se ingroase turnati-o pe hartie si intindeti-o cu ajutorul unui cutit cu lama lata, avand grija sa lasati o margine neregulata: Inveliti fasia in jurul tortului, fixati-o cu scotch si dati la congelator pana cand ciocolata se intareste (minim 20 de minute) Desprindeti hartia cu mare grija: Aveti grija la ciocolata care se topeste incredibil de repede, mai ales daca pica razele soarelui pe el, cum am patit eu :)) Se orneaza dupa plac…eu l-am infrumusetat cu cateva flori din buchetul primit de la Cipi, cu florile mele preferate, pe care le-am bagat un pic prin albus batut si-apoi prin zahar: Cele mai faine sectiuni ;) La superlativ! Trebuie sa-l incercati!!! :P P.S. Fetelor dragi, care imi sinteti mereu alaturi cu cuvinte frumoase si aprecieri, va daruiesc cateva floricele parfumate din buchetul meu pretios!!! Va pup dulce!!!!!! …iar domnilor care ma viziteaza si ma apreciaza (ma coplesesc, de fapt, cu laudele lor :P ) le trimit, cu mare drag si recunostinta, cele mai bune ganduri si salutari!!!!!!!!
Tags:
About the Author

  • Pingback: Torturi de Craciun si revelion | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Pingback: Tort cu doua creme de ciocolata | Retete culinare cu Laura Sava()

  • ioana

    buna Laura…as dori sa aflu daca ai mai multe retete cu lapte condensat…am cumparat si eu mai multe cutii(aprovizionare de sarbatori) si as incerca mai multe retete, sa fie diferite deserturi…daca ai link-uri catre ele, le poti posta??? te rog mult de tot…
    am mai scris la comentarii, dar revin cu aceleasi multe multumiri pentru retete si modul explicit de prezentare…sunt super retetele, prezentarea este facuta cu umor si modul in care impartasesti sugestiile tale este de admirat…cu mare respect

  • http://www.facebook.com/anna.genova.5 Anna Genova

    beautiful

  • http://www.facebook.com/calicean.manuela Calicean Manuela

    Buna

    As vrea sa incerc si eu acest tort pentru Craciun, mai ales ca sotul meu e fan tort de ciocolata!, dar am cateva nelamuriri:

    – timpul de copt pt blat e de 1h si 45 minute cat scrie in descrierea etapelor sau 2h si 30 min cat e scris la “timp de copt”?

    – cand se acopera blatul cu hartie de copt, aceasta trebuie pusa pe blat, sau sa stea pe hartia de pe lateral astfel incat intre blat si hartia de acoperit sa fie aer?

    – noua nu ne plac prajiturile exagerat de dulci, asa ca as putea sa reduc putin cantitatea de zahar, mai ales daca nu folosesc ciocolata amaruie?

    multumesc aniticipat pentru raspuns,

    Manuela

  • http://www.blogger.com/profile/16985660774855448485 Bianca

    Ca o sugestie, va recomand in loc de unt sa folositi frisca lichida. Tinut la frigider nu se va mai face ca un bolovan crema. Intentionez sa-l fabric si eu pt ziua fetitei mele. Voi reveni cu amanunte:)
    Inca o intrebare ca sa fiu sigura 100%, timpul de coacere e 1ORA SI 45MINUTE? Vad ca blatul tau nu e ars… Sper sa-mi iasa si mie, o sa -l fac cu o zi inainte, macar sa am timp sa ma duc sa cumpar daca nu-mi iese:D

  • Iulia

    Tot eu sunt. De asemenea nu ai mentionat in reteta praful de copt pentru blat!! Cum e pana la urma, pentru ca din fotografii se vede a fi un blat cu faina crescut.Deci???

2 Pingbacks/Trackbacks