Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Dragilor, voi stiti deja prea bine cat de fericita sint ca avem o gradina spatioasa si o livada pe masura. De cativa ani incoace ne delectam cu legume si fructe proaspete dupa pofta inimii (pentru Bogdi ma bucur cel mai tare!!!), bunatati pe care, ori de cate ori am avut ocazia, le-am intemnitat voioasa in borcane mari si aburinde :). Rosiilor se pare ca le prieste cel mai mult la noi, astfel ca in fiecare an ne-am bucurat de o recolta bogata. Anul acesta insa a fost chiar si mai bine, am avut un surplus pe care l-am transformat in aceasta delicioasa pasta de ardei cu rosii, pe care am preparat-o in doua variante: una rapida, cu legume crude si una cu legume coapte. Ambele delicioase!!!

Ce puteti sa faceti cu aceasta pasta nemaipomenit de gustoasa?! Pai, o puteti folosi la ciorbe, tocanite, paste fainoase, si chiar drept ketchup, daca macinati totul cu un robot de bucatarie, folosind blenderul sau o treceti prin sita.

 

Ingrediente:

- 1 kg. ceapa

- 1, 500 kg. ardei

- 1, 500 kg. gogosari/capia

- 2 kg. rosii

- 500 ml. ulei

- 2, 3 linguri sare

- cateva boabe de piper negru sau piper macinat

- 3 aspirine pisate (optional)

 

Mod de preparare:

Varianta “cruda” :)
Se curata si se spala bine legumele. Se pune uleiul la incins (intr-o oala incapatoare).
Ceapa se da prin masina de tocat carne, sau la robot, si se pune la dinstuit cu sare.
Se macina in acelasi fel ardeii si gogosarii (sau capia, cum gasiti) si se adauga compozitiei. Se amesteca totul foarte bine si se lasa in continuare la dinstuit, la foc mic.
Rosiile se oparesc rapid in apa clocotita si se curata de coaja. Se dau prin masina sau blender si se adauga la compozitia cu ceapa si ardei. Se lasa pe foc pana cand uleiul se ridica la suprafata, exact ca si la zacusca (cca. 1 ora jumatate). Se adauga boabele de piper sau piperul macinat dupa gust (pentru o nota mai picanta :P), iar in ultimele 10 minute de fiert se adauga aspirinele pisate. Treaba asta se face mai mult in cazul in care planuiti sa va ramana ceva si pe iarna ;)
Fierbinte, pasta se pune in borcane curate si incalzite in cuptor. Se lasa sub paturi pana a doua zi, dupa care se depoziteaza in camara.

Varianta “coapta” :))
Se prepara in exact acelasi mod, doar ca, evident, va trebui sa coaceti ardeii si gogosarii iar pe foc nu va mai trebui sa o lasati atat de mult, ci doar vreo 50 de minute, maxim o ora.

Bogdi a cules prima rosie din gradina, iar eu bineinteles ca nu am ratat ocazia de a-l imortaliza :)

A papat-o cu mare pofta :)

Am avut niste rosii fooooarte gustoase anul asta!!!

Priviti cat de frumoase sint:

…si continuam cu ceapa:

Dupa cum vedeti am avut si ceapa rosie :P

…si ardeii:

Am faurit cea mai buna pasta de ardei cu rosiidin lume!!!! :D

 

P.S. Cantitatile ingredientelor sint orientative, adica nu va fi nicio problema daca adaugati mai multe rosii sau mai multi ardei in compozitie.

Tags:
About the Author

  • Teodora

    Buna Laura, cam cate borcane de 250 ml ies din aceasta compozitie? Multumesc anticipat pt raspuns!

  • http://www.blogger.com/profile/09459414187709576031 Iulia

    Arata foarte bine! Cu siguranta e delicioasa pasta ta!
    Tare as vrea si eu o asa gradina:) dar cine stie cand o sa o am.
    Oricum, felicitarile mele pentru cate bunatati le pregatesti celor dragi!Te pup cu drag Laurici!

  • http://www.blogger.com/profile/03897560815695285744 Oana

    Laura, te invidiez pentru gradina ta! E un colt de rai, sanatate curata pentru voi si Bogdi!
    Si mie imi place la nebunie combinatia de osii cu ardei, eu fac ceva asemanator, fara ceapa. Poate la anul incerc si varianta ta!