Stiti ce am observat mai nou, „mai nou”, adica din toamna trecuta 😀 ?! Ca nu mai sunt meteosensibila. Ca nu ma mai doare caderea frunzelor. Ca picurii reci de ploaie nu-mi mai sapa santuri in suflet. Ca nu-mi mai pasa daca vantul, pe care il ador oricum ar veni, imi infunda sinusurile. Zilele astea, m-am bucurat de fiecare clipa petrecuta afara. Am motait ca un pisoi batran pe sezlongul din gradina 😀 …si am copt cel mai bun chec cu mere din lume. De fapt, am copt doua, fiindca primul s-a topit rapid :)) Am cules ultimele mere din livada golasa si, dupa ce am savurat impreuna cu Bogdi cateva mere proaspete si zemoase, m-am pus pe treaba. Cat de aromat a iesit nu va pot spune!!!
O alta varianta, de post, gasiti aici: Chec cu morcovi si mere
Ingrediente:
- 2 mere potrivite (aprox. 300 g)
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 50 g unt
- 150 g zahar
- 2 oua mari
- un praf de sare
- 40 ml ulei (de cocos)
- 100 ml suc proaspat stors de mere
- 100 ml smantana pentru frisca
- 225 g faina
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 1 lingurita scortisoara pudra
Merele noastre frumoase:
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu putin unt si se tapeteaza cu faina (scuturati faina in exces) o forma de chec.
Se spala merele si se decojesc; se taie in cubulete (cat mai mici), care se stropesc imediat cu zeama de lamaie. Se lasa deoparte.
Untul moale, scos din timp din frigider, se bate bine cu zaharul. Se adauga apoi ouale, praful de sare (cat luati cu trei degete) si se amesteca totul foarte bine. Se toarna uleiul, sucul de mere si smantana lichida (o puteti inlocui cu lapte gras).
Separat, intr-un bol incapator, amestecati faina cu praful de copt si scortisoara (le cerneti deasupra bolului). Adaugati bucatelele de mere, amestecati foarte bine, sa fie toate acoperite cu faina; rasturnati totul peste compozitia lichida. Amestecati din nou bine, bine. Nu exagerati insa cu amestecatul, pentru ca aluatul sa ramana pufos!
Compozitia rezultata se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 35 de minute la foc potrivit (180 grade C). Dupa aceea, se reduce focul la 165 grade C (foc mic) si se mai lasa 15-20 de minute. Checul se lasa la racit in forma.
E delicios!!!